joi, 3 martie 2022

Talent

   Toți oamenii de pe planetă au cel puțin un talent. Unii au talentul de a fi multilateral talentați. Alții excelează doar în una-două direcții. Ideea este de a fi conștient de direcția talentului său. De sensul pentru care are aptitudini mai apropiate de excelență față de marea majoritate a locuitorilor planetei. Pentru descoperirea, conștientizarea și antrenarea talentului fiecăruia sunt răspunzători diferiți factori umani de-a lungul timpului. Primii sunt părinții. Apoi educatorii, incluzând aici de la doamnele din creșe până la profesorii din liceu. În ultimul rând eul fiecăruia este definitoriu în descoperirea talentului. Toți pot fi implicați sub o formă sau alta în dezvoltarea unui copil/adolescent în direcția talentului său.


   Părinții sunt primii și cei mai importanți. Ei pot fi sprijin sau, din contră, piedică în calea căutării și dezvoltării sensului pentru care a fost creat odorul lor. Unii părinți doresc ca urmașii lor să le calce pe urme și nu caută să descopere talentul copilului lor. Foarte rar se întâmplă ca juniorul să depășească prin talent, talentul părinților lui. Cei mai periculoși sunt părinții care nu și-au îndeplinit țelul din viață și vor cu orice preț ca pruncul lor să reușească ce n-au reușit ei. Aceștia pot fi habotnici.

   Educatorii, prin propriul exemplu, sau prin observație obiectivă pot deveni idoli sau doar simple cadre de orientare spre adevăratul sens al vieții inocentului pe care îl au de modelat. Nu contează dacă e idol sau doar un sprijin. Valoarea educatorului este dată de descoperirea talentului și capacitatea de a-i insufla dragoste subiectului pentru domeniul respectiv. Fie că-i vorba de artă, sport, cultură, comunicare, meserie, știință... Orice în afară de câștig. Câștigul, în special cel financiar, trebuie să fie o consecință, nu un scop.

   Eul este cel care desăvârșește sau nu ceea ce au sculptat brut părinții și educatorii. Eul este pasărea măiastră a mitologiei românești sau stângul lui Hagi. Este Bill Gates sau Einstein. Deasemenea poate fi propriu-ți giulgiu.

   Ultima etapă a sezonului regulat are ca efect doar stabilirea ordinii în cele două semicampionate în care se divide turul principal. Cred că am mai spus asta dar mă văd obligat să repet. Corect este sezonul regulat, nu regular. Regular înseamnă conform regulamentului și ambele diviziuni sunt conform regulamentului. Faptul că la FRF nu sunt cunoscători ai limbii române nu înseamnă că și noi trebuie s-o pocim.

   Avem două derbiuri care ar mai putea avea un efect asupra podiumului campionatului. Este vorba de partidele de duminică și luni seara de la ora 20,30. Duminică FCSB - Voluntari ar putea fi partida care să șteargă sau nu pretențiile către podium ale lui Ciobotariu și ai lui. În caz că cei ce Fac Ce Spune Becali nu câștigă, verdictul va fi dat luni seară de disputa dintre Universitatea Craiova și Farul.

   Tot luni seară, concomitent cu partida din Bănie, se va disputa partida dintre Botoșani și Argeș. Motivul pentru care a fost programată la aceeași oră este că la data la care s-a făcut țintarul etapei se bănuia că în aceste două jocuri se va stabili una, sau chiar două, din participantele la grupa pentru deciderea campioanei. Scriu aceste rânduri înainte de partida dintre Argeș și FCSB din etapa precedentă, dar nu cred ca rezultatul jocului de la Pitești să-mi răstoarne ideile.

   Partida păcii se dispută la Cluj duminică de la ora 17,30 unde Dinamo vrea doar să joace, iar CFR vrea doar să câștige. Vedem ce-o ieși.

   Partidele Sepsi - Craiova 48 (vineri, ora 20,30) și Rapid - Clinceni (sâmbătă, 20,30) au ca favorite gazdele. La Sf. Gheorghe se întâlnesc doi antrenori ce altădată erau idoli în campionatul italian, iar la Mioveni (unde propbabil va fi gazdă Rapidul) un alt idol al unei părți a Italiei. Mutu nu i-a lăsat șansa lui Iosif să se despartă de Rapid cu o victorie. E adevărat că este pozitiv să pornești într-o aventură cu o victorie facilă.

   Cenușăreasa etapei este partida Gaz Metan - Chindia (duminică de la ora 15).

   Stop Război!

 

Niciun comentariu: