luni, 8 ianuarie 2024

Concert extraordinar de anul nou la Filarmonica Dinu Lipatti

     Vineri și sâmbătă, pe scena celei mai reprezentative instituții de stat sătmărene la nivel mondial, vom avea un nou eveniment de gală, primul din acest an, al Orchestrei Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti. La pupitrul orchestrei va excela, cum ne-a obișnuit și în alte rânduri, dirijorul japonez Shinia Ozachi, cel a cărui biografie o puteți (re)citi în numărul nostru din 14 noiembrie 2022, atunci când i-am oferit un medalion special pe această pagină.

    El va fi însoțit de un alt invitat special pentru „Concertul extraordinar de Anul Nou” al filarmonicii sătmărene. Este vorba de soprana Gebe-Fűgi Renáta de la Opera Maghiară din Cluj. Acesteia i-am recomanda, dacă citește aceste rânduri, ca pe site-ul instituției culturale clujene să-și posteze biografia și în limba română. Pentru spectatorii sătmăreni care nu cunosc limba maghiară vom face noi acest serviciu în finalul acestui articol. Sunt convins că nu dânsa a cerut să nu-i fie publicată biografia și în limba română, deoarece este o chestiune cvasigeneralizată a site-ului respectiv. Poate prin Renáta reușim și noi să-i aducem la linia de scenă de excepție a culturii din România.
    Cele două spectacole de muzică de foartre bună calitate vor avea loc, așa cum spuneam, vineri și sâmbătă de la ora 19. Pentru spectacolul de joi sunt valabile abonamentele cu nr. 19. Vineri au acces în sală doar posesorii de bilete cu preț unic, 42 de lei. În programul acestora pot fi audiate compoziții ale celebrilor Johann Strauss (Austria), Giacomo Meyerbeer (Germania), Vincenzo Bellini (Italia), Piotr Ilici Ceaikovski (Rusia), Giuseppe Verdi (Italia), Georges Bizet (Franța), Charles Gounod (Franța) și Alexander Borodin (Georgia), capodopere ale muzicii clasice.

    Renata Gebe-Fügi  

    S-a născut la Cluj pe 7 octombrie 1993. Și-a început studiile muzicale în orașul natal, la Liceul de Muzică Sigismund Toduță din Cluj. În 2016, a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, specializarea vioară. În anii universitari, însoțind diverse opere la vioară, a simțit o chemare din ce în ce mai mare către arta cântului de operă, așa că în 2020 a absolvit cu succes și o diplomă în canto, urmată de o diplomă de master de doi ani.

      În prezent este membru al orchestrei Operei Maghiare din Cluj-Napoca (vioara a doua) și cântă ca solist pe scene interne și străine. La vârsta de cincisprezece ani, a început să studieze muzica baroc ca violonist. A participat la cursurile de master ale lui Petr Zeifart la Oryvár, Parma, apoi a studiat diverse cursuri cu violoniştii Sophie Gent (Franţa) şi Bernhard Forck (Norvegia). Ca membru al orchestrei internaționale de tineret Posticum Iuventutis Internationalis, a participat la numeroase concerte (în Ungaria, Italia, Cehia și Elveția). În calitate de bursier, a participat la universitatea internațională de vară ISA19 (International Summer Academy 2019) din Austria. 

    În anii săi de studiu, a încercat să-și perfecționeze tehnica vocală cu artiștii celebri precum Carmen Gurban, Florian Boesch, Regine Köbler, Michael Schade, Mihály Kálmándy, Paolo Bosisio, Catryn-Wyn Davies, David Lomelí. Primul ei rol de solistă a fost Ernestina din „L'occasione Fa il Ladro”, la premiera națională a operei lui G. Rossini (Cluj, 2017). A debutat pe scena Operei Maghiare din Cluj-Napoca în 2019, în piesa János Pongrác János Vitéz, care a fost urmată de alte roluri principale: Pamina (Flautul fermecat, 2020), Norina (Don Pasquale, 2021) , Adina (Love Potion 2023) și Mélisande (Pelléas și Mélisande 2023). În 2022, a făcut o apariție la Teatrul de Operetă din Budapesta, jucând rolul prințesei franceze (János Vitéz), alături de artiști precum Gyula Bodrogi, Attila Dolhai, Péter Sándor și Barbara Bordás. 

    Pe lângă rolurile sale, oratoriul și cântecul ocupă un loc important în repertoriul său. A cântat ca solist invitat la Orchestra Filarmonicii Naționale, Orchestra Simfonică Gödöllő din Ungaria, Filarmonica „Transilvania” Cluj-Napoca, Filarmonica de Stat din Târgu Mureș, Filarmonica de Stat din Oradea, Ateneul București, Opera Română și Maghiară din Cluj, Biserica Neagră din Brașov, Biserica Sfântul Mihai din din Cluj și la concertele Orchestrei de cameră din Muercurea Ciuc. 

    La al XXIV-lea Concurs internațional de canto Mozart organizat de Societatea Română Mozart a câștigat premiul întâi (2017), la Concursul internațional de canto Sabin V. Drăgoi a primit de asemenea premiul I și premiul special al Filarmonicii George Enescu din București (2020). La Concursul internațional de Canto József Simándy premiul al doilea  și trei premii speciale. Cântăreața de operă de renume mondial, Andrea Rost, a considerat-o demnă de premiul care îi poartă numele în anul 2021.

Opriți războaiele!

Niciun comentariu: