luni, 16 mai 2022

Flautul și clarinetul câștigători la Cluj se descătușează la Satu Mare

    Scăpați de emoțiile și starea de tensiune ce apar atunci când fiecare notă este cântărită și apreciată de ochii acerbi ai unui juriu, câștigătorii concursului de flaut și clarinet „Cluj International Music Competition” din septembrie trecut, Yu Yuan și Samanta  Škorja se vor afla joi, 19 mai, de la ora 18,30, în fața unui nou complet de judecată: melomanii sătmăreni.


   „Concertul pentru flaut” al lui Carl Nielsen va fi interpretat de tânărul reprezentant al Chinei, iar slovena Samanta Skorja ne va vrăji cu „Concertul pentru clarinet nr.2 în mi bemol major” al lui Carl Maria von Weber. La pupitru va evolua maestrul Tiberiu Soare. Același trio, Soare - Yuan -  Škorja au concertat recent și la Filarmonica din Brașov.


   În finalul „Concertului Simfonic” pregătit în această săptămână de conducerea Filarmonicii Dinu Lipatti din Satu Mare și pentru care sunt valabile abonamentele cu nr. 42, vom putea asculta „Simfonia nr. 5 în re minor” a lui Dmitri Shostakovich

 Yu Yuan

   În 2017, la vârsta de cincisprezece ani, a fost câștigătorul celui de-al 7-lea Concurs Internațional de Flaut din Cracovia. Mai târziu, în același an, a câștigat și premiul I la al 9-lea Concurs Internațional de Flaut Kobe, unul dintre cele mai importante competiții de flaut din lume. În 2018 a primit Premiul Discovery al International Classical Music Awards (ICMA).


   Anterior, el a câștigat premiul I la secțiunea pentru copii a Concursului inaugural al Asociației „Flaut din China” în 2012 și a primit o mențiune de onoare la cea de-al 67-lea ”Concurs Internațional de Muzică de Primăvară de la Praga” în 2015. S-a întors la Praga în 2019, unde a primit premiul al doilea în a 71-a ediție „Concursului de muzică de primăvară de la Praga”.

   Yuan este în prezent student la Conservatoire National de Musique et de Danse din Paris. I-a plăcut să cânte încă de la o vârstă fragedă, susținând primul său recital solo la vârsta de treisprezece ani la Conservatorul Central de Muzică din Beijing. A susținut concerte în China, Japonia, Singapore, Franța, Germania, Polonia, Elveția și Slovenia, în recitaluri și cu orchestre precum National Polish Radio Symphony Orchestra și Kobe City Chamber Orchestra.

   Yuan primește o bursă de la Academia Internațională de Muzică din Liechtenstein și participă la săptămânile și activitățile muzicale intensive oferite de Academie. De asemenea, primește o bursă de la Banque Populaire din Franța.

 Samanta Škorja

   A absolvit cu onoare Liceul de Artă din Koper la clasa lui Borut Vatovec, iar în prezent studiază la Academia de Muzică din Ljubljana la clasa lui Jože Kotar. În plus, ea primește o pregătire suplimentară la seminarii susținute de clarinetiști renumiți precum Joszef Balogh, Michele Marelli, Paolo Beltramini, Mate Bekavac, Yehuda Gilad și alții.


    A participat deja la numeroase concursuri pentru tineri muzicieni, unde a obținut rezultate înalte: trei plăcuțe de aur, două premii I și un premiu special pentru cel mai bine interpretat cântec la concursul național TEMSIG, plăcuță de aur și premiul I la concursul internațional Marco Fiorindo în Torino, placa de aur la concursul international Svirel, placa de aur si premiul I la concursul international EMONA din Ljubljana, primul, premiul II și III la Concursul Internațional Carlino și titlul de laureat și premiul I absolut la Concursul Internațional Davorin Jenko de la Belgrad.  

   În calitate de finalistă la Eurovision Song Contest 2018, ea a cântat ca solist cu Orchestra Simfonică RTV Slovenia și colaborează adesea cu Orchestra Filarmonicii Slovene, Orchestra Simfonică RTV Slovenia și Orchestra Poliției Slovene. În s017 a mai participat la Orchestra de Tineret Mediteranean și în 2018 la Aurora Music Festival din Stockholm. Orchestra Simfonică RTV Slovenia și Orchestra Poliției Slovene.

 

 

Niciun comentariu: