joi, 8 septembrie 2022

VAR vara

   A venit toamna. Bobocii au trecut din grădini în grădinițe. Fotbalul încheie în această săptămână prima sa treime a sezonului regulat. Nu trec la rezultatele ultimei etape până nu vă explicitez titlul acestui articol. Am urmărit, așa printre altele, un meci din campionatul francez. La una din faze VAR a intervenit pentru elucidarea unei controverse la un gol înscris (ofsaid). S-a demonstrat ofsaidul așa că golul a fost anulat. Dar la aceeași fază tot VAR-ul a descoperit că la un șut anterior ofsaidului mingea lovește mâna unui apărător foarte aproape de linia care delimitează careul de 16m (de fapt conform regulamentului sunt 16,5m). După ce s-au tras lini și paralinii s-a ajuns la concluzia că apărătorul a lovit mingea cu mâna în afara suprafeței de pedeapsă, deci nu s-ar fi putut acorda 11m. La noi în România s-ar fi acordat lovitură directă de la marginea suprafeței de pedeapsă. O tâmpenie deoarece VAR-ul nu poate schimba decizia unui arbitru pe teren decât dacă:

    - se înscrie sau se anulează un gol care se dovedește a fi fost marcat în condiții neregulamentare, respectiv regulamentare;

   - se acordă sau nu se acordă direct un cartonaș roșu și VAR-ul demonstrează viceversa;

   -se acordă sau se anulează un 11m dacă VAR-ul arată o decizie greșită a arbitrului;

   - arbitrul greșeșete identitatea unui jucător la acordarea unui cartonaș (indiferent de culoare).

   Deci VAR-ul nu a putut schimba decizia din timpul jocului a arbitrului de a nu acorda henț chiar dacă VAR-ul a arătat clar infracțiunea comisă.

   Tot VAR-ul a anulat un gol, prin Anglia parcă, pentru că la un moment dat în construcția fazei din care s-a înscris, pe la mijlocul terenului, mingea părăsise integral terenul de joc. La noi am văzut deja două goluri înscrise după lovituri de colț incorect acordate și la care VAR-ul dormea.

   A fost greu vara asta cu VAR-ul mătușă Varvara sau Vassaras, cum te-i numi!

   Ce-a fost: Surpriza etapei la Sepsi - Mioveni 0-1; Semisurpriza semiderbiului semistudențesc „U” - 48 1-1; Na-ți-o dreasă că ți-am spart-o de la UTA - Chindia 1-1; un meci pe garduri la Voluntari - Rapid 0-1; o făclie în beznă Petrolul - Botoșani 2-1; o confirmare la Argeș - Hermannstadt 0-1 și un caleidoscop de sentimente la Univ. Craiova - Farul 4-3. În total sau înscris 17 goluri în șapte partide, fapt care a ridicat media pe campionat la 2,19 (în ultimele două jocuri ale etapei a opta s-a înscris doar un gol).

   Etapa a zecea prezintă câteva curiozități care merită scoase în evidență. Patru dintre jocuri se dispută între vecine de clasament. Șase dintre ocupantele locurilor impare în clasament dispută meciurile în deplasare. Viceversa nu prea este valabilă deoarece avem câteva echipe nomade.

   Derbiul etapei se va disputa de la ora 15 pe teren neutru. Sibienii încă mai adapă dragostea de fotbal a medieșenilor și sâmbătă vor primi vizita unei alte revelații, Petrolul. Spun derbi pentru că cele două echipe se bat pentru ultima treaptă a podiumului. La egal rămân regățenii. Numărați vă rog câți titulari din echipa lui Măldărășanu jucau sezonul trecut în prima noastră ligă.

   Un alt joc pentru o primăvară în play-off este partida de pe litoral, unde Farul, duminică de la ora 18,30, luminează calea urmașilor lui Dobrin. Să vedem cât de tare va lumina după acel 0-3 din ultimele 50 de minute de la Craiova.

   În Bănie, juveții lui Mititelu, vor să demonstreze sâmbătă de la ora 21,30, că n-au greșit atunci când l-au încălțat pe Mutu cu bocancii invers, către ieșire. Rapidul e pe val. Oare pe care val? Cum zice cineva drag mie „sus în deal e o... vale”. M-ar durea ce-i drept.

   Uite că ocupantele a două locuri de pe podium în sezonul trecut joacă abia al patrulea meci ca importanță pentru campionat în această a zecea etapă. CFR și Univ. Craiova se întâlnesc duminică de la 21,30 în Gruia.

   Locurile 8 și 9 se întâlnesc la Botoșani, vineri în deschiderea etapei, de la ora 18,45. Moldovenii primesc vizita textiliștilor din Arad.

   Pe Arena Națională se întâlnesc în închiderea etapei, luni de la ora 21, alte două vecine de clasament, locurile 13 și 12, adică FCSB și Voluntari. Și când te gândești că ambele erau în play-off acum patru luni.

   Chindia (câți mai are) și Sepsi sunt două echipe a căror fani sunt cam dezamăgiți în acestă primă treime de campionat. Nu atât de rezultate cât de joc. Adaptarea noilor veniți e greoaie iar valoarea celor plecați a lăsat goluri mari. Sâmbătă, de la ora 13, trebuie să demonstreze că nu vor ca la anul să înceapă toate meciurile cam pe la aceeași oră sau mai devreme.

   Cenușăreasa acestei runde este un alt meci disputat între vecine de clasament. Mioveni (locul 14) și „U” (locul 15) se vor bate cu cerbicie pentru cele 2-3 puncte. Ar fi timpul ca ardelenii nu doar să joace bine ci să obțină și cele trei puncte. Ar fi pentru prima oară după mulți ani când câștigă un meci în primul eșalon al celui mai iubit sport de pe planetă. Baftă!

   Opriți războiul!

  

   

Niciun comentariu: