joi, 26 mai 2022

1 Iunie - ziua tuturor copiilor

    Dimineață am făcut o trimitere pentru emisiunea „Incursiuni în cotidian” despre un eveniment care va avea loc pe parcursul a două luni pe Lacul lui Pintea, emisiune pe care vă îndemn și aici să o urmăriți în premieră, mâine (n.a. - vineri) seară de la ora 21. Este o emisiune în care se promovează sportul și speranța. Merită să o vedeți. Făceam acolo o atenționare către aleșii noștri, și nu numai, că lipsesc evenimentele specifice acestei zile pentru toți copiii noștri. Între timp ne-a sosit un comunicat de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare despre ediția a noua a unui frumos și important festival folcloric pentru preșcolari.

   Dar este suficient? Este drept că în urmă cu câteva zile ni s-a povestit despre un 1 Iunie ce se va desfășura în perioada 3 - 5 iunie în Grădina Romei, dar acolo se va vorbi foarte puțin limba noastră, a tuturor românilor indiferent de etnie. Pot afirma acest lucru deoarece toate instituțiile, organizațiile și firmele implicate în desfășurarea evenimentului au conducători UDMR sau cetățeni maghiari. Iată mai jos lista lor: UDMR, Fundatia Identitas  (fundație cu sediul la aceeași adresă cu cea a UDMR Satu Mare), Asociația Ady Endre, Reuniunea Tineretului Maghiar, Asociația Borókagyökér, Asociația Femeilor UDMR, Centrul de Conservare și Promovare a Culturii Naționale (nu există această instituție), Centrul Cultural G. M. Zamfurescu, Primăria Municipiului Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare, Fundația Communitas (fundație din Cluj sub egida UDMR), Fondul Național pentru Cooperare (nu există), Fondul Bethlen Gábor (Fondul Bethlen Gábor este un fond de stat separat, al cărui scop este promovarea realizării obiectivelor legate de strategia de politică națională a Guvernului Ungariei).

   Nu vreau să fiu greșit înțeles. Este ok organizarea acestui eveniment în Satu Mare, chiar dacă, prin înșiruirea de mai sus, ne-am dat seama că parcă edilii s-ar rușina un pic. Fraților! Nu-i nici o problemă! Dar cum credeți că cele câteva zeci de mii de copii din Satu Mare, români, maghiari, germani, țigani, slovaci, ucrainieni în ziua de 1 iunie vor încăpea în Căminul Cultural din Odoreu pentru a urmări Festivalul Folcloric pentru preșcolari „Deschideți porțile mari”?

   Ceea ce spun în continuare ar trebui să vă atragă atenția. Este normal, ca etnici maghiari, să promovați tradiția și cultura etniei pe care o reprezentați dar nu este normal să înăbușiți tradiția și cultura băștinașilor și a celorlalte etnii. Nu este vorba numai de 1 iunie. Sunt câteva decizii luate atât pe plan economic cât și în cultură, sport sau divertisment care uită că în Ardeal trăiesc ardeleni. Ardeleni care se înțeleg bine între ei. Ardeleni care, conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, se mai numesc și ungureni. Nu creați baricade între etniile ce compun acești locuitori ai Sătmarului.

   Păcat de lucrurile bune pe care le faceți, dacă, pe lângă ele, creați zâzanie. Nu este bine pentru nimeni. Doar politicul maghiar, mai ales cel din Ungaria, își freacă mâinile. Vorbeam mai înainte de economie. Multe activități se desfășoară la limita legalității tratate individual, dar dacă le puneți cap la cap, depășesc această limită. Nu cred că există momentan în județul Satu Mare jurnalism de investigație (chiar dacă unii cred că fac asta), dar s-ar putea ca acesta să apară. Sunt atâția tineri cu forța mentală necesară... Cu toții am învățat la fizică, prin generală, că forței centrifuge i se opune forța centripetă. Egală și de sens opus.

   Opriți războiul și faptele prostești!

  

 

 

 

 


Niciun comentariu: