Vitali Klitschko, fostul campion mondial de box la mai multe categorii (împreună cu fratele său mai mic Vladimir), este astăzi primar al celei mai năpăstuite capitale de pe glob, Kiev. Tocmai ieri, în „Telegram” acesta anunța doborârea a zece drone rusești de fabricație iraniană, îndreptate către centrul civic al Kievului. Din păcate, în cartierul Șevșenkivski din centrul capitalei sau abătut resturile unor drone afectând două clădiri administrative din district.
Opt ani mai târziu, adică pe 24 februarie a.c., Rusia a încercat să repete figura cu câteva alte regiuni strategice din estul Ucrainei. De data aceasta, noul președinte ales în 2019, actorul Zelenski, a lăsat diplomația la o parte și a răspuns armat, transformând conflictul într-un război. Într-un război cu morți, schingiuți și refugiați. Într-un război cu lași și eroi. Într-un război în care oamenii și planeta nu au nimic de câștigat. Un război pentru orgolii și energoruble (n.a. - licență ce mi-am permis-o ca parafrază la petrodolarii din Golf).
În Ucraina jertfele nu s-au numărat numai printre militari. Conform datelor ONU până în 4 decembrie au decedat numai în acest an 6.702 civili, alți 10.479 fiind răniți. În ceea ce privește militarii uciși cifrele diferă foarte mult în funcție de sursa de informație. Dacă folosești surse dinspre Rusia (Guvernul) cică ar fi fost uciși doar aproape 6.000 de ruși și peste 60.000 de ucraineni până în 21 septembrie. Guvernul ucrainean ne spune că până în 3 iunie au fost uciși aproape 10.000 de ucraineni, iar până în 11 decembrie au murit peste 100.000 de soldați ruși. SUA au estimat și ele pagubele umane militare ale acestui război, afirmând că au fost circa 130.000 de victime dintre care 11.000 morți și 18.000 răniți din Ucraina, neestimând numărul de morți din Rusia.
În acest an opt jurnaliști și-au pierdut viața în acest război, alți 18 fiind după gratii. ONG-ul „Reporteri fără Frontiere” deplânge în raportul său anual o creștere a numărului de jurnaliști uciși în 2022 (57, față de 48 în 2021), în special din cauza războiului din Ucraina.
Conferința internațională de sprijin pentru Ucraina, organizată marți la Paris, a făcut posibilă strângerea de donații de peste un miliard de euro pentru a ajuta populația să petreacă iarna într-o țară cu infrastructuri devastate de atacurile rusești.
Ucraina cere mai multe arme. „Având în vedere amploarea războiului va trebui să luptăm toată iarna”, a declarat, marți, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kouleba, cerând „mai multe sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă, muniție, vehicule blindate, cu precădere pe șenile”. El a mai menționat necesitatea unor tunuri suplimentare de calibru 155 mm.
Opriți războiul!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu