miercuri, 19 noiembrie 2008

Tembecalizarea

Prin Mediasul anului '63, in spatiul de joaca din preajma unor blocuri, printre copaci, iarba inalta, zone pamantoase si pietris vreo cinspe pusti bateau mingea de mama focului. Cu patima si aplicatie loveau mingea din guma care costa exact 13 lei si o eugenie. Momentul nefast a venit atunci cand, cel in bascheti, suparat ca nu castiga si ca majoritatea a decis ca pistruiatul a dat gol valabil, a luat mingea si s-a dus curatandu-si cu grija spilhozenul. Rezemat de marginea unui copac, cu lacrimile slalomand printre pistrui, inciudat ca el nu ar fi procedat niciodata asa, un prunc si-a fixat in capsor ideea ca daca vreodata va putea sa-si cumpere 21 de eugenii sigur ca va renunta la ele in favoarea unei mingi adevarate. Joaca a continuat apoi cu o cutie de conserve... Seara, mama, privind la tenesii prin care se vedeau bine buricele a cate doua-trei degete, l-a certat ca iar are genunchii juliti si l-a trimis sa-si faca bastonasele pentru a doua zi. Intr-un tarziu s-a culcat cu gandul la golul marcat si ca sa-l uite, a inceput sa faca adunari pana la o suta pe intuneric. Au trecut vreo trei-patru ani pana un prieten al unei matusi din Brasov i-a facut cadou o minge. Prima lui minge adevarata. Sincer vorbind, era din guma si putin ovalizata.
Peste nici o suta de ani, un latifundiar, insotit de trei care de televiziune si vreo zece trepaduse (e la moda acum; nu conteaza cat fotbal pricep, arata bine in fata camerelor, mai ales daca decolteul lasa ceva proaspat la vedere; proaspat pe naiba) se posteaza in fata unei biserici si doneaza doua milioane de $. Peste timp n-a castigat campionatul, n-are echipa de valoare pentru Liga Campionilor si rezultatele din campionat nu-s nici macar pe valoarea echipei incropite. Ajunge la concluzia ca Dumnezeul din biserica cu pricina nu are destula putere si cere banii inapoi. Ca orice om de afaceri, considera ca biserica trebuie sa-i dea si dobanda si cere sa i se returneze doua milioane de EURO. Motivul: sa-i duca intr-o alta biserica (manastire) unde Dumnezeul alora, adica al fanariotilor, are mai multa putere. Cere permisiunea sa fumeze: "mai stau si televiziunile astea dupa fundul lui, fir-ar mama lor!".
Adevaratul motiv il putem gasi insa pe Money Channel. Imobiliarele o iau la vale. Nu mai sunt lichiditati. Valijoarele, cutiile de table, sacosele si gentutele au ajuns pe mana onor alti "smecheri de teapa lui" de la care degeaba s-ar chinui sa-i ceara inapoi, asa ca i-a mai ramas doar biserica si statul. Va dati seama ca la stat mai avea un depozit. Niste firfirei intr-o valiza lasati in gaj la DNA. Vreo mie sapte sute de euro pregatiti pentru Trica, pardon, pentru Goga, deturnati de niste actori aterizati dintr-un bal mascat cu tema: "Hotii si vardistii". Daca are cineva timp n-ar fi rau sa vada cat platesc chirie cei ce stau in casele donate cu atata valva. Sau daca mai stau primii proprietari. Poate se descopera vreo falanga PNG.
Na! C-am luat-o pe politica. Mii de scuze. Hai ca incepe meciul. Poate scriu si ceva sport dupa.

Niciun comentariu: