miercuri, 7 septembrie 2022

Influența abundenței de știri asupra metabolismului uman

   Reiau la doar o zi distanță ideea ce reiese din articolul de fond al cotidianului nostru. Privirea mea peste umăr de azi nu va fi o completare a celor scrise de Răzvan Govor, al cărui editorial de ieri chiar vă invit să-l recitiți pentru că veți descoperi noi nuanțe care la prima vedere par fapte cotidiene. Veți descoperi capcane, temeri și oportunități pe care la o primă citire, în diagonală cum se spune, pot scăpa vigilenței oricui. Privirea mea peste umăr de azi va fi o învățătură a celor aflate și trecute prin purificatorul meu propriu de știri.

     Ca oricare dintre dumneavoastră am și eu un purificator de știri pe care îl port cel mai adesea pe umeri, uneori și prin nori. Afluența știrilor care sunt introduse în acest purificator poate crea temeri deoarece memoria imediată reține în primă instanță doar acele știri care aduc cu ele pericolul. Sistemul informațional actual a ajuns atât de performant încât știrea ajunge la urechile și în mintea oamenilor aproape concomitent cu producerea evenimntului.

   În trecut, când veștile circulau din vorbă-n vorbă, nu aflam niciodată ce se întâmplă la capătul pământului și prea puțin din ce se întâmplă în satul vecin. Faptul că omul reacționează mai cu interes la lămuririle ce ne parvin în legătură cu pericolele ce s-ar putea abate asupra noastră au canalizat agențiile de știri să înmulțească și pe alocuri să „fardeze” acest tip de vești și să aplice mai mult asupra surselor care emană acest gen de informații.

   Recent, mai exact chiar în ziua în care scriu aceste rânduri, Organizația Națiunilor Unite (ONU), prin  Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a emis un comunicat de presă prin care ne povestește despre ceva ce știm de când s-au inventat aceste cuvinte: încălzirea globală și poluarea. Ele nu prea pot fi despărțite sau tratate separat decât dacă suntem niște ignoranți. Privind printre rânduri totuși putem remarca unele efecte care sunt mai dăunătoare decât cele din anii precedenți, dar și altele care au o intensitate mai mică decât cele anterioare.

   Valurile de căldură în acest an au fost mai intense decât anii trecuți dar incendiile din natură au fost diminuate față de ultimele două decenii, fapt pe care agențiile de presă uită să-l mai menționeze. Holera și ciuma aproape au fost suprimate dar stirpea noastră s-a procopsit cu alte ciudățenii gen SIDA sau COVID. Trebuie să recunosc că nu numai circulația veștilor a crescut la maxim gradul de răspândire a nenorocirilor ci și circulația oamenilor a înlesnit aceasta, circulație care și ea a ajuns la cote nebănuite în acest secol, fiind un bun/rău necesar.

   Totuși, privind în viitor, OMM avertizează că valurile de căldură și incendiile forestiere vor deveni mai frecvente, mai intense și mai lungi sub efectul schimbărilor climatice și vor degrada calitatea aerului și sănătatea umană. În noul său raport, publicat miercuri, 7 septembrie, agenția specializată a ONU evocă o dinamică de întărire reciprocă între poluare și încălzirea globală care va duce la repercursiuni climatice de care vor suferi sute de milioane de oameni, dar va afecta și ecosistemele deoarece pe suprafața Pământului se depun poluanți atmosferici.

   Buletinul anual al OMM privind calitatea aerului și climă se concentrează în mod special pe impactul fumului de incendiu din 2021, când, la fel ca în 2020, căldura și seceta au exacerbat răspândirea incendiilor forestiere în vestul Americii de Nord și Siberia, ducând la o creștere considerabilă a nivelului de particule fine, nocive pentru sănătate.

     ”Observațiile globale arată că suprafața totală anuală arsă prezintă o tendință de scădere în ultimele două decenii, datorită scăderii numărului de incendii în savane și pășuni. Cu toate acestea, la scară continentală, unele regiuni prezintă tendințe de creștere, inclusiv în zone din vestul Americii de Nord, Amazon și Australia. Incendiile de pădure intense au dus astfel la concentrații anormal de mari de particule fine în Siberia, Canada și vestul Statelor Unite în iulie și august 2021.” Am citat mai sus din comunicatul OMM tocmai pentru a atrage atenția că ceea ce ni se întâmplă azi ne amenință nu de acum, nu de ieri, ci de când a inventat Dumnezeu focul.

   Opriți războiul!


Niciun comentariu: