luni, 28 noiembrie 2022

1 Decembrie la Filarmonica de Stat Dinu Lipatti din Satu Mare

    Așa cum ne-a obișnuit filarmonica sătmăreană, ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, este pregnant încrustată pe răbojul activităților de peste an al celei mai cunoscute (la nivel național și internațional) instituții culturale din Satu Mare.

    De data aceasta Orchestra Filarmonicii Dinu Lipatti, avându-l la pupitru pe dirijorul Ștefan Novak va avea ca invitat Corul de Copii și Tineret „Symbol” - Jean Lupu al Patriarhiei Ortodoxe Române (POR). Despre Jean Lupu și corul său de copii și tineri înființat în urmă cu 32 de ani am putea scrie o carte, nu doar să aruncăm câteva aprecieri pe o pagină de ziar, motiv pentru care vă invit pe site-ul POR pentru a-i cunoaște mai îndeaproape. Noi doar o să spicuim câte ceva din ce ne-a frapat.

   Deocamdată vă terminăm de făcut invitația pentru joi, 1 decembrie, ora 19, pentru a urmări Concertul vocal-simfonic dedicat zilei naționale a României. Corul „Symbol” se află într-un turneu național pe această temă și avem onoarea ca la Satu Mare să se producă chiar în ziua cea mai iubită de români.

                                   Jean Lupu

    Turneul are și o temă dedicată tuturor melomanilor: muzica pentru copii în filmul românesc. Deoarece intrarea este liberă puteți să vă lăsați abonamentele acasă. Sunt așteptați toți copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 104 ani pentru a asculta fragmente din filmele „Veronica” și „Mama” orchestrate de Ioan Dobrinescu şi Eugen Dan Drăgoi.

   Ca orice cor, „Symbol” are nevoie de un dirijor. Deoarece maestrul arhidiacon Jean Lupu se apropie de venerabila vârstă de 80 de ani a cedat bagheta, în dorința sa de eternizare a creației sale, mai tinerei sale colege Conf. Univ. Dr. Luminița Guțanu Stoian. Solistele alese pentru această reprezentație sunt Maria Cazacu, Maria Nistor și Filoteea Chiriac.

 Corul „Symbol” al POR

   Înființat în 18 septembrie 1990, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Părinte Patriarh Teoctist, de către profesorul-diacon Jean Lupu, Corul de Copii şi Tineret „Symbol” al Patriarhiei Române constituie o prezență constantă în spațiul cultural-artistic românesc și internațional. De la bogata activitate concertistică în țară și în străinătate până la participările la festivalurile și concursurile internaționale de profil, Corul „Symbol” a confirmat  valoarea și calitatea actului artistic, transformându-se într-un veritabil vector de imagine a României.

            Luminița Guțanu Stoian 

   Încă de la începutul apariției sale s-a remarcat ca inițiator de noi proiecte datorită fondatorului său, spirit tânăr și inimă credincioasă, cu dragoste paternă față de copiii care au evoluat sub gestul său dirijoral, dar și la lumina caldă a sufletului său. Corul a marcat numeroase premiere pentru peisajul cultural românesc: a fost primul cor de copii înființat ca asociație după Revoluția din Decembrie 1989, care a dăinuit peste treizeci de ani. A fost primul cor de copii care a susținut un concert de colinde la Ateneul Român (16.12.1990), primul cor de copii și singurul care a dat integral răspunsurile la Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, primul care a înregistrat un disc de colinde (1991) și apoi dublul album conținând cântările Sfintei Liturghii cu preot și diacon (1992).


    Mai mult, „Symbol” este singurul cor de copii din România care își însușește repertoriul prin descifrarea partiturilor, ceea ce constituie o particularitate care reprezintă o marcă distinctivă a corului. Acesta este un aspect remarcabil, promovat și de către Ciprian Porumbescu atunci când reușea să interpreteze creațiile sale prin inițierea celor care îi erau alături în actul muzical profesionist. În plus, „Symbol” a insistat mereu asupra promovării creaţiei corale autohtone, ce reflectă esența ființei noastre naționale. Repertoriul Corului Symbol este foarte variat, cuprinzând lucrări de folclor, muzică bizantină, creații corale ale compozitorilor români și străini, dar și muzică clasică românească și universală, colinde, asigurând astfel succesul concertelor susținute. Dovadă stau cele două concerte pe care corul le susține anual la Ateneul Român, în cadrul stagiunii Filarmonicii “George Enescu”, evenimente cu un public foarte numeros.

    În cei treizeci și doi de ani de activitate neîntreruptă, formaţia a  acumulat un palmares impresionant: concerte în întreaga lume, o bogată discografie, dar şi peste 20 de premii naţionale şi internaţionale de mare valoare. Corul „Symbol” a participat la festivaluri și concursuri internaționale, fiind laureat la Karditsa – Grecia, Cantonigros – Spania, Chișinău – Republica Moldova, Noyon – Franța, Bydgoszcz – Polonia, Viena – Austria, Varna – Bulgaria, Ohrid – Macedonia, Preveza – Grecia, Venetia-Italia și a susținut turnee de concerte în Grecia, Franța, Belgia, Republica Moldova, Elveția, Austria, Ungaria, Rusia, Spania, Germania, Norvegia, Lituania, Italia, Bulgaria și Canada.

   „Symbol” a imprimat în Kardex, la Radiodifuziunea Română, peste 100 de lucrări corale și a realizat 18 discuri, dintre care patru CD-uri însoțite de casete audio și alte 17 CD-uri, alături de caseta video intitulată ”Vocile Îngerilor”.

    Corul „Symbol” a fost nominalizat de două ori, în 2001 și 2002 la „Premiile Industriei Muzicale Românești”, alături de artiști profesioniști precum Ion Voicu și Mădălin Voicu, Dan Iordăchescu și Corul Madrigal. În anul 2008, Symbol-ul a fost nominalizat la „Premiile Revistei Actualitatea Muzicală” a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, iar în 2017 corul a câștigat prima ediție a Concursului Național Gala Premiilor Excelsior, fiind astfel nominalizat să reprezinte România la ”Eurovision Choir of theYear 2019”, varianta pentru coruri a renumitului concurs Eurovision.
   Opriți războiul!


Niciun comentariu: