luni, 30 mai 2022

Miercuri mezzosoprana Dora Blatniczki cântă pentru copii la Turnul Pompierilor

    Muzica din filme ne readuce deseori aminte de actori celebri. Astăzi se aude mai mult muzica mitralierelor sau a situațiilor de suspans. Au dispărut regizorii și scenariștii care inventau sau ne ofereau situații din viața reală pe un fond muzical de calitate. „Sunetul muzicii” sau „Mary Poppins” nu mai e la modă. Astăzi notele muzicale au fost înlocuite cu dialoguri în jargon represibil.

 Dora Blatniczki – Artista care cântă operă la 20 de ani

   Tocmai de aceea salutăm ideea pe care a avut-o Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare ca, de Ziua Copilului, să ne ofere un potpuriu de muzică de calitate, muzică ce unora ne-a îmbujorat copilăria în filme ce ne-au rămas dragi. De la „Superman” la „Barbie și al ei Pegasus magic”, de la „Shrek” la „Robin Hood” copiii noștri vor vibra pe cum am făcut-o noi cu mai mulți sau mai puțini ani în urmă. Unii dintre ei vor afla pentru prima oară „Cum să îți dresezi dragonul” sau vor fredona genericul din „Epoca de gheață”. Sau se entuziasmează când „Mașini”-le și „Avioane”-le prind viață, când „Frozen” sau „Spiderman” li se adresează direct. „Cartea junglei” cu toate tainele ei se deschide, „Pirații din Caraibe” cu simpatica lor ferocitatea surprinsă în plin abordaj și „Căpitanul America” vor încheia o după-amiază, sperăm noi, de excepție. 

   Păcat că edilii noștri n-au scornit mai multe evenimente care să puncteze harta municipiului și pe cea a județului cu mai multe clinchete pentru veselia tuturor copiilor.

 Werner Gábor - Budafoki Dohnányi Zenekar

   Sătmăreanca Dora Blatniczki, astăzi mezzosoprană și pianistă la Opera Maghiară din Cluj, revine miercuri, de la ora 18, în locurile copilăriei sale, Turnul Pompierilor fiind destul de aproape de Liceul de arte Aurel Popp unde a studiat la clasa profesoarei Manfrédi Annamária. În 2014 Dora a fost desmnată Miss Boboc în cadrul liceului.

 dora

                       Miss Boboc Liceul de Artă Aurel Popp - 2014

   Ea va fi solista care alături de Orchestra Filarmonicii Dinu Lipatti dirijată de maghiarul Werner Gábor vor susține programul „Muzica filmelor pentru copii”.

 Dora Blatniczki

   Studii de licență - canto - la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” -Cluj – 2018 - până în prezent, sub îndrumarea prof. univ. dr. Elena Moldovan-Andrieș și lect. univ. dr. Tiberius Simu și în paralel pian - la aceeași instituție la clasa lect. univ. dr. Ligia Ghilea.

   A debutat în luna mai a acestui an în rolul Rosinei în premiera spectacolului „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini, la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorului Nagy Gergő. La Filarmonica de Stat din Târgul-Mureș a cântat partea solistică de mezzosopran din Oratoriul „Christus” de Franz Liszt avându-l ca dirijor pe Erdélyi Dániel din Budapesta.

   A colaborat cu Coopera Művészeti . debutând în rolul Gertrudisz din opera „Bánk bán”, de Erkel Ferenc, cu  premiera la Budapesta și spectacole în diferite teatre ale Ungariei.  A cântat în cadrul galei „Young Opera Stars” de la Opera Națională Română din Cluj, sub bagheta maestrului David Crescenzi și la gala de operă din cadrul masterclass-ului „Musicum Laude 2021”  la Teatrul „Regina Maria” din Oradea cu orchestra Filarmonicii de Stat, condusă de maestrul Budànyi György.

   A participat la cursuri de măiestrie: International Singing Masterclass cu soprana Catrin Wyn-Davies, la Cluj-Napoca, Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiája cu soprana Bátori Éva, la Debrecen, Ungaria, Atelidra Lyric-Dramatic Workshop, cu baritonul Marian Pop și mezzosoprana Mihaela Binder -Ungureanu, Musicum Laude  – cu baritonul Molnàr Levente, soprana Kolonits Klàra, soprana Andrea Rost, tenorul Berkes Jànos și basul Ionel Pantea.

   Începând din anul 2022, a devenit membră TOA- Transylvanian Opera Academy, un program artistic pentru tineri artiști, înființat de dirijoarea de origine americană Elizabeth Askren.

   Premii: Premiul III la  „Citta di massa” Concorso Internazionale per Giovani Musicisti (martie, 2021), Premiul III la „Emil Rotundu” Canto and Piano International Online Contest (iulie, 2020), Premiul III la „Varadinum Art” National Singing Competition (decembrie, 2018), „Tânăr Artist Sătmărean” în categoria Solist Instrumentist pentru contribuția de excepție adusă la înflorirea spiritualității sătmărene.

    Hobbyul ei este căutarea frumosului. Frumosul în muzică, în pictură, în lectură, în oameni atât în aparență cât și în esență.

  

   

 

 

 

 

 


Niciun comentariu: