joi, 29 septembrie 2022

După „Burleanu lasă-ne!” și „Edi fă și tu ceva!”...

    ...îndrăgitul și hulitul nostru campionat intern de fotbal revine cu cea de-a douăsprezecea etapă. Nu sunt meciuri care să răpească, prin sonoritate, atenția mai vechilor sau mai noilor împătimiți ai fenomenului. Poate doar derbiul etapei să mai parfumeze un pic amintirile unui Hagi din adolescență sau de maturitatea unui Domide. Uitându-mă peste componența etapei mi-a atras atenția faptul că echipele de pe locurile 6-11 joacă în corpore în deplasare.

 

   Farul - UTA (duminică, ora 18,30). Derbiul etapei. Partidă dificilă pentru textiliști. Gazdele, favorite detașat, au tendința de a privi cu lejeritate meciurile considerate ușoare (vezi meciurile cu Chindia și Sibiu din debutul campionatului). Un alt factor care le-ar putea ușura truda oaspeților este întreruperea campionatului, întrerupere care s-ar putea să le fi afectat parcursul de metronom al marinarilor, mai ales că au avut o puzderie de jucători răspândiți pe la naționalele României de toate nivelurile. Altfel spus, în urma acestei „odihne” Farul este cea mai obosită echipă.

   CFR - Petrolul (sâmbătă, ora 21,30). După anul înființării celor două cluburi s-ar putea crede că există un lung șir de meciuri directe în istoricul lor. Șirul nu este scurt, dar nici nu atinge un număr din trei cifre și asta pentru că echipa ardeleană nu a jucat în mileniul trecut pe platoul de la mare înălțime decât sporadic. Abia de două decenii, adică tocmai de când prahovenii șchioapătă, fac furori prin campionatul românesc.

   Hermannstadt - Sepsi (duminică, ora 13). Nepotrivită ziua și ora la care se dispută acest derbi transilvănean. Ținând cont că joacă locurile trei și șapte s-ar fi putut găsi o oră de mai mare audiență. Este impresionantă seria pe care o dezvoltă acest rapidist, despre Măldărășanu e vorba, cu o echipă pe care el a promovat-o și nu prea a schimbat-o. Grosul echipei, inclusiv al titularilor, este același cu care a sărbătorit promovarea în primăvara acestui an. Sper ca și după acest meci să rămână singura echipă neînvinsă.

   Univ. Craiova - Voluntari (vineri, ora 21). Al patrulea meci (și ultimul) în care gazdele sunt favorite. Din cele șase meciuri disputate acasă oltenii au câștigat ultimele patru. Printre învinse se află Farul, Botoșaniul și FCSB, echipe cu pretenții, zic eu. Echipa din proximitatea Bucureștiului nu prea s-a simțit comod în deplasare. Cu excepția egalului de la FCSB și victoria complet surprinzătoare din debutul campionatului de la Sf. Gheorghe, voluntărenii nu au mai reușit nici un punct. Oltenii mari favoriți dar cu ifose care uneori le-au amărât zaibărul.

   Chindia - Rapid (luni, ora 21). La închiderea etapei avem un meci deosebit de interesant. Toni Petrea, proaspăt debutant cu o victorie (2-1 în cupă cu Steaua) pe banca târgoviștenilor, și pauza impusă de meciurile cu consecință nefastă ale echipei naționale, ar putea fi două repere care să lucreze în favoarea gazdelor. Nevoia de a nu pierde ritmul, Mutu și soliditatea unui lot cu obiective înalte, pe de altă parte, sunt atuurile Rapidului în meciul care se va desfășura probabil la Ploiești.

   FCSB - Argeș (duminică, ora 21,30). Contrar așteptărilor gazdele nu mai sunt favorite. Cel puțin prin prisma locurilor ocupate în clasament. Spun asta doar ca să zgândăr în necazul altora. Nu-i frumos! Sigur că Dică și Coman sunt favoriți. Argeșul nu trece nici el printr-o perioadă prea fertilă. Scaunul lui Prepeliță nu mai are decât două picioare, astfel încât echilibristica de care trebuie să dea dovadă include și o comportare mai mult decât decentă a echipei sale pe Arena Națională.

   Mioveni -  48 (sâmbătă, ora 19). Juveții lui Mititelu vor să demoleze barajul pe care Flaviu Stoican încearcă să-l construiască la Mioveni în calea șuvoaielor de orice fel. După comportarea bună din Giulești, chiar dacă au pierdut, argeșenii speră. Pașoptiștii nu numai că au jucat bine în fața giuleștenilor dar i-au și bătut. Cred că în această partidă crampoanele vor fi destul de ascuțite și ghiulurile uitate pe degete. Nevoia împinge de multe ori la acte necugetate. Ce bine ar fi să n-am dreptate.

   Botoșani - „U” (luni, ora 18). Cenușăreasa etapei. Partida a fost programată luni mai mult pentru faptul că „U” a jucat abia joi partida sa din Cupa României. Nu cunosc rezultatul acelui meci deoarece tastez aceste rânduri înainte de disputarea partidei. Ardelenii ar face bine să continue forma bună din ultimele trei etape (un egal și două victorii) și să profite de degringolada din tabăra moldovenilor (trei înfrângeri și 11 goluri încasate în aceleași ultime trei etape).

   Opriți războiul!

Niciun comentariu: