miercuri, 14 septembrie 2022

Ardeal - Restul lumii 5 - 0

   Toate cele cinci echipe din Ardeal au câștigat jocurile pe care le-au disputat în cea de-a zecea etapă a Superligii. Chiar dacă mi s-a atras atenția că, geografic vorbind, Aradul nu prea este în Ardeal, l-am inclus în acest areal așa cum voi face și cu Sătmarul, Banatul, Bihorul și Maramureșul. Performanța despre care vă vorbeam este cu atât mai de apreciat cu cât trei dintre echipe au jucat în deplasare.

   Din păcate săptămâna fotbalistică proaspăt încheiată a adus și două momente greu de îngurcitat de lumea civilizată. Ceea ce s-a întâmplat la Arena Națională în jocul Dinamo - Steaua și la Târgu Jiu în jocul Craiova 48 - Rapid nu poate fi trfecut cu vederea. Atât la București cât și la Tg. Jiu vinovați sunt în principal organizatorii. În ambele cazuri acțiunile au fost premeditate chiar dacă nu exact în forma în care s-au produs acestea. Cluburile aleg firme specializate pentru paza și bunul mers al lucrurilor. De cele mai multe ori aceste firme sunt „prietene” cu liderii galeriilor (impropriu spus galerii dacă ținem cont că aproape toate conțin și huligani) cu care pun la cale mici chestii care dezvoltă mari grozăvii.

   La București cele două cete de huligani, exclud dintre aceștia adevărații suporteri care nu au decât vina de a-i suporta, așteptau de mult să aibă o confruntare violentă „legală”. Înțelegeți voi ce vreau să spun prin „legală”. Dați-vă seama, toate acestea s-au petrecut în Liga a II-a.

   La Tg. Jiu principalii vinovați sunt în ordine: clubul organizator pentru vina de a fi planificat o parte din acțiunile care au dus la exacerbare; firmele de pază angajate care, în concubinaj cum am spus, au permis să se întâmple acele fapte care au iscat apoi tot haosul, folosind, fără a fi necesar, gaze lacrimogene care au afectat și jucătorii celor două echipe; galeria Rapidului care a reacționat violent (nu asupra unor persoane) după folosirea gazelor lacrimogene; Săpunaru.

   Mă doare sufletul să o spun, dar chiar dacă circumstanțele în care s-au petrecut toate acestea i-ar disculpa într-un fel acțiunile, chiar dacă nu este principalul vinovat, este necesar ca pedeapsa pe care o va primii Săpunaru să fie exemplară. Mă gândesc aici ca pe lângă pedepsele disciplinară și pecuniare (necesar să le suporte din propria pușculiță) pe care le va primi din partea Federației, a Jandarmeriei... să fie pedepsit și de către club. Retragerea banderolei de căpitan pentru 6 luni, ar fi o pedeapsă drastică, dar meritată. Poate va înțelege astfel că nu este liderul unei găști de cartier, ci căpitanul unei echipe de fotbal, al unui simbol.

   Patru victorii acasă (Sibiu - Ploiești 2-1; 48 - Rapid 1-0; Farul - Argeș 3-0 și CFR - Univ. Craiova 2-0), trei în deplasare (Botoșani - UTA 1-2; Târgoviște - Sf. Gheorghe 1-2 și Mioveni - „U” 0-1) și un egal (FCSB - Voluntari 1-1) au definit etapa a zecea. Cele 18 goluri înscrise au dus media de goluri pe meci la 2,2.

   Pentru etapa a unsprezecea avem o nouă curiozitate; șapte din cele opt echipe oaspete ocupă în clasament locuri impare.

   Derbiul etapei implică două echipe cu state vechi în primul eșalon fotbalistic chiar dacă au revenit de curând, pe diverse căi, pe rampă. Vineri de la ora 21 ne vom delecta cu un străvechi Petrolul - Farul. Nu prea pot să mă exprim asupra configurației tabelei de marcaj la sfârșitul partidei pentru că aș face-o pe fond emoțional, așa că sper să vedem cel puțin patru goluri.

   Sâmbătă, de la ora 16,45, este programat jocul UTA - Hermannstadt, meci care are o cotă mai mare de interes decât ar fi fost preconizată la începutul acestui campionat. Măldărășanu e de vină!

   Luni, la închiderea etapei, de la ora 20,30, CFR-ul merge în Trivale. La prima vedere ar fi un meci ușor pentru ardeleni, dar dacă îl întrebi pe Dan Petrescu...

   Cel mai dezechilibrat meci pare cel din Giulești unde locul secund întâlnește acasă penultimul loc, adică Rapid - Mioveni. Sâmbătă de la ora 21,30 tot voi avea emoții, pentru că între feerie și coșmar e o mică diferență pe Calea Giulești.

   În deschiderea etapei, vineri de la ora 18, Voluntariul și juveții lui Mititelu vin după rezultate mai mult decât pozitive. Ar trebui să dezvolte un meci încrâncenat, dar spectaculos.

  La Sf. Gheorghe, Oltul (Sepsi) din localitate și moldovenii din Botoșani vin după evoluții aflate la cele două capete ale stării de spirit. Unii au bătut în deplasare, ceilalți au pierdut acasă. Asta nu înseamnă că sâmbătă de la ora 19 va fi vreo favorită.

   Foarte jos în clasament se află două dintre echipele ce se aflau pe podium la sfârșitul anului competițional trecut. Univ. Craiova (locul 8) și FCSB (locul 13) vor trăi foarte intens duminică de la ora 21,30. Asta pentru că în afara vrajbei dintre cele două galerii, apasă și nevoia acerbă de puncte. Trebuie totuși spus că ambele au partide restante (gazdele una, oaspeții două), dar chiar dacă ar obține victorii în jocurile restante nu ar putea urca mai sus de locul 4 (Univ.), respectiv 7 FCSB).

   Cenușăreasa etapei se dispută din nou pe cel mai frumos stadion din Ardeal, Cluj Arena. Univeristatea Cluj, duminică de la ora 18,30, primește vizita nomazilor de la Chindia Târgoviște. Pentru transilvăneni din nou nu este suficient un joc frumos. Victoria de la Mioveni trebuie întărită prin alta în fața ultimei clasate.

   Opriți războiul!

Niciun comentariu: