joi, 17 martie 2022

Scopul scuză extremele?

    Titlul reprezintă o persiflare a unei binecunoscute expresii care îmi provoacă repulsie din punct de vedere moral. Ce se întâmplă atunci când nu există nici un scop bine determinat, dar se recurge la acțiuni dure, extreme, care produc rău cuiva și resentimente altora? Ce se întâmplă atunci când „cuiva” înseamnă vreo 50 de milioane de oameni iar „altora” coincide cu câteva miliarde de locuitori ai planetei. 750 de milioane de „altora” sunt aici la noi, în Europa.

   Scopul, bată-l Dumnezeu,  se schimbă mereu, în funcție de nereușitele de pe front. De fapt nu prea există un scop. Este o nălucă, o himeră cu contur mereu neclar și schimbător. O vraiște-n papură ce apare și dispare după cum i-i somnul muscalului. Ceas după ceas, din zori până-n chindie, mintea-i bolnavă improvizează stratageme de distrugere. De fapt de autodistrugere. Timpul nu-l va ierta!

   Noi, toți ceilalți, ne temem că nu avem variante. De fapt sunt, dar sunt prea multe și se încurcă una pe alta. Ar trebui strânse toate aceste variante într-un bol și judecate de un cap limpede. Atenție! Capul limpede nu trebuie să fie un singur om, ci un cumul de minți ad-hoc. Un cumul neaparat eterogen.

   Hai să ne căutăm extremele noastre din bătrânul nostru campionat de fotbal. În lupta pentru campionat extremele se numesc CFR, pe de o parte, și Voluntari, Farul respectiv Argeș pe de alta. Ultimele vor juca probabil și rolul de arbitri, nu neaparat pentru titlul de campioană cât mai ales pentru stabilirea ordinii celorlalte două locuri de pe podium. În această etapă arbitri despre care vă vorbeam joacă acasă.

   În cazul luptei pentru evitarea retrogradării situațua este puțin invers, adică cele din partea superioară a clasamentului au scopul contestabil (Botoșani, UTA, Sepsi și Rapid), la extrema sudică, Gazului Metan și Clinceniului nu le mai este de nimeni tăgăduită poziția direct retrogradantă. Arbitri par a fi Chindia și juveții pașoptiști. Arbitrii ăștia ar trebui totuși să fie atenți, pentru că dacă sunt prea darnici s-ar putea trezi în vâltoarea luptei pentru evitarea locurilor ce duc la baraj, locuri pe care deocamdată se lăfăie Mioveni și Dinamo. Particularitatea acestei etape este că toate echipele de pe locurile 2 - 6 joacă în deplasare.

   Derbiul etapei implică iar echipa constănțeană. Și eu am fost frustrat că Farul n-a primit lovitura de pedeapsă în meciul cu FCSB, dar Hagi n-avea voie să se plângă de acest lucru. Fără ajutorul consistent și continuu al arbitrajelor în perioada regulată n-ar fi fost între primele șase echipe ale campionatului. Acum (sâmbătă de la ora 20,30) trebuie să demonstreze fotbal în fața actualei și probabil al viitoarei campioane, CFR.

   Partida de la Voluntari (vineri, ora 20,30) ar avea un cuvânt puternic de spus în configurația podiumului. Univ. Craiova este cam obligată să câștige dacă mai speră la titlul de vicecampioană. Egalul n-ar fi decât o cimentare a podiumului, iar o victorie a gazdelor ar duce la părăsirea interesului tău, cititorule, pentru lupta pentru locul doi și s-ar îndrepta către lupta pentru locul trei.

   Normal, la Pitești, FCSB este din nou favorită (duminică, de la ora 19), dar nu mult a trecut de când din aceeași poziție au făcut ce a spus Becali și le-a pierit zâmbetul. Au lăsat un punct întreg și încă jumătate lui Prepeliță și pitpalacii săi (sâc!).

   Capul de afiș al grupei ce dorește să se salveze de la matineu este partida de la Botoșani (vineri, ora 17,30), dintre gazde și UTA, adică primele două clasate. Ca rapidist le doresc un egal, dar, din păcate, nu toți cei care citesc aceste rânduri sunt rapidiști. Cei mai mulți doresc o victorie a ardelenilor. Nu sunt puțini nici cei care suferă pentru Botoșani.

   Un caracter aparte, în parte decisiv, are și partida din Groapa de pe Ștefan cel Mare, unde gazdele, dacă nu câștigă, își pot lua vacanță până la baraj. O victorie a dinamoviștilor în fața secuilor din Sf. Gheorghe (duminică, ora 16) ar da puțină culoare acestei zone a clasamentului.

   Cam în aceeași situație se regăsește și partida de la Mioveni (luni, ora 20,45), ba chiar mai abitir. O victorie a gazdelor în fața nomazilor din Târgoviște iar implica direct pe oaspeți. Nu prea văd un asemenea deznodământ dar, de-a lungul timpului, am observat că balonul este sferic.

   Rapidulețul meu aș dori să-mi aducă din nou momente de bucurie sâmbătă de la ora 15,30. Așa ar fi normal dacă ținem cont că adversarul, Academica din Clinceni (trebuie să mă chinui să evit cacofonia; mult s-au gândit până au găsit denumirea asta?) și-a cam luat adio de la Liga I. Sper că pentru mult timp. Sentința este valabilă până vor reuși să strângă în jurul echipei vreo zece mii de suporteri din care măcar vreo trei mii să fie prezenți la fiecare meci.

   Cenușăreasa etapei se desfășoară din nou la Mediaș (sâmbătă de la ora 12,30). Am toată stima pentru galeria ardelenilor care nu ține cont de starea precară a echipei, de jocul fără noimă și îi încurajează pe juniorii titulari din minutul 1 și până la cinci sau șase la zero. Beneficiari vor fi juveții (Asamoah, Baeten, Bauza, Ondaan, Diallo, Huyghebaert, Kovacic, Van Durmen, Marquet, Paramatti, și Sidibe) lui Mititelu. Pe Napoli l-au botezat în Jiu.

   Opriți muscalul!

Niciun comentariu: