E cam greu de explicat eliminarea Farului din cursa pentru una din grupele Ligii Campionilor. Greu de explicat dar și mai greu este de înțeles. După capul meu una din explicații ar decurge și după modul în care este aplicat arbitrajul pe care-l are Farul în România și arbitrajul neutru de pe plan european. Acea mângâiere pe creștetul capului de care au parte copiii lui Hagi în Superligă nu au mai întâlnit-o și în exterior. Ei au crezut că așa e normal. Tocmai de aceea randamentul selecționaților din echipa Farul nu este același la diferitele echipe naționale ca și la cel de la club. Hagi nu înțelege că acele „mici înțelegeri” cu comisia de arbitraj creează în mintea tinerilor și foarte tinerilor săi jucători o stare de normalitate aparte, care nu are nici o legătură cu viața reală, cu fotbalul adevărat.
Prima etapă a adus doar o medie de două goluri pe meci. Dar nu asta este caracteristica de bază. Nivelul jocurilor a fost peste media din campionatul trecut și asta este îmbucurător, dar să nu ne pripim. S-au desfășurat doar opt jocuri din cele 240 ale sezonului regulat plus încă 75 de meciuri din extrasezon. Cele trei victorii în deplasare față de doar două ale gazdelor dă o notă de distincție față de sistemul „cooperativă” de acum 20-30 de ani. Fotbalul se joacă pe teren nu în culise și asta reprezintă un pas mare înainte.
Oțelul - UTA 1-1 în meciul Pop-ilor; Rapid - Sepsi 0-0 cu controverse de ambele părți; Hermannstadt - Farul 0-1 cu mângâieri, cum spuneam; CFR - Poli Iași 2-0 de rutină; Petrolul - „U” 1-1 smuls de arădeni; „48” - FCSB 1-3 natural; Voluntari - Botoșani 2-1 fără virtuți; Dinamo - Univ. Craiova 0-2 nemeritat. Cam asta s-a întâmplat succint în debutul de sezon.
Farul - Voluntari (sâmbătă, ora 18,15) Derbiul etapei. Precis că am să fiu taxat pentru că am ales acest meci ca fiind derbiul etapei. Campioana de circumstanță (cum a dovedit și prezența ei în preliminariile cupelor europene) se întâlnește cu o echipă pe care aș dori să o bată zdravăn. Curios cum echipele cu cei mai puțini suporteri ajung să dispute derbiul etapei. Poate când Farul va reveni la Constanța să fie privite lucrurile cu mult mai mulți ochi. La Ovidiu nici coniacul de la trei dimineața nu mai pică bine.
Sepsi - „48” (vineri, ora 18,30) Secuii și juveții lui Mititelu continuă odiseea. Cetatea Trei Scaune și cea a Băniei vor lupta în preambulul „Universității de Vară” a lui Viktor Orban de la Tușnad. Să sperăm că la Sf. Gheorghe or fi mai mulți, că spectacolul sportiv primează în fața băgatului bățului prin gard (citește uzurparea hotarului cu declarații belicoase).
„U” - Rapid (duminică, ora 21,30) Meci greu pentru gazde. Mai ales că joacă la Mediaș. Ambele echipe cu antrenori noi. Lotul și antrenorul Rapidului sunt net superiori lotului și antrenorului ardelenilor, dar în teren mai joacă și conjunctura. Cred totuși că giuleștenii se vor impune. Ar fi fost fain ca duelul celor două frumoase galerii să fi avut loc pe unul din cele mai splendide stadioane ale țării: Cluj Arena.
UTA - CFR (vineri, ora 21,30) Derbiul Ardealului. Cele două echipe cu cele mai multe titluri de campioni din Ardeal au prilejul să dezvolte un meci pe cinste. Nu-mi spuneți iară că Aradul nu e în Ardeal. Geografic aveți dreptate dar în mintea mea nu. Precis știți de ce gândesc așa. Tare aș vrea ca textiliștii să obțină măcar un egal.
FCSB - Dinamo (sâmbătă, ora 21,30) „Eternul derbi” cum i se mai spune nu este chiar așa de etern. Dinamo și Steaua au fost înființate în 1948 și introduse prin metode laparoscopice în vintrele fotbalului românesc. Pe lângă asta FCSB este Steaua? Dacă nu atunci derbiul de tradiție nu are nici măcar două decenii. Oricum, ambele au galerii frumoase (lăsăm la o parte ultrașii) și merită tot respectul. Pe deasupra sportivii au o cotă valorică ridicată, mai ales cei conduși din Pipera, așa că ne putem aștepta la un meci îndârjit și spectaculos.
Univ. Craiova - Oțelul (luni, ora 21,30) Nou promovata lui Dorinel Munteanu nu cred că poate face față unei echipe ce a demonstrat și pe Arcul de Triumf că-și dorește să fie mai pragmatică. Oltenii sunt favoriți în fața moldovenilor dar niciodată nu se știe. La Craiova...
Botoșani - Petrolul (luni, ora 18,30) Două echipe care nu prea și-au mulțumit fanii. Poate frământările din cadrul conducerilor celor două echipe să fi produs consecințe asupra poftei de joc a combatanților. Nu prea ne dă ghes să urmărim meciul dar hai să parodiem zicala. Adică să mergem cu sacul la pomul hulit.
Poli Iași - Hermannstadt (duminică, ora 18,30) Cenușăreasa etapei. Cam cu jumătate de vrere am denumit acest meci ca Cenușăreasa etapei. Parcă totuși ieșenii vin după un campionat dificil pe care l-au terminat cu „magna cum laude”, iar sibienii au fost drastic sancționați de au ajuns în josul clasamentului în ediția trecută. Asta e! Sper să urmărim un meci frumos.
Opriți războiul!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu