sâmbătă, 31 martie 2012

Piuneze

Puteai să mă pici cu ceară şi tot aş fi crezut că acul acela mic cu capul plat folosit nu cum credeau unii la aşezarea lui cu vârful în sus pe scaunul din faţa catedrei, ci la "tatuarea" pe centura lată cu care se îmbrăcinau evazaţii, se pronunţă literar piuneză şi nu pioneză. Ce să-i faci? Omul cât trăieşte învaţă. De la origini şi până azi. De fapt tot originea este vinovată şi pentru pronunţia corectă a cuvântului buclucaş. Cică vine de la francezul "punaise"... E! La modă-s englezismele astăzi... Cine îşi mai aduce aminte că am fost învăţaţi prin generală că suntem latini, mai nou francofoni...
Tot aşa n-aş fi crezut la începutul acestui an că în etapa a douăzeci şi patra derbiul etapei nu va fi în Giuleşti ci la Vaslui. Tot ocupantele locurilor trei şi unu ar fi trebuit să fie dacă rezultatele din ultimele cinci etape ar fi fost normale. Ce mai tura-vura, dacă întâlnirea dintre Vaslui şi CFR se termină egal se bucură atât dinamoviştii cât şi rapidiştii, dar şi steliştii, dacă bat gazdele doar dinamoviştii ar avea motive de satisfacţie. Şi asta doar cu condiţia ca în prealabil să-şi fi adjudecat toate punctele sub podul Grant. Dacă e să fie egal să fie, dar cu multe goluri şi după un joc spectaculos.
În Potcoavă (revin la această denumire pentru că o peluză este inutilizabilă) doleanţele sunt cumva pe dos. Toată lumea vrea egal mai puţin susţinătorii celor două combatante. Aceştia tânjesc după dulceaţa tuturor vişinelor, respectiv cireşelor, puse în coşuleţ.
Nu lipsită de importanţă este şi partida de la Târgu Jiu, dar tactica subversivă şi total antisportivă a tandemului MM - latifundiarul distruge orice competiţie prin peroraţii de genul "Grigoraş vine la Steaua". Mă dezgustă... Păcat! Aş fi vrut să povestesc mai multe despre partida aceasta.
Oţelul a făcut un 3-0 pe o partidă la care scorul cel mai probabil ar fi fost de 2-0, dar gazdele au jucat oleacă mai bine, iar sibienii o ţâră mai prost faţă de aşteptări şi uite aşa au ajuns la un scor de neprezentare. Cam acelaşi lucru se aşteaptă şi de la "U" şi Gaz Metan în disputele de pe teren propriu cu Târgu Mureş şi Astra, chiar dacă acestea au o nouă bancă tehnică (mai proaspătă cea ploieşteană şi cu foarte bune rezultate cea târgmureşeană).
Prin zona friguroasă a clasamentului se aşteaptă dispute strânse şi acerbe pentru puncte mai mult la Chiajna şi Petrolul unde Ceahlăul şi Braşovul nu vor să plece cu tolba goală. Cea mai uşoară misiune se pare că o are Sportul Studenţesc, dar dacă ne luăm după renume, "gaşca nebună" ar putea să se împotmolească în smârcurile Mioveniului.

Niciun comentariu: