luni, 7 martie 2022

Două evenimente cu dedicație în această săptămână la Filarmonica Dinu Lipatti

    Din ce în ce mai drag ne este să pășim în foaierul și în sala de concerte ale celui mai important centru de cultură al județului nostru. Programul instituției, ca un caleidoscop, are un caracter universal. Încerc să spun că se adresează tuturor categoriilor de cetățeni, de la cei mai mici până la octogenari și de la diletanți la profesioniști. Cele două evenimente din această săptămână au ca puncte de reper ziua de 8 Martie și, împreună cu Trupa „Harag György, crearea „Casei Zânelor”, ultimul fiind un proiect de suflet a celei care a fost Löchli Tünde (“Cel mai bun mod de a ne regăsi pe noi înșine este să ne pierdem în slujba altora” spunea Tünde, citândul pe Mahatma Gandhi).

                                                         Löchli Tünde
 
  Marți vom asculta un „Recital cameral de ziua femeii” susținut de sătmărenii Székely Alpár - vioară, Abos Gyözö - violă și tășnădeanca Czumbil Bernadette - pian. Pentru acesta sunteți așteptați înainte de ora 18,30 în sala de concerte însoțiți de abonamentul cu numărul 31 sau cu biletul procurat de la sediu. În program lucrări de Pablo de Sarasate, Max Bruch, Johannes Brahms, Georg Friedrich Händel, Johan Halvorsen și Carlos Gardel.

   Joi ne vom reîntâlni cu opereta. Dirijorul Nagy Gergö va slaloma printre creațiile de gen ale geniilor Johann Strauss, Kodály Zoltan, Emmerich Kalman, Franz Lehár. El se va baza pe interpretările, sperăm noi de succes, ale soliștilor Barabás Zsuzsa - soprană și Tony Bardon - tenor. La eveniment, pe lângă posesorii de bilete, vor putea participa și posesori ai abonamentului cu nr. 32.

   Asupra acestui al doilea eveniment ne vom opri un pic deoarece are un caracter special. De fapt să o lăsăm pe Emöke Kovacs, directorul Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti, să ne povestească:

   Filarmonica de Stat Dinu Lipatti, împreună cu Trupa Harag György din cadrul Teatrului de Nord și Asociația „Noe Partium” s-au unit pentru o cauză nobilă: nu doar pentru a-i aduce un omagiu președintelui asociației, recent trecută în neființă, Löchli Tünde, ci și pentru a da o mână de ajutor în realizarea ultimului ei mare proiect, al cărui scop este de a crea „Casa Zânelor”. Aceasta va fi prima „casă arcă” din România, casă care va fi căminul tinerilor cu dizabilități din Casa Zâmbetului din Micula. Aceștia, după ce cresc, după ce părinții lor părăsesc rândurile celor vii sau când nu îi mai pot crește, vor găsi un loc de refugiu în acest haos general pe care noi îl numim viașă normală. Astfel, seara de operetă va fi un concert caritabil prin care dorim să sprijinim realizarea acestui vis măreț! Vă invităm cu mare drag să faceți parte din acest proiect nobil!

    Gergő Nagy 

   A început studiul pianului din dorinţa de a o imita pe mătuşa lui care cânta la orgă în biserica oraşului natal, Tăşnad, din jud. Satu-Mare. A făcut primii paşi în lumea muzicii cu profesoara dr. Bernadette Czumbil cu care menţine o strânsă legătură şi în prezent şi cu care în 2013 a susţinut mai multe recitaluri la 4 mâini, atât în ţară cât şi în străinătate.

Dirijorul Nagy Gergö

Din 2006 este elev al Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca la clasa prof. Zoltán Horváth iar în 2010 este admis primul, cu notă maximă la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” tot din Cluj-Napoca la clasa prof. univ. dr. Adriana Bera. În 2012 devine bursier „Erasmus” la „Haute Ecole de Musique” din Lausanne - Elveţia, unde se perfecţionează sub îndrumarea pianistului şi dirijorului Jean Francois Antonioli.

   A urmat cursuri de măiestrie cu Georg Sava (Germania), Imre Rohmann, Tünde Kurucz, Martin Hughes (Austria), Finghin Collins (Elveţia), Peter Nelson – acompaniament de lied (Germania), Balázs Szokolay şi Gábor Eckhardt (Ungaria).

   Este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale, printre distincţiile obţinute numărându-se Marele Premiu al Festivalului Bach (Cluj-Napoca, 2009) şi Premiul I la Olimpiada Naţională de Interpretare Muzicală (Bistriţa, 2010). În 2011 a fost distins cu Premiul III la Concursul Internaţional de Pian din cadrul Festivalului Internaţional „Liszt200” de la Cluj-Napoca.

   Gergő Nagy a susţinut recitaluri atât în ţară cât şi în străinătate, putând fi ascultat pe scenele din Bucureşti, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Bistriţa, Carei, Acâș, Budapesta (Ungaria), Lausanne (Elveţia) şi Dürnstein (Austria). A fost solistul Filarmonicii din Satu-Mare şi al orchestrei „Antonin Ciolan” a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, cântând sub bagheta dirijorilor Ştefan Novák şi Gheoghe Victor Dumănescu.

   În 2014 a colaborat la festivalul şi cursul de măiestrie „Academia Sighişoara” ca pianist acompaniator la clasa de canto. 

   Și-a făcut debutul ca dirijor în 2021 la Opera Maghiară din Cluj Napoca cu opera „Cavalleria rusticana” de P. Mascagni. În prezent este corepetitor la Opera Maghiară din Cluj-Napoca și student doctorand la Școala doctorală Sigismund Toduță” a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.   În 2019 începe un a doilea masterat la Facultatea Teoretică a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, specializarea dirijat, avându-l ca maestru pe Gheorghe Victor Dumănescu.

     

Niciun comentariu: