joi, 22 decembrie 2022

Fotbalul a câștigat

    Fotbalul a câștigat pe toate planurile. Fotbalul a bătut corupția, a bătut politicul, a bătut religii, a bătut războaie, a bătut Jocurile Olimpice, până și pe FIFA i-a bătut. A câștigat doar iubitorul de fotbal indiferent că acesta se afla în fața televizorului, în tribune sau pe teren. Chiar dacă eu am dorit ca rege să devină Mbappe, trebuie să recunosc că nu cred că încoronarea francezului ar fi adus mai multă bucurie pe mapamond. Cu Messi, în Argentina și aiurea pe planetă, n-a mai contat sărăcia versus bogăția, n-a mai contat musulman versus creștin, n-a mai contat de care parte a unei arme te afli... N-a mai contat nici dacă îți place sau nu fotbalul. Totul a fost subjugat acestei minuni universale.

   Fotbalul a câștigat și în România. Ultima etapă din acest an a avut, păstrând proporțiile, un final deosebit de pasionant. Bineînțeles că nu mă refer la meciul de luni despre care le-am spus celor care m-au ascultat că vor câștiga gazdele la un gol indiferent cât va fi scorul în minutul 80. Mă refer la celelalte jocuri în care s-a înscris pe final și mă refer la realizarea acestui Hermannstadt (citește Măldărășanu), o echipă care cu toate că avea egal pe sfârșit de joc pe terenul campioanei din ultimii cinci ani și care se bătea și anul acesta să încheie anul pe locul întâi, nu a tras de timp, nu s-a văicărit și nu s-a folosit de tertipuri (simulări, fragmentare, pase lipsite de risc...).

   Că a dat gol la ultima fază a anului e o întâmplare meritată, dar e doar o întâmplare. Jocul lor în schimb nu e o întâmplare. Pentru mine este surpriza plăcută, pata de culoare vie din campionatul nostru. În ultimele două jocuri din acest an Sibiul a învins lidera la scor și campioana în deplasare. În primele două jocuri ale anului viitor va întâlni FCSB-ul și Univ. Craiova. Ce va fi om vedea!

   Să consemnăm că în cele douăzeci și unu de etape complete s-au înscris 389 de goluri în 168 de jocuri adică o medie de aproape 2,32 goluri pe meci. Pe mine această medie nu prea mă mulțumește. Dacă facem o comparație cu cele cinci puteri ale fotbalului european suntem mici sau foarte mici. În Germania s-au înscris 3,19 g/m, în Franța 2,96 g/m, în Italia fostul catenaccio e legendă 2,58 g/m, în Spania fotbalul devine din ce în ce mai tactic 2,54 g/m și în ceața din Anglia doar 2,36 g/m.

   Dacă ne întoarcem la ultima etapă să consemnăm rezultatele: Voluntari - Farul 1-1 cu gândul la colaci; Sepsi - „U” 2-1 normal; Univ. Craiova - Chindia 3-0 surprinzător pentru mine; Argeș - Mioveni 2-2 anormal; Petrolul - 48 1-1 într-un joc frumos; UTA - Rapid 1-1 pe tarla; FCSB - Botoșani 1-0; CFR - Hermannstadt 0-1.

   Campionatul se va relua în cea de-a treia decadă a lunii viitoare. Pănă atunci avem ignatul, Revoluția, Crăciunul, revelionul, Sf. Vasile... Serios, avem mult de muncă. Mai bine zis de îngurcitat. Mai greu de digerat este amintirea Revoluției despre care mulți mai cred că s-a murit aproape degeaba. Scopul n-a prea fost atins, abia în ultimii ani ne îndreptăm spre o oarecare democrație. Asta ca urmare a pandemiei și a războiului și nu pentru că ne-ar fi venit mintea la cap.

   Opriți totuși războiul!

   

Niciun comentariu: