luni, 26 februarie 2024

Fata de la VAR

     „Dacă aș fi paranoic...”. Cu asta își începea Dan Șucu, finanțatorul Rapidului, o perorație despre unul dintre cei mai serioși jucători români din Superligă. Are Nistor („U”) o grămadă de bube în trecut și de glume în desagă, dar de fotbal nu și-a bătut joc din câte știu. Pentru nimeni nu a mai contat acele cuvinte de început, care după părerea mea sunt totuși un eufemism, și l-au luat la țintă. Nici mie nu mi-au prea plăcut, erau de fapt niște acuze diluate, un eufemism după cum vă spuneam.

    Amu zic și eu. „Dacă aș fi paranoic...” aș zice că toți știau („aproape toți” îmi șoptește la ureche conștiința) ce trebuia să se întâmple la meciul FCSB - FCB, numai fata de la VAR nu știa. Hai să-i dăm în vileag și numele pentru că sigur nu vom mai auzi de ea o perioadă bună: Cristina Mariana Trandafir. Cum să te pui contra curentului? Emoții nu prea am avut la acest meci pentru că știam învingătoarea încă de acu doi ani. Eram curios doar cum va învinge.

    Primul care era să gafeze a fost fundașul moldovean Dimitrov care s-a trezit că-l depășește în viteză pe Coman la faza primului gol și a trebuit să încetinească serios, uitându-se speriat spre jucătorul naționalei parcă transmițându-i: „Du-te băi!”. A doua intervenție asupra curentului a fost a Cristinei care l-a cam obligat pe central să-i arate roșul debutantului FCSB-ist. Noroc că s-a apucat să mai repare din gafe centralul Cătălin Buși (Râmnicu Vâlcea - municipiu de tradiție al rușinii arbitrajului românesc) împrăștiind cartonașe la oaspeți pe tot arealul terenului de joc, doar, doar, s-o întâmpla ceva.

    Arbitrul VAR responsabil cu ofsaidul (numit AVAR), Coza Ionuț din Cernica, nu avea cum să nu intervină la faza din care a înscris Botoșaniul, pentru că erau vreo doi metri între jucătorul care a înscris și cel care l-a scos din ofsaid, cu toate că asistentul secund (A2) Bob Ionuț Marius, din București, și cu centralul s-au cam cam chinuit să anuleze golul. Apoi a urmat cartonașul roșu la Botoșani, corect acordat dacă nu ținem cont că primul galben Kaprof l-a luat de-a moaca.

    Au urmat apoi două goluri din ofsaid ale bucureștenilor. Dacă la primul gol televiziunea a „gafat” și a pus un stop cadru pe ofsaidul la Băluță uitând mai apoi să traseze liniile care demonstrau justețea deciziei VAR (meciul fiind întrerupt pentru aceasta), la al doilea televiziunile, comentatorii, și toți cei ce puteau lămuri situația s-au uitat în altă parte (la construcția fazei, la nemurirea sufletului sau prin buzunare). Nici nu pot băga mâna în foc că a fost ofsaid pentru că nu s-a dat nici o reluare elocventă. Nici măcar după meci, când reluarea de la meciul în direct a început, grijuliu, după momentul pasei. Cristinei, sărmana, i s-a pus botniță ea neavând dreptul să intervină peste arbitrul AVAR, cel responsabil pentru pozițiile de ofsaid. Din frustrare poate, Cristina l-a cam obligat pe central să-i dea un roșu, ce-i drept nemeritat, internaționalului Olaru. Din brigada delegată au mai făcut parte: A1 - Badea Marius (același Râmnicu Vâlcea), rezerva Ana Maria Terteleac (Berceni, unde are sediul FCSB) și observatorul Bratu Vasile din Slobozia (altă localitate cu bube în fotbalul românesc). Vă spun ceva numele astea? O brigadă complet anonimă delegată de FRF cu temă de casă.

    Sper că ați înțeles. Cele mai de sus ar fi fost valabile doar dacă aș fi paranoic și cum mă chinui să nu fiu voi spune două cuvinte și despre Rapidulețul meu. Prea nu le mai ajungea nimeni la nas, parafrazându-l pe Cristi Pustai, aveau nările paralele cu pământul. Rapidul a meritat cu prisosință înfrângerea, dar Iașiul nu a meritat să câștige. Concluziile etapei le vom trage după ce se încheie și partida de la Craiova. Până când scriu aceste rânduri s-au disputat: Hermannstadt - „48” 1-0 într-un final; CFR - Dinamo - 4-0 devastator; UTA - Petrulul 1-0 bun dar nemeritat; Farul - Oțelul 1-1 Hagi din nou mângâiat pe coroană; Poli - Rapid 3-1; Sepsi - „U” 0-0 norocos dar antrenant; FCSB - Botoșani 3-2.

    Ne așteaptă o etapă intermediară în care oaspeții sunt mari favoriți. Șase din primele șapte clasate joacă în deplasare și cinci din ultimele șase sunt gazde.

    Rapid - UTA (miercuri, ora 21) Derbiul etapei. Gazdele, fără Albu și Borza excluși din lot, oaspeții cu norocosul Rednic;

    Petrolul - Univ. Craiova (joi, ora 18,30) Interesant meci, fiecare echipă având ceva de demonstrat;

    Oțelul - CFR (marți, ora 21) Un nou meci greu al ceferiștilor;

    „U” - Farul (miercuri, ora 18,30) Sabău sau Hagi? Asta-i întrebarea!

    Voluntari - FCSB (joi, ora 21) Chiar și fără Olaru FCSB ar trebui să câștige lejer;

    Dinamo - Hermannstadt (marți, ora 18,30) Dinamo ar fi necesar să câștige, dar nu cred. Măldărășanu nu-i nici Hagi și nici Dorinel Munteanu;

    „48” - Poli (marți, ora 16,15) Înflăcărați după punctele câștigate în fața Rapidului, moldovenii ar putea da lovitura în Bănie, juveții lui Mititelu fiind în degringoladă;

    Botoșani - Sepsi (joi, ora 16,15) Cenușăreasa etapei. După propria-i declarație Valeriu Iftime, finanțatorul moldovenilor, încă mai așteaptă mulțumiri din partea latifundiarului din Pipera. Din păcate informația a dispărut de pe site-urile de sport la scurt timp după ce a fost postată.

    Opriți războaiele!

     

Un comentariu:

Anonim spunea...

De acord cu tine,noi RAPID ne-am bătut singuri,oițele au avut regia asigurata...3-2...poate să mai zică cineva ceva ?...dar mirosul de zer împuțit nu dispare !