miercuri, 23 august 2023

De la Anișoara Cușmir și Vali Ionescu la Alina Rotaru

    De la grămada de medalii cucerite de România la Jocurile Olimpice de la Los Angeles (1984) când a ocupat locul doi pe națiuni (53 de medalii din care 20 din aur) și grămăjoara consistentă (10 medalii din care 3 de aur) obținută în probele de atletism până la proaspăta (din păcate cred că și singura) medalie (de bronz) obținută la actualele CM de Atletism de la Budapesta (19-27 august) e un drum lung, regresiv și plin de trandafiri înspinați. Chiar dacă ediția din 1984 a J.O. a fost boicotată de blocul comunist (excepție România, pentru care Ceaușescu merită toate laudele, și Jugoslavia lui Tito) performanța României rămâne una de excepție.

    Atunci, în 1984, la proba de lungime feminin pe cele mai înalte poziții ale podiumului se aflau Anișoara Cușmir (Steaua) și Vali Ionescu (Rapid). Cu doi ani înainte, la Atena, la Campionatele Europene, ordinea a fost inversă tot pe primele două locuri ale podiumului. În 1983, la prima ediție a Campionatului Mondial de la Heksinki, doar Anișoara a prins podiumul (locul doi) pentru că apăruse pe firmament Heinke Daute din RDG (căsătorită ilterior Drechsler). Anișoara, Vali și Heinke au dominat copios în acea perioadă proba de săritura în lungime (Heinke avea performanțe deosebite și la 100m plat) pasându-și de la una la alta și de la un concurs la altul recordul mondial, ducându-l de la 7,09 din 1978 până la 7,45 în 1986 când le-a egalat americanca Jackie Joyner Kersee. Apoi a apărut Galina Cistiacova care a sărit 7,56, performanță neegalată pnă azi.

    De remarcat că duminică la Budapesta titlul a fost câștigat cu 7,14m, Alina obținând bronzul cu 6,88m, la trei centimetri de medalia de argint.

    Gata cu atletismul. Să trecem la fotbal. Cele 31 de goluri ale etapei a șasea sunt un adevărat record. Vă las pe voi să căutați precedentul. Patru victorii ale gazdelor și două ale oaspeților în cele opt partide, Dinamo în deplasare și Rapid fiind singurele echipe care au învins adversare mai bine clasate. Petrolul - „48” 4-3 cu Dică pe ducă; Univ. Craiova - UTA 3-0 decis de zeițele VAR și Fortuna; Botoșani - Oțelul 0-0 alb; Voluntari - Dinamo 2-3 cum prezisesem; Rapid - Farul 3-1 aproape cum râvneam; FCSB - Poli 2-1 cu emoții; Sepsi - Hermannstadt 1-1 cu gândul la ziua de joi; „U” - CFR 3-4 trist și frumos.

    Să vedem ce ne așteaptă. Șase din primele șapte clasate joacă în deplasare. Doar CFR și Hermannstadt din prima jumătate a clasamentului joacă acasă. Să fie o etapă a oaspeților? Posibil, dar cu maxim patru victorii. Ardelencele dacă nu se bat cu moldovenii, atunci se bat între ele. Doar UTA pleacă fără prea multe șanse cu lidera.

    Farul - Univ. Craiova (duminică, ora 21,30) Derbiul etapei. Locurile unu și patru din campionatul recent încheiat se reîntâlnesc pe strâmtoarea de la Ovidiu. Alt campionat, alte coordonate. Depinde și ce face Farul cu Helsinki joi. Oltenii și norocosul lor antrenor ar putea profita de momentul înghesuit al lui Hagi. Se întrevede un nou meci cu multe goluri.

    Dinamo - Petrolul (sâmbătă, ora 21,45) Dinamo iar joacă la oră de Liga Campionilor. Poate că așa se adaptează ei pentru viitor. Cele două nume care se întâlnesc pe gazon, de fapt ca și în meciul prefațat un pic mai sus, sunt nume cu o istorie bogată și puternică în lumea fotbalului românesc și european. Poate Farul să fi ieșit mai rar în Europa dar ea l-a dat și îl are pe Gică Hagi. Burcă și Pîrvu vin după victorii cu multe goluri, ambii încercând să pună o amprentă ofensivă pentru echipele lor. Să fie valabil și pe Arcul de Triumf?

    UTA - FCSB (luni, ora 21,30) Programată luni, partida pare să fie la discreția oaspeților, dar cu siguranță nu va fi chiar așa. Asta nu înseamnă că bucureștenii nu vor pleca bucuroși. Mă încrâncenez totuși să sper că arădenii vor obține măcar un punct.

    „48” - Rapid (vineri, ora 21,30) Juveții lui Mititelu sunt un pic debusolați. Rămași și fără antrenor ar putea fi ușor de învins. Asta dacă nu ar avea ca adversar pe Rapid, echipa pe care a bătut-o pe unde a prins-o. Sper că de data asta să nu mă amărască din nou.

    Oțelul - Voluntari (vineri, 18,30) Când spuneam că nu toate favoritele din deplasare vor câștiga mă refeream în primul rând la acest meci. Dorinel Munteanu n-a jucat rău dar nici nu a câștigat vreun meci în aceste prime șase etape. Are totuși doar o singură înfrângere. Ar fi timpul să bată și ei pe cineva.

    CFR - Botoșani (sâmbătă, ora 19) Cred că e singura partidă cu un solist strigător la cer. Asta dacă nu vă uitați la ce s-a întâmplat în ultimele două întâlniri din Gruia.

    Hermannstadt - „U” (luni, ora 18,30) Derbi de Ardeal. Cele două capitale culturale ale Ardealului, Clujul și Sibiul, se vor întâlni tradițional într-o competiție sportivă. Dacă pentru clujeni „U” este eternă, pentru sibieni echipa fanion (nu aceeași entitate) a purtat diverse nume: Șoimii, CSM, CFR, Locomotiva, Inter (îți mai aduci aminte Ritli?), CFR, Înainte, Libertatea, ASA, FC... până la Hermannstadt.

    Poli Iași - Sepsi (duminică ora 13) Cenușăreasa etapei. Al doilea duel dintre Moldova și Ardeal se dispută matinal în Copou. Și acest meci aduce două nume cu oarecare greutate în fotbalul românesc. Poli Iași nu mai e chiar Politehnica de demult și nici Sepsi Sf. Gheorghe nu e chiar Oltul Sf. Gheorghe din B-ul mileniului trecut. Sper ca secuii să treacă cu bine de turul cu Bode/Glimt și să-și permită un prim 11 de Superligă.

    Opriți războiul!

Niciun comentariu: