marți, 25 iulie 2023

Geaba-i zâsă, geaba-i justă

      Parafrazând frumoasele versuri scrise și cântate de inegalabila Ioana Radu, a cărei muzică încă îmi mai răsună prin cotloanele minții mele, îmi vărs năduful în continuare asupra arbitrajelor de care beneficiază Hagi. Motivul nu este invidia pe punctele acumulate de Farul în campionat, ci de efectul pe care îl au asemenea arbitraje asupra tinerilor și foarte tinerilor jucători de fotbal care consideră că așa e drept. Toate astea se reflectă în comportarea acestor tineri atunci când pleacă de la Farul (în special în a celor care pleacă peste hotare) sau când sunt selecționați în diverse reprezentative naționale și atunci sunt bulversați și dezorientați.

    Îmi veți spune că la 4-1 ce mai contează. Nu scorul mă interesează ci modul de arbitraj. Dacă până acum au fost doar mângâiați pe creștet acum chiar s-a furat în favoarea lui Hagi. Să nu uităm totuși că după 0-1 în primele minute, Hagi a primit gratuit două lovituri de pedeapsă până în minutul 52, lovituri care au întors soarta partidei. Cum le-a primit? Foarte simplu! Reducând la absurd am putea spune că la primul penalti Carnat a dat singur cu capul într-un zid, iar la al doilea Rivaldinho a șutat cât a putut în ditamai planeta. Păcat că televiziunile s-au încăpățânat, la această ultimă fază, să dea o singură reluare și aceea de la 60 de metri. Hagi știe despre acest „ajutor” și asta explică discursul său amenințător de la sfârșitul partidei adresat propriei echipe. Iac-așa mi s-a îndeplinit dorința de a-i zvânta pe cei din Voluntari.

    Sepsi - „48” 1-0 cu schimb de „cap”-uri între Dioszegi și Orban; UTA - CFR 1-3 în duelul acronimelor a câștigat valoarea; Farul - Voluntari 4-1 din fluier; FCSB - Dinamo 2-1 meritat; Poli Iași - Hermannstadt 1-3 normal; „U” - Rapid 0-3 curat; Botoșani - Petrolul 1-1 smuls de gazde; Univ. Craiova - Oțelul 0-0 smuls de oaspeți.

    Să vedem ce ne așteaptă. Deocamdată, după numai două etape, cele șase participante la recentul play-off se regăsesc pe primele șase locuri ale clasamentului. Nu în aceeași ordine. Cele 22 de goluri înscrise în etapa a doua ne fac să ne dorim și mai multe realizări. pe lângă goluri trebuie să remarc și creșterea calității fotbalului ăracticat de combatante și creșterea interesului pentru spectatori. Media de prezență a acestora la meciuri a crescut simțitor în pofida sincopei de pe Arcul de Triumf.

    CFR - Univ. Craiova (duminică, ora 21,30) Debiul etapei. La olteni deja sunt frământări. Frământări care s-au lăsat cu demitere de antrenor și revigorarea unui expirat. Poate că Rotaru s-a cam grăbit. Se pare că Mitriță face legea acolo. Nu-i meci ușor pentru Mandorlini și ceferiștii lui. Spun asta deoarece cele douăsprezece transferuri din această vară, unele sunt adevărate bombe (viitorul va decide dacă bombele sunt cu confetti sau cu sare amară), sunt departe de a forma o echipă omogenă. Până s-or pune la punct relațiile de joc pot apare disfuncțiuni. Interesant joc. Hai clujenii!

    Farul - Poli Iași (duminică, ora 18,30) L-am rânduit ca al doilea meci al etapei doar pentru că joacă Farul, campioana de facto. Se pare că această etapă nu are meciuri tari cu excepția celui din Gruia. În mod normal Farul ar trebui să câștige și cu echipa a treia, mai ales că prima echipă este angrenată în Liga Conferinței.

    Rapid - Botoșani (vineri, ora 21) Jocul din Giulești se înscrie cam pe aceleași coordonate cu cel de la Ovidiu. Doar numărul de spectatori și decibelii din tribună diferă. Nu prea văd vreo surpriză în acest meci, dar niciodată nu se știe. Oare Bergodi va începe al treilea meci consecutiv cu același prim unsprezece? Depinde. Depinde de cum se simte Iulian Cristea. Depinde dacă nu vrea să dea un caracter și mai ofensiv echipei... Apropo! Se tot spune că le-ar mai trebui un număr nouă Rapidului. Da la un număr doi nu se gândește nimeni? Onea nu prea are concurență pe post.

    „48” - „U” (vineri, ora 18,30) Se poate spune despre acest joc că este un meci tare, dar pentru partea de mijloc a clasamentului. Sper că și în acest nou duel Cluj - Craiova, ca și în derbiul etapei, să învingă ai noștri. Punctul slab al echipei ardelene este Toni Petrea. Noroc că pe teren experiența debordă.

    Petrolul - Voluntari (luni, ora 18,30) Și acesta se poate încadra în specia meciurilor tari pentru un loc cât mai liniștitor în partea de jos a clasamentului. Nu vă ascund că aici țin cu galben-albaștri. Nu neaparat pentru că-mi aduce aminte de un 3-0 pentru Olimpia la redebutul sătmărenilor pe prima scenă, acum câteva secole, ci și pentru că nu mai vreau să văd echipe fără suporteri în primul eșalom al fotbalului românesc.

    Oțelul - FCSB (sâmbătă, ora 21,30) Cam nemeritat apare acest joc pe poziția a șasea a acestei etape. Asta pentru că, dintre noile promovate, echipa lui Dorinel Munteanu practică cel mai frumos joc, înaintea celor de la Dinamo și la ani lumina de cel al moldovenilor din Copou. Totuși nu prea au șanse în fața celei mai în formă echipe din acest debut de campionat chiar dacă latifundiarul ar putea alinia un prim 11 bine altoit.

    Dinamo - Sepsi (luni, ora 21,30) La scară ceva mai redusă, partida de pe Arcul de Triumf ar trebui să aibă cam același aspect cu precedenta. Aici totuși acord mai multe șanse bucureștenilor, deoarece participarea secuilor în cupele europene s-ar putea să le micșoreze interesul pentru campionat. A doua sa echipă nu se ridică la nivelul Ligii I, iar titularii s-ar putea să o lase mai moale. 

   Hermannstadt - UTA (sâmbătă, ora 18,30) Cenușăreasa etapei. Nemeritată denumire. Ambele echipe de dincoace de Carpați au arătat că au resurse să evite lupta pentru retrogradare. Sibienii chiar cu prisosință. Din păcate depunctarea pentru sibieni și rezultatele contrastante cu jocul relativ bun pentru arădeni i-a adus în această poziție.

    Opriți războiul!

Niciun comentariu: