luni, 21 martie 2022

Fondatorul Orchestrei Filarmonice din Viena (1842) prezent pe scena Filarmonicii Dinu Lipatti din Satu Mare (2022)

    Lector universitar, doctor Oana Csiky din Cluj ne va purta la claviatura instrumentului ei cu coarde prin trei lumi diferite ale muzicii clasice. După uvertura operei în trei acte „Nevestele vesele din Windsor” compusă de Otto Nicolai în 1849 având ca sursă de inspirație creația cu același nume a nemuritorului William Shakespeare (1597), vom inspira „Concerul pentru pian nr. 2 în La Major” al lui Franz Liszt și vom respira „Variațiuni pe o temă de Haydn” ale lui Johannes Brahms.

    Pentru a ne putea lăsa fermecați de aceste capodopere ale muzicii universale este suficient să ne aflăm joi, 24 martie, înainte de ora 18,30 în foaierul Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti din centrul Sătmarului nostru drag și, pe baza abonamentului cu nr. 34 sau a biletului procurat de la sediu, să pătrundem în arhitectura sălii de concerte. La pupitru ne va întâmpina sătmăreanul Ștefan Novak iar la pian, cum am spus, clujeanca prin adopție și craioveanca prin naștere Oana Csiky, membră a colectivului de cadre didactice al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din inima Ardealului.

    Carl Otto Ehrenfried Nicolai 

    S-a născut pe 9 iunie 1810 la Königsberg și a decedat 39 de ani mai târziu, pe 11 mai la Berlin. A fost un compozitor și dirijor german. Nicolai a fondat în anul 1842 Orchestra Filarmonică din Viena. Opera lui cea mai cunoscută este Die lustigen Weiber von Windsor (Nevestele vesele din Windsor), inspirată de piesa omonimă a lui Shakespeare.

   Otto a fost primul copil născut al lui Carl Ernst Daniel Nicolai (1785-1857) și al Christianei Wilhelmine Lauber (1782-1854). După despărțirea timpurie a părinților, Otto a fost mai întâi luat de părinții adoptivi, o familie de producători de pian; Uneori el a trăit și cu unchiul său Ehrenfried. Tatăl s-a căsătorit apoi pentru a doua oară și și-a luat înapoi fiul în noua familie. În 1826 s-a născut Cassandra, sora vitregă a lui Nicolai

   Din anul 1827 până în 1830 studiază la Berlin, la Universitatea de Artă, cu Bernhard Klein (compozitie), Emil Fischer (vocal), Ludwig Berger (pian).

    Oana Csiky

  S-a născut în 1985, la Craiova şi a început studiile muzicale la Liceul de Artă Marin Sorescu din oraşul natal, la clasa de pian a profesorilor Lucia Cristea şi Liviu Pârvu, continuându-le la Cluj Napoca, la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” cu prof. Kovács Zsófia. Între anii 2003-2007, studiază la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj Napoca, la clasa de pian a conf. univ. dr. Csíky Boldizsár, urmând să realizeze masteratul în artă muzicală tot în cadrul acestei instituţii superioare de muzică, între anii 2007-2009.

   Este premiată în mai multe concursuri naţionale şi internaţionale, amintind aici: Carl Filtsch – Sibiu, Pro Piano – Bucureşti, Festivalul Muzicii Maghiare – Bucureşti.  A participat la cursuri de măiestrie cu reputaţi pianişti: Walter Krafft, Csíky Boldizsár, Georg Sava, Pier Narcisso Massi, Theodor Paraschivescu. În anul 2006, obţine o bursă din partea Ministerului Culturii din România, iar în anul 2007 din partea Fundaţiei „Nova Harmonica” din Italia.

   În calitate de solistă, a susţinut diferite concerte cu orchestrele filarmonicilor din Craiova, Oradea, Sibiu, Arad, Târgu Mureş, Bacău, Chişinău, Satu Mare precum şi recitaluri solo atât în ţară, cât şi în străinătate (Ungaria, Germania, Austria, Italia). A colaborat cu dirijori de renume, dintre care amintim pe Gheorghe Costin, Mihail Agafiţa, Dumitru Goia, Walter Hilgers, Theo Wolters, Valentin Doni, Romeo Rîmbu, Cristian Sandu.

   Paralel cu activitatea solistică, evoluează în numeroase recitaluri camerale alături de prestigioşi interpreţi precum violonceliştii Cristian Florea, Török Zsolt, Csíky Borka, pianistul Csíky Boldizsár şi soprana Camelia Clavac. În vara anului 2013, susţine la Cluj-Napoca teza de doctorat cu titlul „Clara Schumann: interpret, muzician, compozitor”. În prezent, este lector universitar doctor al Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj.

 
 

Niciun comentariu: