luni, 29 mai 2023

Joi, la Turnul Pompierilor, ascultăm „Muzica desenelor animate”

    Unul dintre cele nai frumoase și mai educative cadouri pe care îl putem face copiilor și nepoțeilor noștri este apropierea lor de minunata lume a muzicii de calitate, a muzicii culte adaptată la nivelul lor de înțelegere. Cum altfel s-ar putea face asta dacă nu apopiindu-ne de ei prin ceea ce iubesc ei mai mult și mai mult: desenul animat.

   Dacă vă plimbați joi, 1 iunie, după ora 18, prin Parcul Rudolf Fatyol, veți descoperi la umbra Turnului Pompierilor mămici emoționate atunci când odoarele lor recunosc rând pe rând cărui desen animat aparține muzica pe care o ascultă. Veți descoperi bunici care fredonează împreună cu urmașii lor melodii pe care oricât ar vrea Alzheimer să le dea uitării, reies la suprafață din smârcurile senectuții.

   Intrarea este liberă. Liberă de prejudecăți. Liberă de tumultul zilnic al obligațiilor profesionale sau familiale. Liberă de îndatoririle pecuniare și de îndatorările mercantile. Acolo, în bucuria generală a lumii fără de griji, pe locul de joacă imens din toate amintirile noastre, pe plaja al cărui nisip nu se scurge prin clepsidră ci ne mângâie fiecare petic de piele, mai fin sau mai aspru, scormonind prin toate unghiurile memoriei.

    Acolo unde foșnetul frunzelor se întrepătrunde armonios cu muzica izvorâtă din instrumentele uneia dintre cele mai valoroase orchestre ale acestei părți a Europei, astfel încât ai impresia că și acesta, clătinatul frunzișului, este suspendat simfonic pe partitura de pe portativ. Dacă vă veți uita atent la bagheta Mihaelei Cesa-Goje veți surprinde precis acest moment. Poate doar vreun tril șăgalnic să îmbogățească secunda cu un decor asimetric. De'! Suntem în lumea copiilor și a copilăriilor.

     Turnul Pompierilor are o înălțime totală de 47 m și o înalțime abordabilă de 34 m, a fost construit în anul 1904 din inițiativa episcopului Gyula Meszlényi, fiind proiectat de Ferencz Dittler și construit de Lajos Vajnay. Datorită înălțimii, turnul oferea o privire de ansamblu asupra orașului fiind folosit în acest sens pentru prevenirea incendiilor și protecția împotriva lor. Astăzi, turnul este un obiectiv turistic de mare atracție fiind vizitat zilnic de circa 50 de vizitatori.


   Dacă tot am pomenit, cine ar fi putut să conducă mai bine aceste sunete venite din „instrumentele” Filarmonicii Dinu Lipatti în simbioză cu sunetele naturii? Cine mai bine decât sătmăreanca noastră Mihaela Cesa-Goje? Cine ar fi fost în stare mai bine decât Mihaela, să preia mesajul din copilăria sa, să-l transporte prin leagănul adolescenței sale și să-l producă prin profesionalismul pasiunii sale? Despre biografia Mihaelei am mai scris în această pagină (8 noiembrie 2021) așa că de data aceasta vom lăsa doar imaginile (fotografiile) să ne povestească.







Niciun comentariu: