In aceste zile la Dresda se desfasoara cel mai puternic turneu de sah pe echipe din lume. Am motivele mele pentru care consider Olimpiada mai puternica decat Mondialele. De fapt, cu exceptia fotbalului, in toate celelalte sporturi olimpice participarea la JO este mai importanta decat la CM.
Sportul mintii, al strategiei, al deciziei si al inventivitatii deopotriva este absolut necesar in toate celelalte sporturi de la nivel de antrenor pana la director executiv. Chiar si unor jucatori le este imperios necesar, mai ales al celor care se ocupa de distrugerea strategiei adverse, la fotbal, in speta, ar fi mijlocasul la inchidere. De fapt sahului cred ca i s-ar potrivi si definitia-intrebare: ce gandeste adversarul?
Romania este prezenta la Dresda cu ambele echipe si pleaca din decada a doua din punct de vedere valoric. Mai precis de pe pozitia a patrusprezecea la masculin (144 de natiuni prezente, 146 de ecchipe, Germania in calitate de gazda are trei echipe) si de pe pozitia a saisprezecea la feminin (108 natiuni, 110 echipe; tot trei din Germania). Rezultatele de pana acum sunt in grafic sa zic asa.
La masculin... Impropriu spus masculin, sahul fiind probabil singurul sport din lume care permite femeilor sa participe printre barbati, dar barbatilor le este interzisa participarea in competitia lor. Asadar, la open, Romania este reprezentata de Liviu Dieter Nisipeanu (ELO 2684), Andrei Istratescu (2633), Mircea Parligras (2611), Constantin Lupulescu (2594) si Levente Vajda (2582), iar la feminin de Corina Isabela Peptan (ELO 2430), Elene Luminita Cosma (2340), Alina Motoc (2313), Iozefina Paulet (2307) si Carmen Voicu (2239). Pana acum ambele echipe au cate cinci victorii si doua infrangeri. La fete am invins Uzbechistan (3-1), IPCA (pana acum n-am auzit de acest stat, are un pinguin pe drapel; 4-0), ICSC (ibidem, tot un fel de pinguin; 4-0), Spania (21/2 - 11/2) si Columbia (astazi, 3-1) si am mancat bataie de la Georgia (11/2-21/2) si SUA (0-4). La open am invins Egiptul (31/2-1/2), Argentina (21/2-11/2), Japonia (3-1), Lituania (31/2-1/2) si Bulgaria (21/2-11/2) si am fost batuti de Ungaria (3-1, la maghiare amazoana Judit Polgar a remizat la masa doi cu Istratescu, rezultat bun pentru Andrei daca tinem cont ca are un deficit la ELO de 78 de unitati in fata unguroaicei) si Germania (astazi, 21/2-11/2). Dupa sapte runde baietii se afla pe locul 16, iar fetele pe 15.
Cel mai puternic jucator al turneului este bulgarul Veselin Topalov (ELO 2791) victorie in fata lui Nisipeanu.
Meciul de aseara, contrar tuturor acuzelor, eu zic ca a fost util. Orice joc al echipei nationale este util, indiferent unde, cand sau de ce se joaca. A fost util si pentru ca ne-am dat din nou seama de faptul ca Piturca ar putea fi schimbat fara prea mari prejudicii, mai ales ca sunt contracandidati mai buni decat el. Sunt convins ca Mircea Lucescu daca i s-ar face o oferta concreta ar prelua cu placere nationala. A fost util si pentru ca s-a dat ocazia unor tineri sa simta aerul nationalei. A fost util si pentru creerea unor relatii de joc intre aparare si atac, intre batrani si tineri, intre provinciali si capitalisti si s-ar fi dorit si intre echipa si public. Din acest punct de vedere a fost un esec. Cred ca n-au fost inspirate alegerile orasului, a stadionului si a adversarului pentru a aduce mai multi spectatori.
2 comentarii:
Pacat de meciul pierdut aseara impotriva Germaniei. Andrei Istratescu si Vajda Levente au pierdut lamentabil avand si albele. Cred ca au sarbatorit victoria istorica din fata echipei Bulgariei( favoritii 5).
Cipri, cred ca ar fi interesant sa faci si un comentariu tehnic asupra celor doua partide.
Trimiteți un comentariu