Consecințele acestui război insipid, ilogic și inutil vor afecta în timp fără putință de tăgadă viitorul unei nații. Această concluzie irefutabilă care se abate asupra unui popor vecin ne sperie mai mult decât ne îngrijorează. Asta nu e bine. Faptul că femeile și copiii fug care pe unde din Ucraina pare o soluție de moment pentru oamenii din Ucraina, dar nu și pentru Ucraina. Nu și pentru nația ucraineană, nu și pentru cultura, pentru tradiția și viitorul Ucrainei.
La o populație de aproape 50 de milioane de locuitori (cu o densitate de 74 de locuitori pe kmp), au părăsit până acum 5,6 milioane de ucraineni patria natală. Mai mult de 10%. Dar cifrele sunt reci și ne pot înșela. Cu mici aproximații trebuie să remarcăm că jumătate din transfugi sunt femei, iar cealaltă jumătate sunt copii. Ambele categorii vizează viitorul acestei nații. Mai mult, după un scurt calcul am dedus că cele 65 de zile care au trecut de când migrația a luat amploare conțin 5,6 milioane de secunde, adică în fiecare secundă o ucraineancă sau un copil din Ucraina pleacă în pribegie. Câți se vor întoarce? Poate că unele femei își vor căuta bărbatul și/sau obârșia, dar copiii...?
Imensa Rusie nu e chiar așa de imensă cum pare când ne uităm pe hartă. Populația Rusiei nu este nici măcar de trei ori mai mare decât populația Ucrainei. Cei 146 milioane de locuitori răspândiți pe o suprafață de 17 milioane de kmp, ne arată că într-un pătrat cu latura de un kilometru sunt doar 8 ruși. Nu vorbesc despre armata Rusiei deoarece nu am date concrete despre ea. Ceea ce se afirmă de o parte sau de alta nu sunt credibile. Pe de o parte sunt afirmații mincinoase iar pe de altă parte sunt lipsite de concretețe, de certitudine.
UNICEF, în grija care o poartă copiilor din întreaga lume, cere statelor care primesc refugiați să trateze copiii cu o atenție deosebită. În acest sens UNICEF oferă soluții și nu numai soluții. Ca și Uniunea Europeană oferă și bani. Astfel se ajunge la posibilitatea ca în unele țări, printre care și în România, copiii ucrainieni să depășească standardul de viață pe care îl au copiii autohtoni (în România cam 30% dintre vlăstarele noastre nu au condițiile de viață care li se oferă pribegilor). Să nu uităm totuși că ei nu sunt „acasă”!
Doamna Ann Avril, director general UNICEF, atrage atenția în acest sens și roagă populațiile din țările în care poposesc refugiați să aibă înțelegere pentru lipsa de armonie creată.
În urmă cu o săptămână una din organizațiile românești care își propun să ofere copiilor un trai mai bun ne atrăgea atenția prin președintele ei executiv Gabriela Alexandrescu:
„Războiul din Ucraina a alungat de la casele lor peste 5 milioane de oameni, majoritatea fiind copii și femei, potrivit centralizărilor UNHCR. Aproximativ 84.000 de persoane, 37.000 copii, au rămas pe teritoriul României și au nevoie de asistență socială, psihologică și de sprijin pentru integrarea educațională a copiilor. De cele mai multe ori, mamele ucrainence trec granița doar cu copiii lor, după ce au parcurs chiar și zile întregi pe drum.”
Comisia Europeană a propus la sfârșitul lunii trecute să adopte o politică ambițioasă și durabilă în domeniul migrației legale. Ca parte a abordării cuprinzătoare în ceea ce privește migrația prevăzută în „Pactul privind migrația și azilul”, aceasta propune inițiative juridice, operaționale și de politică care vor aduce beneficii economiei UE, vor consolida cooperarea cu țările terțe și vor îmbunătăți gestionarea globală a migrației pe termen lung. Setul de propuneri include, de asemenea, acțiuni specifice care să faciliteze accesul pe piața forței de muncă a UE al persoanelor care fug din Ucraina ca urmare a invadării țării de către Rusia.
Pentru a oferi un cadru mai eficace pentru căile legale de intrare în UE, Comisia propune revizuirea Directivei privind permisul unic și a Directivei privind rezidenții pe termen lung.
De asemenea Comisia Europeană propune crearea primei platforme la nivelul UE și a primului instrument de corelare, o rezervă de talente la nivelul UE, astfel încât UE să devină mai atractivă pentru azilanții țărilor terțe care caută oportunități și angajatorii să poată să găsească persoanele talentate de care au nevoie. Pentru a răspunde nevoii urgente de a facilita accesul pe piața forței de muncă al persoanelor nou-sosite din Ucraina, Comisia propune o inițiativă-pilot care ar trebui să fie operațională până la vară.
Tot Comisia Europeană analizează noi posibilități de migrație legală în UE pe termen mediu și lung. Comisia consideră că este benefic să se pună accentul pe politici orientate spre viitor axate pe trei domenii de acțiune: îngrijire, tineret și inovare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu