joi, 14 iulie 2022

De la Nelson Mandela la Donbas și de la Champions League la Voluntari

    Una din armele pe care s-a sprijinit Nelson Mandela pentru a înființa „națiunea curcubeu”, mai precis pentru a înlătura politica de apartheid din Africa de Sud a fost sportul. El chiar a explicat că „sportul poate crea speranță acolo unde cândva era doar disperare”. Mă întreb ce s-ar fi făcut dacă sportul din statul sudafrican s-ar fi bazat pe echipe fără suporteri, echipe de mucava create de capriciile unor oameni cu niscaiva bani și, în cea mai mare parte, dispărute odată cu aceștia. Concluzia este că sportul nu a fost arma ci gloanțele. Arma a fost marea masă de suporteri de pe plan local și mondial.

   Pe vremea aceea, în Africa de Sud, sporturile cu cea mai mare priză la public erau rugby-ul (pentru albi) și fotbalul (pentru negri). Performanțele din acei ani în cele două sporturi erau adânc grevate de imposibilitatea de a participa în competiții internaționale datorită politicii de apartheid. Organizațiile mondiale sportive au exclus la unison, fără excepții, orice imixtiune a sportivilor din Africa de Sud în competiții internaționale. Probabil că dacă în ziua de azi s-ar întâmpla același lucru cu sportivii din Rusia sfârșitul războiului ar fi mult mai aproape, dar sunt răzlețe competițiile care interzic participarea sportivilor din Rusia. Doar în sporturile de echipe (fotbal, handbal, baschet, volei) este interzisă de către federațiile internaționale de profil participarea rușilor la competiție și, pe ici pe colo, în câteva competiții individuale. În tenis doar Wimbledon-ul a luat o asemenea decizie și a fost sancționat de ATP și WTA. Murdar curat! Ce-ar fi dacă forul olimpic ar anunța de acum că dacă Rusia nu va înceta războiul de cucerire, sportivii săi nu vor participa la Jocurile Olimpice din 2024?

   Am spus toate acestea doar pentru a scoate în evidență puterea suporterilor în lumea politicului, a economicului, a relațiilor interstatale ș.a.m.d. La noi, în lumea fotbalului românesc de prim eșalon, au mai rămas doar două echipe fără un minim decent de suporteri și spectatori (Voluntari și Mioveni) și o echipă nomad care nu are stadion propriu (Târgoviște). Pentru că tot am ajuns la primul nostru eșalon, care pornește vineri la drum, să scoatem în evidență creșterea numărului echipelor ardelene de la patru la cinci (a plecat Mediaș, a venit Sibiu și s-a dublat numărul echipelor din Cluj). Moldova a rămas tot sărăcăcioasă, cu doar o singură echipă în Superligă (noul nume al primului nostru eșalon).

   Pentru derbiul primei etape nu mă hotărăsc dacă să mă îndrept către partida de la Craiova, unde se întâlnesc vineri în al doilea meci al campionatului două echipe care vor încerca să ne reprezinte țara în grupele Conference League, sau spre stadionul din Gruia unde Rapidulețul meu, sâmbătă în al doilea meci al zilei, va suporta toate frustrările pe care le au componenții campioanei după rușinoasa eliminare din posibilitatea de a ajunge în grupele primelor două competiții europene (Champions League și Europa League). Mă aștept ca Deac și ai lui să iasă din cuvântul lui Dan Petrescu (vinovatul principal pentru dezastru) și să dea mai mult de două goluri.

   Pe locul trei ca importanță din meciurile deschiderii de campionat judec că ar fi partida de la malul mării, unde Farul sunt favoriți în fața juveților lui Mititelu, cel proaspăt dezbrăcat de zeghe. Duminică, în primul meci al zilei, vom analiza componența celor două echipe pe viu.

   Partidele FCSB - U. Cluj (cu mai mulți spectatori), duminică seara, și Argeș - UTA (audiență mai scăzută), sâmbătă după-amiază, au cam aceiași importanță, chiar dacă în primul meci este o favorită certă, iar în al doilea rezultatul este incert.

   Meciul de închidere al etapei, luni seara la Ploiești, aduc față în față puzderia de suporteri ai Petrolului, bucuroși de reîntâlnirea cu elita fotbalului românesc din care au dispărut echipe precum Steaua și Dinamo și tribuna goală rezervată suporterilor echipei din Voluntari.

   Meciul din Moldova dintre Botoșani și Târgoviște, de luni după amiază, pare la discreția gazdelor dacă ținem seama că de obicei botoșănenii au o campanie de achiziții excelentă, campanie în urma căreia pe parcursul campionatului alimentează și alte echipe cu pretenții, gen FCSB sau CFR.

   Chiar dacă Sibiul este nou promovată și, cred, va fi susținută din tribune de un grup masiv de suporteri, efemerida, sper, formație din Mioveni, însingurată și placidă, mă face să trec jocul de vineri, de deschidere a campionatului ca și cenușăreasa etapei.

   Interesantă și lăudabilă programarea acestei prime etape în cele patru zile de dispute (vineri - luni). În fiecare zi primul meci se dispută de la ora 18,30 iar al doilea de la 21,30. Oare cât îi va ține?

   Opriți războiul!

 

 

.

Niciun comentariu: