miercuri, 2 august 2023

Cluj - Craiova 4-1

    Să explicăm titlul. Din dubla întâlnire dintre capitalele Ardealului și Olteniei, Clujul s-a ales cu patru puncte, pe când Craiova doar cu unul. Numărul de goluri înscrise, 27 în această etapă, este o altă nouă bucurie. După cum ați citit în „Caricatura” de săptămâna trecută mi-am dorit acest lucru. Nu știu ce se întâmplă pe litoral. Parcă lucrurile nu sunt gestionate corect. Până și arbitri s-au săturat să-i mai mângâie. Derbiul etapei a avut o primă repriză senzațională și o repriză secundă faină. Dar nu numai în derbi s-a jucat fotbal de calitate. Partidele de la Craiova, Galați, de pe Arcul de Triumf și chiar cea din Giulești sunt exemple în acest sens.

    Aș mai remarca faptul că gazdele au fost destul de ospitaliere, în sensul că le-au permis oaspeților să obțină cinci victorii, în alte două partide consemnându-se un scor egal. Doar Sibiul și-a bucurat suporterii cu o victorie pe teren propriu. Asta în pofida faptului că patru dintre echipele gazde au fost mai bine clasate și chiar mult mai bine clasate la sfârșitul anului trecut competițional decât oaspetele lor. Cel mai bun exemplu este cel de la Ovidiu unde combatantele s-au aflat la sfârșit de mai pe primul loc, dar în ligi diferite.

    „48” - „U” 3-4 uluitor, dar îmbucurător; Rapid - Botoșani 2-2 meritat, dar m-a întristat; Hermannstadt - UTA 2-1 pentru a treia oară în trei etape arădenii au deschis scorul și nu au câștigat meciul; Oțelul - FCSB 0-2 fără ca gazdele să lase o impresie proastă; Farul - Poli 1-3 după un meci chinuitor pentru Hagi; CFR - Univ. Craiova 1-1 după un derbi al etapei onorat; Petrolul - Voluntari 0-2 trist, cu Budescu scos din budoar și trimis la budă (în pădure); Dinamo - Sepsi 0-3 într-o partidă echilibrată(!), de nivel ridicat.

    În cinci din cele opt partide ale etapei ce începe la 18,30 (vineri) gazdele pleacă favorite conform punctelor obținute în anul ce a trecut. Dacă mă întrebați pe mine nu e chiar așa. Niciuna dintre echipele care evoluează pe stadioanele proprii (excluzând FCSB-ul care nu are un stadion propriu cu toată emfaza din pieptul latifundiarului și studenții clujeni care au făcut loc „Nespus”-ului) nu pot obține toate cele trei puncte prea ușor. Nu cred că vom avea vreo victorie a gazdelor la mai mult de două goluri, chiar dacă pe „Centralul” din Craiova și în inima celor „Trei scaune” gazdele sunt aprioric creditate cu victorii.

    FCSB - CFR (duminică, ora 21,30) Din nou echipa clujeană este implicată în derbiul etapei. Chiar mă aștept la o superconfruntare în care dacă oaspeții vor obține măcar un punct voi fi și fericit. Începutul debordant al bucureștenilor și jocul mai spectaculos al lui Mandorlini, în comparație cu cel dezvoltat de Dan Petrescu, ne va strânge în jurul televizoarelor fie că suntem acasă sau plecați aiurea.

    Petrolul - Farul (duminică, ora 18,15) Două echipe rănite se vor confrunta într-un meci în care fiecare va trebui să treacă peste un handicap. La gazde despărțirea de un Budescu malefic poate fi un punct de inflexiune în care vestiarul ar putea concepe un nou lider: echipa. La marinari cam același lucru se cere: formarea unei echipe, a unor relații de joc care să aducă plusvaloare. Hagi poate face acest lucru mai bine decât Pârvu.

    Voluntari - Rapid (luni, ora 21,30) În meciul de închidere al etapei tare îmi doresc ca Rapidulețul meu să obțină o victorie concludentă. Ce ziceți de un 1-4? Asta nu numai pentru că sunt cu sufletul în Giulești, acolo unde mi-am petrecut cinci ani din viață (trei chiar pe stadion), ci și pentru aversiunea mea îndreptată către echipele de mucava (fără suporteri).

    Univ. Craiova - Hermannstadt (vineri, ora 21,30) La prima vedere pare un meci la discreția gazdelor, dar nu e chiar așa. Noul antrenor al gazdelor încă nu s-a adaptat la ce a jucat până acum echipa olteană, iar până să readucă pe tapet propriul stil prăzuliu (prăfuit după părerea mea) mai are de antrenat. Pe de altă parte mecanismul impus de Măldă la Sibiu dă roade.

    Botoșani - „48” (sâmbătă, ora 18,30) Botoșaniul dacă joacă măcar la treisferturi din capacitatea arătată vineri pe Giulești ar trebui să aibă partida la discreție. Asta pentru că nici la juveți, cealaltă echipă a Băniei, nu este armonie. Se pare că antrenorii care au trecut pe sub dictatura latifundiarului în ultimii trei ani își pierd din personalitate, implicit și din valoare.

    Sepsi - Oțelul (luni, ora 18,30) O partidă pe care o aștept cu interes. Lucrurile bune pe care le-am văzut dezvoltate la Galați de Dorinel Munteanu (mărturisesc că nu mă așteptam) și stilul pragmatic productiv inoculat de Liviu Ciobotariu la un Sepsi deja solid, mă face să cred că îndrăgostitul de fotbal care pierde acest meci va avea ce regreta.

    „U” - Dinamo (sâmbătă, ora 21,30) Două galerii înfrățite se vor saluta pe teren neutru. La Mediaș. Nici acest meci nu poate fi trecut la capitolul neinteresant. Cu trecerea timpului, ce a implementat bun „Moțul” la studenți s-ar putea eroda, iar în Toni nu prea am încredere. Pe de altă parte se așteaptă și descătușarea echipei din Ștefan cel Mare după un șir de ghinioane. Este adevărat că aceste sfidări din partea Fortunei au venit după o salbă de evenimente mai mult decât norocoase. Mă refer la accederea în play-off-ul ligii secunde, la clasarea pe locul trei cu năbădăi în acel play-off și la meciurile de baraj.

    UTA - Poli (vineri, ora 18,30) Cenușăreasa etapei. Un meci între o scăpată de la retrogradare (baraj) și o nou promovată. Știți ce-i interesant? Ambele echipe au pierdut cu CFR și Hermannstadt și ambele echipe au obținut punctele din clasament în deplasare. Gazdele la Galați (un punct) iar oaspeții în recenta surpriză de pe terenul campioanei (trei puncte).

    Opriți războiul!

Niciun comentariu: