duminică, 30 noiembrie 2008

Optiuni

Fotbalul romanesc este pe cale sa spuna adio anului 2008. Maine, dupa ultimele trei partide ale sezonului lumea in loc sa mearga sa-si exprime optiunea, va merge ca de obicei la o bere. Merg la vot ca e mai bine. Pardon! Merg la votca e mai bine. Tot una e? Ma uitam la nedreptatea patimita de Chelsea in jocul cu Arsenal si-mi oblojeam atfel ranile produse de nonconformista Rapid. Sa nu uit! Mai avem de doi bani speranta prin Steaua in Liga Campionilor, iar ceferistii ardeleni vor sa iasa cu fruntea sus de pe terenul aceleiasi Chelsea. Stamford Bridge parca. Bani, ca punctele sunt inutile in privinta calificarii.
Schiul fond nu este atat de spectaculos precum alte sporturi de iarna. Pentru unii. Pentru altii incrancenarea de a schia mai repede pe teren variat decat adversarii poate avea savoarea unui meci de fotbal. Fotbal pe gheata. Hochei. Nu. Baschet pe zapada. Nu exista. Il inventam.
Anul schiului fond a debutat la feminin cu un nume care cred ca va spune ceva in viitorul apropiat. Justyna Kowalczyk va ajunge in scurt timp foarte usor de pronuntat si memoria ziaristilor se va imbogati cu ortografierea corecta a numelui polonezei. Chiar daca in acest an nu va face decat sa patrunda in top 10, prevad ca in anii urmatori sa erupa si sa castige vreo 3-4 mici globuri de cristal si unul mare. Cele trei curse de pana acum au fost castigate de suedeza Charrlotte Kalla (10 km liber), slovena Petra Majdic (Sprint 1,2 km clasic) si finlandeza Aino Kaisa Saarinen (10 km clasic). Fineza conduce si la general cu 205 p, urmata de norvegianca Marit Bjoergen cu 160 p si Petra cu 153 p. Poloneza de care va vorbeam se afla la general pe locul 5 cu 141 p si a ocupat locurile 7, 3 si 5 in cele trei curse disputate. Arianna Follis (Italia), o alta favorita de-a mea se afla pe locul 9 la general cu 69 p, ea nepunctand la sprint, una din probele preferate pe parcursul anului trecut.
La baieti, cele trei probe de pana acum au revenit suedezului Marcus Hellner (15 km liber) si norvegienilor Ola Vigen Hattestad (1,4 km clasic) si Martin Johnsrud Sundby (15 km clasic). La baieti, specializarea pe probe a facut ca punctele obtinute sa fie mai putine decat la fete, coloratura clasamentului luand spre final nuanta celei cu mai multe probe disputate (stil sau distanta). Deocamdata conduce Martin cu 113 p, urmat de cehul Lukas Bauer cu 109 p si de ceilalti doi castigatori de probe cu suta de puncte aferenta fiecareia. Tot o suta de puncte a realizat si finezul Sami Jauhojaervi dar prin cumul, fiind unul din cei trei schiori care au reusit sa acumuleze puncte in toate cele trei probe disputate pana acum. Daca va intereseaza, favoritii mei se pare ca anul acesta nu sunt in prea mare forma, italianul Pietro Piller Cottrer si francezul Vincent Vittoz ocupand locurile 6 respectiv 21.

2 comentarii:

Anonim spunea...

"Ienasoiu lasa un pic fotbalul si prevede un viitor glorios unei schioare..."

Gruita spunea...

Cu draga inima. Deocamdata la nivel mondial nu avem pe nimeni. La nivel european doar biatlonista Eva Tofalvi atinge podiumul, la nivel national suntem departe de adevar, iar pe plan judetean trebuie sincer sa ma documentez. Propune-mi ceva si putem lua in discutie.
Apropo de Eva. In 29 nov. a castigat prima competitie de nivel european a nsezonului. Sunt curios ce va face joi in Cupa Mondiala si am sa amintesc si de aceasta performanta