Zilele acestea se desfășoară în Oregon, un stat din nord-vestul SUA, Campionatele Mondiale de Atletism. Duminică se vor încheia întrecerile fără ca sportivii români să fi urcat pe vreo treaptă a podiumului. În cele zece zile de concurs (mă rog, mai sunt trei zile dar fără săritori, alergători sau aruncători români) delegația României a prezentat doar șapte sportivi, patru fete și trei băieți. Dintre ei doar patru s-au clasificat în finalele probelor în care au concurat.
Bianca Florentina Ghelber, aruncătoarea noastră de ciocan, a obținut cea mai bună performanță din lotul românesc. Cu 72,26m, Bianca a obținut locul 6. De remarcat că nici dacă ar fi egalat cea mai bună performanță a carierei, 74,18m, nu ar fi obținut decât un loc patru. Nu și-a atins nici cea mai bună performanță a sezonului, 73,15m.
Un loc 7 am obținut tot în probele de aruncări prin discobolul Alin Alexandru Firfirică. Acesta și-a depășit cea mai bună performanță din acest an cu 3cm, adică a aruncat 65,57m de data asta. El are o performanță a carierei de 67,32m pe care dacă ar fi realizat-o în Oregon ar fi ocupat locul patru.
Foarte aproape de performanța carierei a fost și săritoarea în înălțime Daniela Stanciu, care cu cei 193 de cm peste care a trecut nu a obținut decât locul 10. Dacă și-ar fi egalat recordul personal, 1,96m, ar fi putut avansa până pe locul 5.
La proba proaspăt introdusă la un campionat mondial, 35 de km marș, am avut două reprezentante. Una, Mihaela Acatrinei, nu a terminat competiția acuzând incapacitate fizică, iar cealaltă, Ana Rodica Rodeon a ocupat locul 26 încheind cursa după 3h 1min și 29 de sec.
Ceilalți doi sportivi care nu au reușit să se califice în finale sunt aruncătorul de greutate, Andrei Rareș Toader care în calificări nu a reușit decât 19,83m (locul 18) cu toate că anul acesta a aruncat bila la 21,07m (dacă s-ar fi calificat în finală performanța carierei, 21,29m, i-ar fi permis în finală doar un loc 8) și sulițașul Alexandru Mihăiță Novac ce a aruncat lamentabil, doar 75,20m (locul 25 nu i-a permis să intre printre cei 12 finaliști ce urmează să se întreacă peste câteva ore).
Când te gândești că în urmă cu 30-60 de ani ocupam cu regularitate unul din primele cinci locuri în clasamentul pe națiuni... Ne depășeau regulat SUA și URSS și ne băteam cu RDG, Franța și Anglia pentru locul trei. Semifondistele noastre participau chiar și la 3 probe pe parcursul unei ediții a mondialelor. Săritoarele și aruncătoarele noastre se întorceau cu regularitate cu medalia la gât. Vremuri!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu