joi, 2 martie 2023

Clasamente

    Scărpinatul cu mâna stângă, peste cap, pe tâmpla dreaptă este caracteristică băncilor. Nu, nu în relațiile lor interne. Aici logica primează. În relațiile cu clienții fac chestia asta de amețesc bietul om că mai bine semnează decât să deslușească. Normal din moment ce atunci când e senin îți oferă umbrela și cum se înnorează ți-o ia cu japca. Cam același lucru face și federația din lumea fotbalului românesc cu echipele și suporterii lor. În general echipele știu să se păzească dar bieții suporteri nu toți știu cam cum stă treaba.

   Să vă explic. E vorba de clasamente. La trecerea către grupa campionat și grupa retrogradare punctele se înjumătățesc. Până aici toate ar fi bune. Dar de ce se rotunjesc acolo unde le dă cu virgulă? Pentru a da impresia că unele echipe beneficiază de ajutor de la cel de sus? Adică de la federație? Oricum la sfârșit nu mai contează. Se va calcula clasamentul ca și cum ar fi cu jumătăți de punct. Ca în chestia cu umbrela și cerul înnorat.

   Chiar am să-l rog pe colegul meu, Florin Mureșan, cel care vă ține la curent cu situația tuturor clasamentelor de pe pagina de sport, să publice în gazeta de Nord Vest (site și cotidian) clasamentele cu virgulă. E mai puțin estetic și dă de lucru un pic tehnoredactorilor dar este real, neîmbrobodit.

   Ați văzut ce se întâmplă dacă jucătorii CFR-ului nu respectă indicațiile lui Dan Petrescu? Primesc două goluri într-un meci. Halal! Pentru Bursuc nu contează că în sfârșit galeria fremăta la un joc spectaculos în care s-au înscris 7 goluri. Mofluzul se lamenta că a primit două boabe. Punem pariu că a uitat că din cele 56 de puncte strânse de CFR în 27 de etape, 21 au fost obținute de Șumudică în doar 7 etape? Adică Șumi a obținut 100% din maximum posibil, iar Bursucul doar 58,3%. Cu procentul acesta, dacă Dan Petrescu ar fi antrenat de la început, CFR-ul ar fi fost doar pe locul 6 cu 47 de puncte.

   La ora la care trimit spre publicare acest articol încă nu cunosc rezultatele meciurilor CFR - UTA și FCSB - Perolul. Cu rezultatele pe care le cunosc media de goluri pe meci a rămas apropiată de 2,35 (521 de goluri în 222 de partide). Din etapa 26 n-am menționat jocul Petrolul - CFR 2-5 spectaculos. Din etapa 27 nu am decât 6 rezultate: Hermannstadt - „U” 0-1 plâns cu râs; Chindia - 48 0-0 somnolent; Farul - Sepsi 2 - 0 mângâiat; Mioveni - Voluntari 0-3 normal; Univ. Craiova - Argeș 1-0 cu noroc; Botoșani - Rapid 1-2 cu multe pase greșite.

   Etapă foarte importantă este cea care începe acum. Patru din cele cinci echipe care au șanse la podium, dacă nu chiar la titlu, joacă în deplasare. Nu se poate spune că au meciuri grele dar precis nu vor obține in corpore victorii. Pe de altă parte ne-ar putea înșela cele cinci puncte dintre locul 12 și 13. La înjumătățire nu sunt decât două puncte și jumătate și vor urma meciuri directe deosebit de interesante și într-un singur tur. În funcție de locul ocupat în clasament la sfârșitul primelor 30 de etape se vor stabili adversarii cu care se joacă acasă și cei cu care se vor întâlni în deplasare fiecare echipă.

   Sepsi -CFR (luni, ora 20,30) Derbiul etapei. Acesta este ultimul meci al CFR-ului din secvența cu două meciuri pe săptămână. Or fi obosiți? Cu siguranță, dar lotul bine garnisit și judicios distribuit ar putea să-i scoată din încurcătură. Pe deasupra secuii parcă s-au tăiat în securi.

   „U” - Farul (vineri, ora 20) Al doilea joc ca importanță al etapei. Șepcile roșii, chiar dacă sunt într-un moment bun nu prea fac față echipelor din fruntea clasamentului, iar modul în care sunt arbitrați constănțenii ar putea înclina balanța. „Întâmplător” nici un arbitru n-a greșit împotriva lui Hagi în 28 de meciuri. N-au greșit nici din greșeală!

   Petrolul - Univ. Craiova (duminică, ora 15,30) Un alt meci care ar putea avea implicații majore asupra configurației părții superioare a clasamentului. O eventuală victorie a prahovenilor ar cam scoate oltenii din visul de a îmbrăca tricourile de campioni. rămânând să lupte doar pentru medaliile de bronz.

   Rapid - Hermannstadt (sâmbătă, ora 20) S-ar părea că Rapidul are cel mai ușor meci dintre echipele din față, dar la Rapid nimic nu este ușor. La fel de bine putem spune că la Rapid nimic nu este greu. Spectrul retrogradării ar putea să determine oaspeții la un „totul sau buze umflate”.

   UTA - FCSB (duminică, ora 21) Mi-ar fi fost mai ușor să cârcotesc despre acest joc dacă aș fi știut rezultatul textiliștilor de la Cluj. UTA nu joacă rău dar valoarea bucureștenilor este mult superioară. De multe ori s-a văzut că valoarea nu este suficientă.

   48 - Botoșani (sâmbătă, ora 17) În mod normal cele două echipe n-ar trebui să fie blazate. Circulă zvonul că federația le-ar da juveților posibilitatea să rejoace meciul de la Sf. Gheorghe. Părerea mea că ar trebui ca toate punctele să se obțină pe teren se bate de această dată cap în cap cu altă părere. Aceea că regulamentele trebuiesc respectate deoarece orice abatere creează un precedent. Moldovenii ar trebui să se uite mai temător în jos.

   Voluntari - Argeș (luni, ora 18) Au putere piteștenii să mai lupte pentru evitarea locurilor care duc la baraj? Acum trebuie să dovedească. De când l-au lăsat pe Prepeliță se cam scaldă prin ape tulburi.

   Mioveni - Chindia (duminică, ora 13) În opinia mea nomazii pleacă favoriți. Trebuie să-și și dorească acest lucru. Faptul că meciul este cenușăreasa etapei nu prea le dă ghes spre performanță.

   Opriți războiul!  

   

Niciun comentariu: