luni, 26 februarie 2024

„Simfonia nr. 4” în sol major a lui Mahler în viziunea „Academiei de muzică Robert Schumann” din Düsseldorf

    Pentru săptămâna aceasta Filarmonica Dinu Lipatti ne-a pregătit un „Concert simfonic” într-un singur act: a patra și ultima simfonie compusă de Gustav Mahler. Așadar joi, de la ora 19, pe baza abonamentelor cu nr. 27 sau a biletelor cumpărate de la sediu, puteți audia „Simfonia nr. 4” interpretată de Orchestra simfonică a Filarmonicii Dinu Lipatti, care, în colaborare cu „Academia de muzică Robert Schumann” din Düsseldorf, au pus în scenă un spectacol la care și-au adus contribuția dirijorul Rüdiger Bohn (vezi biografia în numărul nostru din 20 iunie 2022) și soprana Julia Wirth (12 iunie 2023), ambii de la academia mai sus amintită. Un alt invitat al serii este baritonul englez George Clark (de la aceeași academie germană), a cărui biografie o regăsiți în josul acestui articol. Contribuția lui la spectacol este o surpriză pregătită de conducerea instituției de cultură sătmărene, probabil lieduri mă gândesc în duo cu Julia, ținând cont de specializarea artistului.

     Simfonia nr. 4 în Sol major, un câmp cu flori sălbatice i-aș spune eu, a fost compusă de Gustav Mahler între 1899 și 1900 și include un cântec compus de Mahler în 1892. Cântecul, "Das himmlische Leben" (Viața divină), prezintă viziunea unui copil asupra Raiului. Este interpretat în general de o soprană în ultima parte a simfoniei. Deși este de obicei descrisă ca fiind în sol major, simfonia adoptă o tonalitate progresivă.


George Clark 

    Un bariton britanic cu sediul în Düsseldorf, a fost recunoscut drept o „stea emergentă a interpretării liedurilor”, oferindu-ne o gamă variată de experiență atât în ​​spectacole de operă, cât și în concerte. Cel mai recent angajament al său a fost la Bayerische Staatsoper din München, ca membru al semicorului pentru producția lui Brett Dean „Hamlet” în iunie și iulie 2023. Din 2019, el se află sub tutela stimatului bariton, profesorul Konrad Jarnot, la Robert Schumann Hochschule din Düsseldorf. George este în prezent un beneficiar al bursei Deutschland Stipendium.

    Crescând în Cornwall, a început să cânte ca și corist la Catedrala Truro, după care a deținut o bursă pentru cor (bas). În 2015-2018 a cântat în calitate de maestru în cor de bas la York Minster și a absolvit Universitatea din York cu o diplomă de onoare cu licență în muzică de primă clasă.

    Exemple ale experienței sale recente în concert includ un recital solo de lieduri cu Eric Schneider ca parte a  seriei „Im Zentrum  Lieder la Köln”,  „Lieder eines fahrenden Gesellen de Mahler”  cu orchestra simfonică la Orchestre Zentrum din Dortmund și o interpretare comună a lui Brahms,  „Die Schöne Magelone”  la Schauspielhaus Düsseldorf. El a primit recent cursuri de master de lied de la Robert Holl, Elly Ameling, Roderick Williams, Ian Burnside și Hans Eijsackers la „Festivalul internațional de lieduri” din 2022 de la Zeist, Olanda

    Rolurile pe scena de operă includ Marcello (La Bohème, Puccini) Il Conte (Le Nozze di Figaro, Mozart) și L'horloge comtoise/Le chat (L'enfant et les sortilèges, Ravel) pentru producțiile RSH Opera. Collatinus (Rape of Lucretia, Britten) pentru Aspect Opera (York), L'Arbre (L'enfants et les Sortilèges, Ravel) și Drebednev (Paradise Moscow, Shostakovich) pentru Universitatea din York Opera Society.

    Lucrările corale recomandate includ cântatul și înregistrarea cu I Fagiolini, în special în direct la BBC Newsnight pentru a-și promova balul de absolvire în 2017. El a fost membru al grupului Genesis Sixteen 2017–18 și de atunci a cântat cu The Sixteen în turneul Queen of Heaven din 2019. El își continuă activitatea corală independentă în NRW, Germania, cu grupuri precum Chorwerk Ruhr, Rheinstimmen Ensemble și Chorbüro.

    Opriți războaiele!

 

Niciun comentariu: