miercuri, 24 mai 2023

Cupa României

    Cea mai importantă partidă a săptămânii din competițiile interne ale fotbalului românesc este desigur finala Cupei României. Și asta nu numai pentru că în Superligă este neclar doar cine se va urca pe a treia treaptă a podiumului. Repet: anul acesta Cupa României a avut pentru prima oară în istorie în semifinale patru echipe de dincoace de Carpați. Finalistele sunt chiar din spațiul intracarpatin și reprezintă orașele Cluj și Sf. Gheorghe.

    După o încleștare în tehnici și idei a celor doi foarte buni antrenori (Sabău și Bergodi), după un spectacol superb în prima repriză, o scădere a ritmului în repriza secundă și după un joc temător în cele două reprize de prelungiri nu s-a înscris nici un gol așa că învingătoarea a fost decisă de inspirația portarilor. Au ridicat trofeul secuii.

   Dacă șutul lui Dugandzic din minutul 94 al ultimului meci al etapei trecute poposea în plasa porții lui Popescu s-ar fi obținut o medie de patru goluri pe meci, ceea ce ar fi fost un insolit record pentru Superligă. De fapt și așa cele 31 de goluri înscrise sunt surprinzătoare. Sepsi - CFR 1-2 sub spectrul Fortunei; Farul - FCSB 3-2 în ciuda latifundiarului; Rapid - Univ. Craiova 2-3 în ciuda înălțimii mele (un metru și ceva); Botoșani - Mioveni 5-1 natural; Argeș - Petrolul 3-0 artificial și asimetric numeric; Chindia - Voluntari 2-2 inutil; UTA - „48” 1-1 să scape Rednic de Dinamo; Hermannstadt - „U” 1-2 simpatic.

   Clasamentul final al grupei retrogradare are și el farmecul lui. Spuneam la începutul play-out-ului că indiferent de rezultatele din această parte a campionatului, dacă sunt echipe care vor ajunge la final la egalitate de puncte se va păstra ordinea din campionatul regulat. Uite că n-a fost așa. Hermannstadt, Chindia și Botoșani au terminat în această ordine (locurile 11-13) sezonul regulat datorită rezultatelor directe. Echipa moldovă și cea ardeleană au mers cap la cap în continuare și au terminat cu același număr de puncte, dar muntenii n-au ținut pasul. La recalcularea rezultatelor directe (fără cele cu Chindia) poziția celor două echipe impricinate se schimbă, botoșenenii luându-le fața sibienilor. De-ale logicii capcane. 1. „48” - 36p; 2. Petrolul - 34p; 3. Voluntari - 34p; 4. „U” - 33p; 5. Botoșani - 31p; 6. Hermannstadt - 31.p; 7. UTA 25,5p; 8. Argeș - 23,5p; 9. Chindia - 23p; 10 Mioveni - 11p. De remarcat salvarea de la retrogradarea directă a urmașilor lui Dobrin, dar mai mult e „meritul” nomazilor ce și-au găsit prea târziu Târgoviștea. Oricum, nu-i prea văd bine în disputa cu Dinamo.

   Înaintea ultimei etape din play-off nu au mai rămas prea multe necunoscute. După ce 1. Farul 50p campioană; 2. FCSB 45,5p vicecampioană; 3. CFR - 41,5p; 4. Univ. Craiova - 40p; 5. Rapid - 35p; 6 Sepsi - 26p și după ce am cunoscut câștigătoarea Cupei României, locul patru nu mai e atractiv.

    CFR - Farul (duminică, ora 21) Ceea ce se credea că va fi o adevărată finală de campionat s-a transformat într-o banală partidă în care singura miză este doar medalia de bronz de pe pieptul unora care n-au câștigat încă titlul de campion. După atâta rom, pardon(!) șampanie, marinarii s-at putea să nu găsească drumul către stadion, pardon(!) poartă.

   FCSB - Rapid (sâmbătă, ora 20,30) O confruntare a orgoliilor însângerate. O confruntare dintre doi antrenori, Mutu și Becali, care și-au arătat limitele. O confruntare între două echipe care au nevoie de noi tehnicieni pe măsura țelului comun pe care și le-au propus pentru sezonul viitor, titlul de campion. O confruntare între două galerii care, fiecare din ele, pretind că sunt cele mai formidabile. Păcat că sunt lipsite de respect față de adversari și de fenomenul sportiv.

   Univ. Craiova - Sepsi (sâmbătă, ora 21) Chiar dacă aritmetic oltenii s-ar mai putea gândi la medalii nu cred că aceasta s-ar mai putea întâmpla. Atât ei cât și clujenii, contracandidații lor, nu prea au adversari. Curios, nu? Doar joacă cu proaspetele laureate. Programarea celor două jocuri la aceeași oră este doar așa, de ochii lumii.

   „48” - Voluntari (vineri, ora 20,30) Barajul pentru baraj. Partida va desemna echipa care va lupta cu locul trei, CFR zic eu, pentru ultimul fotoliu care duce îm preliminariile Ligii Conferințelor. Mulți nu știu că în limba română cuvântul „conferință” are și sensul de „reprezentante ale unui stat”, motiv pentru care nu traduc în limba română numele competiției Conference League.

    Dinamo - Argeș (luni, ora 20) Dumitrache și Dobrin n-au crezut în viața lor că vor vedea din ceruri un duel de promovare/retrogradare între echipele lor. Interesant este că ambii au murit într-o zi de 26, precum azi. Ba chiar Gâscanul s-a și născut pe data de 26. Mopsul, cu un an mai mic, s-a născut pe 22.

   Gloria Buzău - UTA (duminică, ora 14)  Buzoienii bat din nou la porțile primului eșalon fotbalistic al țării. Sunt cunoscuți mai pe față, mai pe dos, ca vasali ai Stelei în trecutul îndepărtat și ai FCSB-ului în cel mai apropiat. Până la Bunică. Îl mai țineți minte? Becali precis că da. Cum care Bunică? Romică Bunică. Hai UTA! Hai măi băieți!

   

Niciun comentariu: