marți, 6 februarie 2024

Problemă de logică

     Hai să ne punem un pic mintea la contribuție. Vă promit că problema nu este foarte sofisticată și un elev de clasa a patra, cu ceva cunoștințe despre fotbal, o poate dezambiguiza în mai puțin de 20 de minute. Pentru a putea rezolva problema vă rog să vă ștergeți din memorie rezultatele pe care vi le amintiți din etapa a douăzeci și patra și să rezolvați problema strict aritmetic, cu ajutorul țintarului etapei și a celor șase „adevăruri” care sunt simultan de netăgăduit.


 

    Ordinea de disputare a meciurilor: Botoșani - Poli Iași; „48” - Dinamo; Petrolul - CFR; Rapid - Oțelul; „U” - UTA; Sepsi - Univ. Craiova; Voluntari - Hermannstadt; FCSB - Farul. Adevăruri:

    1. 10 echipe au înscris câte un gol, patru câte două goluri și două câte trei goluri;

    2. În Ardeal gazdele au înscris doar două goluri, iar oaspeții șase;

    3. În primele patru partide s-au înscris același număr de goluri;

    4. Ultimele două partide s-au încheiat cu același scor;

    5. Doar trei echipe au câștigat pe teren propriu;

    6. CFR nu a pierdut.

    Referitor la etapa ce s-a încheiat aș vrea să mai remarc numărul foarte mare de greșeli de arbitraj pe fondul unor finaluri de reprize extrem de tensionate, în cel puțin patru dintre jocuri putem spune că s-a viciat rezultatul final. Mult. Foarte mult!

    Prima etapă din ultima cincime a sezonului regulat începe peste câteva ore. Ce am observat la prima vedere(?): patru echipe din primele cinci clasate joacă acasă; nici un meci nu se dispută între echipe de dincoace de Carpați; ziua de sâmbătă e rezervată meciurilor în care se întâlnesc vecine de clasament; în cinci jocuri gazdele sunt mai bine clasate.

    CFR - Rapid (sâmbătă, ora 21,15) Derbiul etapei. Un meci pe placul celor de la FCSB. Indiferent de rezultat echipa de pe Centura Bucureștiului are motiv de bucurie. Mutu, plecat de la Rapid înainte de cină și, după o noapte prin peninsula Apșeron, a venit să ia micul dejun în Gruia. Ce să spun? Îi vreau tot binele, să nu mai aibă din ce să se înfrupte. Iar mă joc cu cuvintele. Sper să fie un joc frumos și să câștige cine vreau eu!

    FCSB - Sepsi (duminică, ora 20,45) Meci cheie. Secuii dacă mai visează la un loc în primele șase trebuie să confirme. Cei de pe Centură (Drumul Leordeni nr.106, undeva mai la sud de cartierul Berceni) nu prea au voie să se relaxeze, chiar dacă până la meciul cu Rapid (ultimul al sezonului regulat) au doar jocuri considerate ușoare (Botoșani, Voluntari, Petrolul și „U”), deoarece nu știi când vreo ascaridă de pe canapea îi produce mâncărimi latifundiarului și acesta apelează un număr scurt;

    Univ. Craiova - „U” (vineri, ora 20) Nu știu ce se întâmplă în campusul clujean. Cel mai probabil că valoarea lotului și-a cam atins limitele. Cu doar doi stâlpi pe o fundație nesigură nu poți ridica prea multe niveluri. Cealaltă universitate, a oltenilor, nu se poate plânge de lipsă de individualități de valoare. Baiul e că n-au echipă;

    Hermannstadt - Petrolul (duminică, ora 18,15) Înciudați pe arbitri, pe federație și pe soartă, ucenicii lui Măldărășanu speră să se răzbune pe salamandrele din Prahova. Nu le va fi ușor;

    Farul - Dinamo (luni, ora 20) Mai speră oare Dinamo? Dacă n-au sărbătorit prea mult punctul extras cu forcepsul pe Arena Națională, mușii lui Hagi ar trebui să-și mai adauge trei puncte. Zic și eu precum Meme: ce campionat e ăla fără Dinamo?

    Oțelul - „48” (vineri, ora 17) Nu prea le dau șanse juveților. Cu toate că argentinianul (Bauza) din lotul lor este cu o clasă peste nivelul campionatului (nu numai datorită ultimului gol din poarta bietului Golubovic) oaspeții nu prea au apărare. Mă gândesc că s-or înscrie multe goluri;

    UTA - Botoșani (luni, ora 17) Se pare că meciul acesta și cel de la Ovidiu sunt cele mai ușoare pentru pronosportiști. Să fie chiar așa? Să le fi dispărut ambițiile cu totul oaspeților?

    Poli Iași - Voluntari (sâmbătă, ora 14) Cenușăreasa etapei. Musai trebuie să câștige moldovenii. Deunăzi, la Voluntari cu Sibiu, gazdele au avut din nou doar 16 susținători.

    Opriți războiul! 

Niciun comentariu: