vineri, 22 iulie 2022

Cu ambiții și ifose spre fotbalul european

    După dezastrul produs în turul n preliminar al Ligii Campionilor de săptămâna trecută, ne-am aliniat în săptămâna curentă cu patru echipe în turul n-1 preliminar al Ligii Conferinței. Aici „conferință” nu are sensul de expunere în public ci de for ce reunește reprezentanții statelor componente unei organizații, în speță UEFA. Așadar, în ordinea în care au pășit pe teren, FCSB, CFR, Sepsi și Univ. Craiova s-au împrăștiat pe harta fotbalistică a Europei. Unii cu pieptul bombat, alții cu dorința de a demonstra, unii cu teamă, alții cu speranțe, unii cu nonșalanță, alții cu pasiune.

    Am reușit aseară între orele 19 și 24, cu două televizoare și un PC, să urmăresc toate cele patru partide și să-mi fac o părere personală despre fiecare. M-am gândit că n-ar fi rău să v-o împărtășesc.

   Saburtalo (Georgia) - FCSB 1-0: Păcat că FCSB-ul, în dreptul căreia scria România, și-a permis să trateze meciul de la Tbilisi cu o indiferență și o lejeritate impardonabilă. Schimbările s-au făcut cu telecomanda în mâna stângă și tastatura telefonului sub degetele mâinii drepte. Componența echipei și tactica acesteia a fost o testare și tastare continuă care nu i-a uluit doar pe telespectatori ci și pe jucătorii de pe teren și de pe bancă. M-aș bucura ca în meciul retur componenții echipe române să trateze meciul serios și să se califice. Nu va fi ușor.

   CFR - Inter Escaldes (Andora) 3-0: Nici CFR-ul nu s-ar putea lăuda că au tratat meciul cu foarte multă seriozitate. Totuși, trebuie să remarcăm că la vreo 10 minute după ce au înscris primul gol au renunțat la meteahna de a apăra un rezultat minimal (victorie la un gol) și au lăsat caii putere și căluții zglobii să dezvolte putere, viteză și imaginație. Acest ambreiaj, altfel spus cuplarea motorului la organele de mașină, s-a soldat cu o sumedenie de ocazii la poarta oaspeților. Ba chiar ne-a și enervat pe alocuri, atunci când ratările coafau ridicolul (la unii chiar lipsa de valoare). Golurile le-au înscris trei stranieri (scuzați licența). Doi din echipa clujeană și unul din parohia Escaldes. Nu-i bai că stranierul din Andora era român.

   Sepsi Sf. Gheorghe - Olimpia Liubliana (Slovenia) 3-1: Meciul a debutat cu o mică surpriză. Mai mult întâmplător decât în urma unei construcții elaborate, oaspeții deschid scorul în chiar debutul partidei. Ragazzi lui Bergodi nu s-au descurajat și cu aplomb, meticulozitate și disciplină tactică au reușit să întoarcă rezultatul chiar dacă au ratat două lovituri de la 11 metri. Meciul nu s-a ridicat la un nivel spectacular foarte înalt, golul din debut și miza partidei au pus amprenta pe desfășurarea jocului. Am avut un sentiment de mulțumire la sfârșitul acestui joc, sentiment care a mai atenuat gustul amar pe care mi l-au lăsat bucureștenii cu câteva zeci de minute mai devreme.

   Vllaznia (Albania) - Univ. Craiova 1-1: Cea mai spectaculoasă partidă din cele disputate de combatantele din România. Două echipe bine pregătite, dezvoltând un fotbal bazat pe spectacol, pe atac, fără să neglijeze apărarea. Chiar mi-a plăcut fotbalul propus de Laszlo Balint. Cred că se mulează bine pe lotul craiovean și pretențiile oltenilor din tribună. Și aici am avut parte de câteva ratări curioase, dar spre deosebire de jocul de la Cluj, vina pentru faptul că nu s-au înscris mai multe goluri o poartă cei doi portari.

Niciun comentariu: