joi, 9 martie 2023

Uf! Ce etapă!?

    Nici nu știu cu ce să încep. Sunt foarte multe chestii care ar trebui discutate înainte de ultima etapă din sezonul regulat. Unele au legătură cu fotbalul concret altele sunt doar de culise. Mă gândeam să las deoparte chestiile de culise dar nu prea pot pentru că au implicații directe asupra clasamentului.

   Să încep cu fotbalul pur. Spuneam săptămâna trecută că nu cred că primele cinci clasate vor obține cicncisprezece puncte în etapa asta. Nu bănuiam totuși că vor trebui să se mulțumească doar cu patru. Cea mai mare surpriză a fost cam neplăcută pentru mine. Rapidulețul meu a deraiat rău de tot. Marfarul de Sibiu le-a stat în cale. Ce-i drept că rapidiștilor din Sibiu le-a trebuit mai mult acest punct și jumătate (după înjumătățire) decât celor din Giulești.

   Farul și FCSB au plecat și ele cu traista goală de la Cluj și Arad. Uite că Ardealul a obținut unsprezece puncte din 12 posibile. Ar trebui să fie un motiv de bucurie. Ține-le-ar soarta isonul! Punctul CFR-ului la Sf. Gheorghe pare prea mic, în schimb, punctul secuilor cu frânarii e destul de mare.

   Din extrafotbal deducem că cele trei puncte puse pe masa comisiilor de la jocul Sepsi - 48 încă dau bătăi de cap nepricepuților. Problema lor este cum să eludeze regulamentul și să rejoace jocul. Din punct de vedere sportiv ar fi de dorit acest lucru dar nerespectarea regulamentului este inadmisibilă. Crearea unui precedent este deosebit de periculoasă. Întârzierea acestei decizii este foarte periculoasă. Dacă vreuna din părți ajunge la TAS irefutabil nu vom avea reprezentante în cupele europene dacă echipa calificată în play-off trebuie schimbată.

   Cele 15 goluri ale penultimei etape și cele opt goluri din ultimele două jocuri ale antepenultimei etape au adus un total de 544 de goluri, adică o medie de goluri pe meci mai aproape de 2,34 decât de 2,35. „U” - Farul 2-0 meritat; 48 - Botoșani 1-0 prognozat; Rapid - Hermannstadt 0-1 cum spuneam; Mioveni - Chindia 2-0 altă surpriză; Petrolul - Univ. Craiova 0-1 adică una se joacă, alta-i pe tabelă; UTA - FCSB 3-1 de-ale sufrageriilor; Voluntari - Argeș 0-0 alb; Sepsi - CFR 2-2 roșu-vișiniu.

   Ultima etapă nu e ultima. Dacă secuii bat și juveții nu, vom avea parte de o mare ușurare. Altfel TAS-ul ne mănâncă. Nu vă uitați la declarații. Sunt de complezență. Ciolanul e important. Singurul mod de a-i tempera în acest caz este să le arăți osciorul, adică mai repede ajungi în Europa fotbalistică de pe locul 7 decât de pe locul 6. Dar dacă își dau seama că pentru acel loc 7 trebuie muncit încă, îi bai.

   Farul - Rapid (sâmbătă, ora 20,30) Derbiul etapei. Chiar e derbi. Să vă spun că mă aștept ca în Gara de Nord să poposească trei puncte? Știți deja asta. Va fi unul din cele mai nasoale arbitraje, dar cum a reușit „U” să-l bată pe Hagi cu arbitraj ostil, așa ar trebui să facă și Mutu și ai lui.

   FCSB - Sepsi (duminică, ora 21) Ziceam mai sus că dacă Sepsi câștigă... Nu mai zic. Acuma văd cu cine joacă. FCSB-ul nu-și poate permite o nouă sufragerie cu pahare pline. Trebuie mai multă atenție din partea latifundiarului. Sau...

   CFR - „U” (luni, ora 20,30) Ziua porților deschise la închiderea ediției cum s-ar spune. Ce-ar fi ca cele două galerii să se îmbrățișeze la sfârșitul partidei indiferent de scor. Vise și visuri! Mai degrabă s-or electrocuta. Un meci ce le va da de lucru jandarmilor. Pe teren cred că va fi fotbal de calitate cu mucii lui Dan Petrescu pe afară și diplomația lui Neluțu Sabău pusă la grea încercare.

   Univ. Craiova - UTA (vineri, ora 20,30) După cum au jucat cele două echipe duminică nu prea le dau șanse gazdelor, dar cum duminica este doar o dată pe săptămână... Chestia aia cu reîmprospătarea lotului, a suporterilor și a mentalității la olteni ar putea să-i ofere lui Balint o șansă. Rotaru cică se gândește doar la viitor.

   Hermannstadt - 48 (duminică, ora 21) Programarea acestui joc concomitent cu partida de pe Arena Națională este necesară dar nu și suficientă pentru a cunoaște ocupantele locurilor șase și șapte la sfârșitul returului. Când scriu aceste rânduri se așteaptă decizia Comisiei de recurs dar, după cum spuneam, aceasta nu este irevocabilă. Până atunci „Hai Sibiul!”.

   Chindia - Voluntari (luni, ora 17,30) Un meci care nu tare mă atrage. Nici pe voi, așa-i? Una fără fief, alta fără voce. Mai țineți minte că la început de campionat îmi doream ca Mioveniul și Voluntariul să retrogradeze direct, iar Chindia să nu treacă de baraj? Motivul nu era poziționarea pe hartă, ci lipsa suporterilor. Sportul competițional fără suporteri nu are sens.

   Argeș - Petrolul (sâmbătă, ora 17,30) În trecut aș fi spus Dobrin - Dridea. Ce vremuri!? Pe atunci, prin '70, cu excepția fundașului dreapta puteam recita o națională doar cu D (pentru curioși Datcu - ?, Dan Coe, Dinu, Deleanu- Dumitru, Dobrin - Dembrowski, Dumitriu II, Dumitrache, Domide; Dridea nu apare pentru că el și-a încheiat activitatea la națională în 1967).

   Botoșani - Mioveni (vineri, ora 17,30) Ar fi cazul ca în cenușăreasa etapei moldovenii să încheie repede conturile cu Mioveniul pentru că altfel Dică iar profită de nehotărârea altora.  

Niciun comentariu: