Orice aș fi scris, în titlu, înainte sau după acest nume imens ar fi fost mai puțin expresiv decât așa. Orice sătmărean, nu neaparat meloman, dacă ar fi întrebat, ar ști să spună cine este Rudolf Fátyol. Am scris intenționat cine este și nu cine a fost Rudolf Fátyol. De ce? Pentru că Rudolf Fátyol a fost directorul Filarmonicii Dinu Lipatti din Satu Mare, dar Rudolf Fátyol este cel mai reprezentativ produs cultural al mileniului trei de pe aceste meleaguri. Cu acest nume oriunde ieși în lumea civilizată ești tratat cu respect, chiar cu admirație.
A doua zi de florar și prima după Armindeni, Rudy ar fi împlinit 65 de ani. Peste 80 de zile se împlinesc trei ani de când muzica exprimată de acest factotum al filarmonicii sătmărene nu mai poate fi ascultată decât prin mijloace electronice. Poate că mă grăbesc, poate că unii nostalgici mai au discuri din ebonită (Electrecord), dar și acolo este necesar curentul electric. Cei mai mulți dintre voi, cititorii acestor rânduri, cunosc viața sa, cariera sa muzicală, numeroasele premii și distincții pe care le-a primit de-a lungul anilor atât pe plan local (cetățean de onoare al municipiului Carei de exemplu) sau național, culminând cu Crucea de cavaler al ordinului „Meritul cultural”, așa că nu am să le mai repet.
Filarmonica din Satu Mare împreună cu familia maestrului ne-au făcut o surpriză în această săptămână organizând pentru joi, 5 mai, de la ora 18,30, un „Concert in memoriam Rudolf Fátyol”, concert pentru care sunt valabile, pe lângă biletele ce se pot procura de la sediu, abonamentele cu nr. 40.
Programul conține „Finlandia” lui Jean Sibelius, „Concertul pentru vioară în re major” al lui Ludwig van Beethoven și „Adagio”-ul lui Bartók Béla. Pentru susținerea acestui concert au fost invitați dirijorul Adrian Petrescu și violonista Amira Abouzahra.
În această săptămână Filarmonica Dinu Lipatti mai are o surpriză pentru noi. Sâmbătă, 7 mai, de la ora 18,30, tot în sala filarmonicii, pe baza abonamentului cu nr. 41 sau a biletului procurat pe căi obișnuite, putem să ne delectăm cu „România Universalis”, un concert cameral ce face parte dintr-o serie de 10 recitaluri împrăștiate pe toata suprafața României cu ocazia împlinirii a 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană.
Adrian Petrescu
Adrian Petrescu, instrumentist și dirijor de excepție, este absolvent al Liceului de Muzica din Brașov, secția "oboi" și al Conservatorului din Iași.
Muzician cu o importantă carieră artistică națională și internațională, Adrian Petrescu este prim oboist al Filarmonicii “George Enescu” din București, dirijor invitat în stagiunile orchestrelor simfonice din România și din străinătate. Totodată este fondatorul și dirijorul formației camerale de suflători “Romanian Brass”.
Are o prezență constantă în caliate de dirijor și solist al prestigiosului Festival Internațional “George Enescu” din Bucuresti cu un repertoriu care se îmbogățește mereu și care cuprinde partituri de referință de la muzica preclasică până la muzica secolului XXI.
A onorat invitațiile Festivalurilor de la Cluj, Sibiu, Tg. Mureș, Brașov, Satu Mare, Iași, Bacău, Botoșani, Craiova, Rm. Vâlcea dar și din străinătate de la Hanover, London, Zaragoza, Schwerin, Cimarosa di Fermo, Charleroi, Norfolk, Thessaloniki, Istambul și Ankara.
Amira Abouzahra (16 ani)
Amira Abouzahra s-a născut în anul 2005 în Germania și a studiat vioara de la vârsta de 4 ani cu profesorul Alexander Gavrilenko.
Aceasta s-a afirmat prin participări la diferite festivaluri și concerte, iar în anul 2014 și-a făcut debutul la Opera Regală din Muscat, Oman, unde a devenit foarte apreciată de către public și presă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu