miercuri, 5 iulie 2023

Classic Rocks cu Orchestra Filarmonicii Dinu Lipatti la Tășnad

 

    Tășnădeni! Vi se pregătește ceva! Pentru tinerii și mai puțin tinerii ce se vor afla sâmbătă, 8 iulie, de la ora 20 în Parcul Central din spectaculoasa stațiunea balneară sătmăreană, prezența Orchestrei Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti acolo va reprezenta un fapt inedit. Inedit și palpitant. Mai ales că membrii orchestrei, aflați în vacanță de fapt, se vor dezbrăca de muzica savantă și vor îmbrăca hainele libertine, mai largi, ale rock-ului. Pentru că, totuși, muzica este interpretată de muzicieni cu studii temeinice în domeniul teoriei muzicale, spectacolul va avea și o notă calitativă de excepție care. probabil, va lăsa pe ici pe colo și locul pentru improvozație sau interpretare personală.

   Ca la orice concert rock este nevoie de o chitară electrică (Alex Cioată), o chitară bas (Simo Péter), niște tobe (Didi Péter) și... un insolit pian (Andrea Antal). Orchestrei, ca oricărei orchestre, îi este necesară un dirijor (Remus Grama). Numele și prenumele personale din prefața acestui paragraf nu sunt chiar necunoscute, ele reprezentând talente de ieri și de azi a două centre muzicale de excepție. Mă refer aici la Târgu Mureș și Satu Mare.
   Programul este variat și, precum în urmă cu un an în aceeași componență la Teatrul Municipal din Carei, atinge rock-ul graniței dintre milenii. Dar mai bine vă spun cui aparțin piesele care vor fi interpretate: Karl Jenkins (Soft Machine, azi are 79 de ani), Deep Purple (înființată în 1968), ABBA (activă din 1972 până în 1982), Adele (...Laurie Blue Adkins, azi are doar 35 de ani), Guns N'Roses (din 1985 și până acu), Coldplay (formată în 1996 cântă și azi), Nirvana (trupă activă din 1987 până în 1994), Jimi Hendrix (inutil să vă mai spun că a murit în 1970 la doar 28 de ani; am avut colegi de liceu care au purtat doliu după el în acea perioadă), Ed Sheeran (indecent de tânăr, numai 32 de ani), One Republic (activă din 2003), Bruno Mars (37 de ani) și eterna Queen (cântă neîntrerupt din 1970).
    Despre Remus Grama și Alex Cioată am mai scris în această pagină pe 14 iunie anul trecut, iar despre sătmăreanul născut în Târgu Mureș Simo Péter promitem să dăm amănunte în una din aparițiile sale viitoare, după ce-și încheie primii doi ani de miere (adică după 24 luna asta).

       Didi Péter

    „Cântatul la tobe dezvoltă personalitatea, îmbunătățește imaginea de sine și poate pune bazele unei cariere muzicale” gândește Didi.

    De șapte ani, de trei ori pe săptămână ține lecții de tobe în Centrul „Casa Prieteniei” al organizaței Caritas a diecezei Satu Mare. În cadrul proiectului „Integrare prin muzică și artă”, demarat în luna septembrie, cu sprijinul financiar al unor sponsori, 10 copii au posibilitatea să învețe să cânte la unul din cele mai vechi instrumente muzicale.

    Didi Péter este artist instrumentist al Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare. Un important avantaj al cântatului la tobe este faptul că poate fi exersat acasă chiar și în lipsa unui instrument propriu. „Ei bat cu ce pot prin casă, unii pun perne una lângă alta, sau jur împrejur, alții exersează pe caiete sau pe oale, așa se pregătesc pentru următoarea oră de curs” relatează Péter.
    Pe lângă setul de tobe acustice, cursanții pot cânta și la alte tipuri de tobe. „Încerc să mă adaptez nevoilor fiecărui copil, să identific tipul de tobe spre care are o înclinație mai mare” spune profesorul. Bucuria succesului fiind foarte importantă, Péter stă cu drag la dispoziția micilor toboșari atunci când ei cer să-i învețe să cânte la tobe câte-un șlagăr actual.
    Proiectul „Integrare prin muzică și artă” include cursuri de tobe și ateliere de creație, finalizându-se în data de 14 decembrie. La festivitatea de închidere a proiectului, elevii care frecventează atât „Casa Prieteniei”, cât și Școala Gimnazială „Ion Creangă”, vor participa la activități creative împreună cu colegii lor de clasă. În cadrul evenimentului, copiii care au învățat să cânte la tobe, își vor demonstra talentul printr-un miniconcert.

 Antal Andrea 

   A absolvit Liceul vocațional de artă din Târgu Mureș sub îndrumarea doamnei profesoare Kovács Zsuzsa. În prezent este studentă în anul 4 la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, la clasa prof. univ. dr. Csíky Boldizsár și asist. univ. dr. Mihai Diaconescu. Pe parcursul anilor de școală a participat la numeroase concursuri și olimpiade, unde a câștigat multe premii de excelență.

    Colaborează frecvent și cu orchestrele filarmonice din Târgu Mureș, Cluj, Satu Mare, Craiova, Sibiu în cadrul concertelor „Rock the Symphony” alături de dirijorul târgumureșean Remus Grama. În 2021 a susținut un turneu european de muzică de filme în colaborare cu Filarmonica de Stat Sibiu.

    Opriți războiul!


Niciun comentariu: