marți, 14 martie 2023

Gazeta

    Conform DEX cuvântul gazetă este un substantiv feminin care desemnează o publicație periodică având, de obicei, apariție zilnică, care conține știri, informații politice, sociale, culturale, sportive, etc. (de actualitate); ziar, jurnal. Această definiție spune cam totul despre noțiunea de gazetă. În primul rând că este o publicație cu știri de interes general despre cele mai vehiculate subiecte. În al doilea rând că în cele mai multe cazuri este vorba despre un cotidian. Apariții zilnice e cam mult spus deoarece cele mai multe dintre ele au 5 sau 6 apariții pe săptămână (fapt datorat posibilității de distribuire a gazetei). În al treilea rând că știrile sunt de actualitate.

   Ziarul, în noul său înțeles este doar în parte sinonim cu gazeta. Aici DEX-ul este puțin rămas în urmă, nefiind cooptate în definiție noile valențe ale cuvântului ziar. V-ați dat seama desigur că mă refer la ziarul electronic care își face din ce în ce mai brutal apariția printre consumatorii de știri. Această pătrundere în forță și intempestivă a informării cetățenilor pe cale electronică a ajuns prea brusc în conștiința unei populații nepregătită să absoarbă corect informațiile. Să discearnă asupra calității acestora.

   Știrile false de-a valma cu știri corecte se întrepătrund în mentalul semenilor noștri și nu toți sunt pregătiți să aleagă bobul de grâu de sămânța de neghină. Poate chiar distonanța cromatică dintre bobul de grâu și sămânța de neghină, dintre făina albă și smoală, dintre știrea reală și știrea falsă, să-i facă pe cititori (al căror grad de cultură scade din punct de vedere procentual odată cu scăderea vârstei lor) să aleagă știrea senzațională, adică știrea care în cele mai multe cazuri este falsă.

   Tinerii sunt cei mai afectați. Nu toți, bineînțeles, dar din ce în ce mai mulți. Scăderea calității învățământului din România (mai pregnantă decât în cele mai multe state europene) și a timpului rezervat pentru educație în familie (unele din cauze fiind tot de sorginte electronică) i-au adus pe aceștia la nivelul de a face înmulțirile cu zece pe calculator, să caute numele capitalei Bulgariei pe telefon sau să traducă textele din engleză (aș putea adăuga și franceză) cu motoare de traducere.

   Privind peste umăr mi-aduc aminte prin anii 90 ce cozi se formau la chioșcurile de ziare. Și pe atunci erau gazete cu conținut „colorat”. Gazete cu știri reale (unele chiar cu caracter senzațional, dar reale) sau cu știri false și cu o doză mărită de senzațional, uneori pline de senzualism, erau cumpărate la colț de stradă și citite cu nesaț. Chiar și ziarele de nișă (gen sport, auto, construcții, alimentație sau financiar) aveau câtimea lor de știri false dar se bazau în principal pe adevăr.

   Pe final vreau să atrag atenția asupra faptului că occidentalii n-au renunțat la gazete (la presa printată mă refer, nu la cea electronică, on-line) așa cum am făcut-o noi, ăștia din estul ăsta care tot timpul se află cu doi-trei pași în urma țărilor civilizate. Se pare că soarele („the sun”) răsare de la apus.

   Ziarul cu cel mai mare tiraj din lume este „The Sun” cu un total de peste trei milioane de exemplare (populația Angliei este de 53 de milioane, dar „The Sun” se distribuie pe întreaga planetă), în SUA „USA Today” are peste două milioane de exemplare zilnic, în Franța „Le Parisien” (tiraj mai mare decât „Le Figaro” și „Le Monde”) depășeșete jumătate de milion, în Italia „Corriere della Sera” a scăzut de la 800.000 cât avea în 1989 la 600.000 azi, în Germania („Die Welt”) și Spania („El Mundo”) au tiraje în jurul a 300.000.

   În România cotidianul cu cel mai mare tiraj e un ziar cu caracter populist („Click”) și are un tiraj de 36.000 de exemplare, iar „Libertatea”, cotidianul cu cea mai mare vechime, are un tiraj de 21.000 de exemplare. La noi în Satu Mare nu există nici un cotidian cu cel puțin 1.000 de exemplare cu toate că nu cu mulți ani în urmă eram pe harta țării pe locul trei în presa locală. Acum...

   Opriți războiul!

2 comentarii:

Unknown spunea...

Mult adevar.Un filozof spunea ca daca vrei sa distrugi o tara, distrugei invatamantul.Cei care vor urma , vor distruge ei totul.Exista tendinta de a copia pe cei mai ( puternici ) democrati ,fara a avea experienta pasilor facuti de ei , dealungul istoriei, fara a avea obiceiurile si traditiile lor. Noi, punem petice din materiale straine care nu se potrivesc deloc cu traditiile si obiceiurile noastre.Noi fiind la rascruce de drumuri intre marile puteri, am pus petice cand turcesti, cand austro-ungare, cand nemtesti, cand rusesti.Acum suntem dornici sa aplicam tot ce ni se recomanda dinspre vest, fara a vedea daca ni se asorteaza peticele,daca nu cumva suntem stupizi, ilari,daca nu cumva cei ce ne sfatuiesc fac experimente pe noi, fara ca la ei sa le fi incercat si fara a avea bune intentii cu noi.Cele mai multe experiente nereusite s-au facut in invatamant.Este nevoie de o masa de oameni necalificati,care sa se duca ,la comanda si de nevoie la muncile cele mai prost platite ( agricultura, constructii etc.) Va apare o discrepanta enorma intre copii meditati si care fac facultati peste hotare si care de regula nu se mai intorc si restul copiilor care vor fi semianalfabeti, buni de munci prost platite cu venituri si pensii precare.

Gruita spunea...

În foarte mare măsură sunt de acord cu comentariul dumneavoastră.