joi, 22 martie 2012

11 metri cu orice preţ


Încă îi mai aud fluierul lui Balaj în urechi, încă un arbitraj care mi se pare corect, omenesc, fără greşeli intenţionate şi care nici într-un caz nu şi-a pus amprenta pe rezultatul final. Sunt câţiva oameni care escaladează intenţionat campania împotriva arbitrajului românesc. O fac total împotriva fotbalului românesc. Vă garantez că este mult mai uşor pentru unele echipe (Steaua, CFR, Vaslui, Dinamo şi chiar Rapid, echipe în relaţie bună cu "impresari" în domeniu) să măsluiască arbitri străini decât pe cei autohtoni. Am spus şi repet: nu există nici un arbitru pe lumea aceasta care să fi arbitrat vreun meci fără greşeală. Văd cam treizeci-treizeci şi cinci de meciuri în fiecare săptămână de toate nivelurile şi din toate ţările (mă ajută mult şi televizorul în ultimul timp) şi vă spun că arbitrajul românesc este din ce în ce mai bun. O deformaţie căpătată în timp (şapte ani de fotbal, douăzeci şi unu de ani de arbitraj, vreo trei ani de observator, vreo 7-8 generaţii de arbitri pe care i-am şcolit, vreo trei ani de redactor sportiv şi pasiunea pentru acest domeniu) v-ar putea face să aveţi încredere în ce vă spun. Nu mai văd arbitri rău intenţionaţi (ultimul a fost în tur). Fiind rapidist nu comentez niciodată arbitrii care conduc Rapidul pentru că atunci, înălţimea mea de 166 de cm, văd tot felul de conspiraţii şi greşeli pe care, judecate la rece, le regret; dar sunt numai în mintea mea.
Derbiul etapei se joacă în Groapă. Două echipe rănite. Dinamo plângea miercuri şi râdea joi. Porumboiu râdea în gura mare miercuri şi-şi muşca buzele joi. Avantaj Dinamo de un punct. Acest punct are valoare doar dacă în această a douăzeci şi treia etapă "câinii" muşcă hulpav din vasluieni (în sensul sportiv, bineînţeles). Aş prefera un egal, dar trebuie să recunosc că aici este un meci de trei puncte, nu de două.
Aproape acelaşi interes pentru configuraţia finală a clasamentului suportă şi jocul de la Cluj. Vişiniii au semeţia primului loc, iar gălăţenii ar trebui să afişeze trufia celor ce transpiră în tricourile de campioni. Dacă Oţelul are moralul mai ridicat, CFR-ul are11 puncte mai mult în clasament. Dacă Dorinel va putea menţine ştacheta la fel de sus ca în ultimele trei meciuri (inclusiv cel de cupă) atunci doar "norocul proverbial" va determina cum se vor distribui punctele din acest joc. Dacă nu, cei din Gruia vor mai bifa un meci la reuşite.
Nu-mi place ultima declaraţie a lui Şumudică. Îmi miroase că vrea să scoată fum dintr-un foc care nu poate fi aprins. Sper să mă înşel. Unul din motivele, nu cel principal, pentru care Şumi a plecat de la Astra a fost jocul Rapid - Astra şi modul cum s-a manifestat el faţă de galeria giuleşteană. Trecutul meu stegaro-rapidist ar trebui să mă pună în dilemă, dar sângele tot vişiniu curge.
Urmează trei partide care nu le recomand pariorilor (o altă invenţie care distruge sportul; oh!, unde este bătrânul şi aproape inofensivul pronosport?). Gaz Metan la Steaua, "U" la Chiajna şi târgmureşenii la Astra se pot întoarce la fel de bine cu punct(e) sau cu multe goluri în tolbă.
Pandurii pleacă favoriţi la Mioveni (este min. 8 al jocului acum) şi Sportul la Sibiu, dar cum sunt unduiri atât în plan orizontal cât şi în plan vertical s-ar putea să nu se ştie. Cred totuşi că vor zâmbii Grigoraş şi Isăilă. Primul a avut prea multe grimase şi al doilea din nonşalanţă. La suferinţă se zbat Ceahlăul şi Petrolul pentru un loc sub peisajul selenar al primului eşalon al fotbalului românesc.
P.S. O primă fază discutabilă a apărut la Mioveni în min. 19. Vă rog să judecaţi această fază prin prisma refuzului atacantului gorjean Batin să sară peste picioarele portarului argeşean Corbea. I-ar fi rămas să prelungească acea minge spre plasă... 11m cu orice preţ. Chiar şi cu acela de a înscrie un gol de la 7-8m cu poarta goală.

Niciun comentariu: