marți, 8 noiembrie 2022

Teoria hibridului

   Teoria hibridului începe să ne ocupe din ce în ce mai mult spațiul de creație din scurta noastră trecere prin biblioteci, păduri sau fronturi. Imixtiuni între bine și rău, stânga și dreapta, carburant și energie, convențional și asimetric... se vor încerca cât îi lumea. Uneori vor avea sorți și se va ajunge la un rezultat, alteori se vor dovedi complet imiscibile, căscându-se o prăpastie și mai mare între componente.

   Hibridul auto, cel referitor la propulsie, la puterea de generare a mișcării, face parte acum din vocabularul nostru nu numai cotidian ci și obligatoriu. Omul pare de neconceput fără un mijloc auto lângă el. Fie el și trotinetă, dar cu tracțiune de orice fel. Numai umană sau animală nu. Spuneam deunăzi cuiva că nu am avut carnet de conducere în viața mea și s-a uitat la mine ca la un letopiseț. Am condus și eu prin armată niște tancuri. Nu aveau volan, ci leviere. Deocamdată hibridul auto funcționează.

   Un alt hibrid despre care se vorbește, din păcate din ce în ce mai mult, este războiul. De fapt ce este un război hibrid? Un amestec de două sau trei tipuri de războaie. Atunci când într-un război convențional sunt amestecate elemente asimetrice (războaie de independență, terorism sau gherilă) sau cibernetice ne rezultă un război hibrid. Cam ca acela care  ne zgâlțâie hotarul de la nord și est.

   Alimentele hibride, că vrem, că nu vrem, ne umplu oalele și cratițele, fructierele și bombonierele sau cămările și frigiderele. De ce? Simplu. Sunt mai frumoase, mai apetisante. Nu contează că n-au gust. Sau că mănânci mere cu gust de pere. Sunt primele pe lungile rafturi. Rafturile astea mai scurte, de la scara blocului, au dispărut între măselele giganților. Mâncăm tot felul de mutanți genetici pe care furnicile, oile sau chiar animalele noastre de companie le refuză cu obstinație.

   Cel mai puternic hibrid al planetei este Congresul SUA. Eterna bătălie dintre republicani și democrați aduce civilizație și dezvoltare dar și terorism, foamete și inechitate. Congresul Statelor Unite ale Americii este adunarea bianuală a ramurii legislative a guvernului federal al SUA.

  Congresul SUA (parlamentul țării) este o entitate legislativă bicamerală, constând din Camera Reprezentanților (camera inferioară) și din Senat. Membrii Camerei Reprezentanților sunt aleși prin vot direct pentru doi ani, iar membrii Senatului pentru șase ani.

   Numărul total al membrilor Congresului este de 535. Acest număr de 535 rezultă prin însumarea celor 435 de membri ai Camerei Reprezentanților (reprezentând cele 435 de districte electorale din Statele Unite) care sunt periodic ajustate proporțional cu distribuția populației în teritoriu, cu numărul de 100 de senatori, întotdeauna câte doi pentru fiecare din cele 50 de state ale SUA. Congresul SUA se întrunește în clădirea Capitoliului din Washington, D.C.

   Zilele acestea marele hibrid se întâlnește pentru împrospătarea celor două camere. Într-un fel se alege cum va conduce lumea Joe Biden în următorii doi sau șase (puțin probabil) ani: ca până acum (majoritate parlamentară în ambele camere), cu autoritate parțială (majoritate doar în Senat), autoritate de văzul lumii (majoritate doar în Camera Reprezentanților) sau doar cu drept de veto (fără majoritate în cele două camere).

   Opriți războiul!

   

 

Niciun comentariu: