joi, 16 martie 2023

Doamne ferește!


    Nu sunt foarte bisericos, dar am credința mea care se bazează în cea mai mare măsură pe logică. Asta nu înseamnă că nu am undeva, în suflet, o mică bisericuță curată, veche și fără popi în care îmi depun gândurile și nevoile creștine. Exclamația din titlu se referă la meciul Sepsi - 48 al cărui rezultat nu-l cunosc acum când scriu aceste rânduri dar voi îl cunoașteți când le citiți.

 
   Dacă se întâmplă cumva și nu câștigă gazdele este aproape sigur că nu vom avea decât o echipă în preliminariile cupelor europene. Dacă va fi egal sau câștigă juveții și apoi Sepsi merge la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv, ale cărui decizii se aplică obligatoriu) atunci nu văd cum nu i se va da dreptate, numai că dreptatea o va primi cel mai repede peste vreo 3-4 săptămâni (ei, Sepsi, mai au la dispoziție ceva mai mult de două săptămâni pentru a depune plângerea), timp în care se vor disputa cel puțin trei jocuri din „grupa campionat” a Superligii naționale de fotbal. Timpul rămas pentru redisputarea finalului de campionat va depăși termenul de înscriere în preliminarii.

   Degeaba spune Dioszegy că pe el nu-l interesează să bruieze campionatul. Cei de la TAS iau decizii nu se joacă de-a „dă-mi-o mie, na-ți-o ție”. Ei dau de pământ cu federațiile incompetente, iar singura decizie regulamentară în această speță este meci omologat cu 3-0 în favoarea gazdelor. Nu-i interesează că regulamentul este prost. Ei doar îl aplică. La sânge!

   Ultima etapă ne-a mai adus 17 goluri în contul Superligii dar nu pot să vă dau acum media de goluri pe meci la sfârșitul campionatului regulat până nu se decide „ce?” și „cum?” cu jocul de la Sf. Gheorghe. Poate dă Domnul și bat gazdele și atunci ne liniștim. Botoșani - Mioveni 1-1 curios; Univ. Craiova - UTA 2-1 strâns; Argeș - Petrolul 0-1 meritat; Farul - Rapid 2-1 corect; Hermannstadt - 48 1-0 dificil; FCSB - Sepsi 1-0 banal; Chindia - Voluntari 1-1 ineficace; CFR - „U” 4-0 (aș fi avut ceva de comentat, dar la scorul ăsta...).

   Nu vreau să trec la prima etapă din partea a doua a competiției fără să-mi cer scuze lui Colțescu. Prevăzusem un arbitraj pro Farul ceea ce nu s-a întâmplat pe teren. Felicitări pentru calitatea arbitrajului! Micile inadvertențe, de-o parte sau de alta, nu pot impieta asupra acestuia. Nu pot să zic același lucru despre comentatorii TV care trăgeau spre litoral de parcă ar avea concediul asigurat la vară.

   Plecăm de la: 1. Farul 32p; 2. CFR 31,5p; 3. FCSB 28,5p; 4. Univ. Craiova 27p; 5. Rapid 26p; 6 Sepsi (probabil) 21p. Așa cum v-am povestit vă dau clasamentul cu jumătăți de puncte și vă atrag atenția că în continuare voi ține cont de regulamentul competiției care spune că în grupele campionat și retrogradare, la egalitate de puncte (pe acest clasament unde se ține cont de jumătățile de punct), nu mai contează nimic altceva decât ordinea din clasamentul redat mai sus. Adică Rapidulețul meu cu oricare dintre echipele Farul, CFR, FCSB sau UNiv. Craiova ar termina campionatul la egalitate s-ar situa în spatele acesteia. În grupa retrogradare plecăm de la: 1. 48 (juveții lui Mititelu dacă dă Doamne) 20p; 2. Petrolul 18p; 3. Voluntari 17p; 4. „U” 17p; 5. Hermannstadt 16p; 6. Chindia 16p; 7. Botoșani 16p; 8. UTA 13,5p; 9. Argeș 13,5p; 10. Mioveni 11p.

   Din „grupa campionat” locul întâi merge (dacă vrea Cel de sus) în preliminariile Ligii Campionilor, iar locul doi în Liga Conferinței. Locul trei va juca un baraj cu câștigătoarea barajului dintre locurile unu și doi din grupa retrogradare, pentru a pătrunde de asemenea în Liga Conferinței. În cazul în care câștigătoarea Cupei României (participantă sigură în Liga Conferinței, indiferent de decizia TAS) termină pe unul din primele trei locuri, echipa care va juca în baraje este cea de pe locul patru.

   Din „grupa retrogradare” locurile 9 și 10 retrogradează direct iar locurile 7 și 8 vor juca baraj pentru menținere în Superligă cu locurile 3 și 4 dintre echipele cu drept de promovare din Liga a II-a (locul 7 din „grupa retrogradare” cu a patra echipă cu drept de promovare, iar locul opt cu a treia).

   Sper că nu v-am amețit prea tare. Așa federație, așa campionat!

   CFR - Rapid (duminică, ora 19) Am considerat acest meci ca fiind derbiul etapei pentru simplul motiv că împreună au cel mai mare cumul de puncte. Hai Rapidu'!

   FCSB - Univ. Craiova (sâmbătă, ora 20) Alt meci fără o favorită certă.

   Farul - probabil Sepsi (duminică, ora 16,30) Gazdele favorite. Nu-i sigur.

   Voluntari - Hermanstadt (vineri, ora 17,30) Cu gândul la cupele europene...

   Petrolul - UTA (vineri, ora 20,30) Echipa lui Dridea a bătut-o pe cea a lui Dobrin. Va trece și de cea a lui Domide?

   48 - Mioveni (luni, ora 18) Juveții ar trebui să treacă lejer de cei din Mioveni care nu joacă nimic dar strâng punctișoare de unde nu te aștepți.

   Botoșani - Chindia (sâmbătă, ora 14,30) Ambele echipe fug de ultimele patru locuri.

   „U” - Argeș (luni, ora 21) Meciul de închidere a etapei este și cenușăreasa ei. Normal Clujul ar trebui să câștige.

   Opriți războiul!

   P.S. Adaug acest text după terminarea jocului Sepsi - 48, scor 4-0. Meciul tocmai încheiat a fost de pe timpul Cooperativei. Atunci se știa și scorul la pauză, și când să apară o mică gâlceavă. Abia în timpul meciului mi-am dat seama de ce federația stătea liniștită, fără grija TAS-ului. Mititelu, Dioszegi și Borleanu știau rezultatul final. Onoarea lui Mititelu în fața juveților a fost salvată. TAS-ul nu are cum să își mai bage coada, scorul de pe teren fiind superior celui ce l-ar fi obținut la masa verde și s-a băut vin și s-a mâncat pită. Asta e!

Niciun comentariu: