joi, 11 ianuarie 2024

Vacanță la munte, la mare și la ghicitoare

    Pentru spectator, pentru suporterul de fotbal autohton, perioada aceasta este de vacanță. Nu și pentru echipele angrenate în cele trei eșaloane naționale. Cum v-am obișnuit, în articolele aflate la umbra acestei caricaturi schițate de maestrul de renume mondial Ștefan Popa (Popa's), vom discuta în principal despre primul dintre aceste eșaloane, cel al ligii întâi.

    Mare parte dintre echipele luate în discuție, cele din frunte cu precădere, au căutat zone mai calde de pregătire a sezonului de primăvară. Pe undeva cred că s-a umblat și la factorul psihologic de acceptare a efortului susținut cu un mod agreabil de a petrece scurtul timp liber aflat la dispoziție. Dorinel Munteanu, aducându-și aminte de tinerețile sale când stagiul de pregătire se făcea la munte, a preferat Vatra Dornei, acumulările fizice din acest cadru alb și rece fiind recunoscute ca favorabile pentru operațiunile de cursă lungă. Probabil că lunile aprilie și mai îi vor da dreptate.

    Bineînțeles că nu doar Dorinel Munteanu a ales această soluție. Cred că Duckadam a remarcat că ultima prezență într-o primăvară europeană a unei echipe românești a fost după un stagiu hibernal de pregătire montană și a fost una fructuoasă, onorabilă în Europa și cu titlu național acasă.

    Hai să dezghiocăm un pic clasamentul și ultimele cinci etape din sezonul de toamnă. Răcoarea toamnei târzii se pare că le-a prins bine juveților lui Mititelu, singura formație care a câștigat patru dispute din acea perioadă. Au mai obținut câte trei victorii FCSB, Sepsi și „U”. La polul opus nici o formație nu a înregistrat patru înfrângeri iar cu trei eșecuri se pot „lăuda” Botoșaniul, Dinamo și Oțelul. Nu există echipă care să nu fi părăsit terenul învinsă în ultimele cinci etape, în schimb, este o echipă care nu a gustat din potirul victorioșilor: tocmai Rapidulețul meu.

    Bătălia pentru calificarea în „Grupa campionat”, adică ocuparea unuia din primele șase locuri se pare că este acerbă. Dacă despre FCSB se poate spune că s-a pus la adăpost, iar pentru CFR, Univ. Craiova și Rapid nu sunt necesare eforturi prea mari în următoarele nouă etape ale sezonului regulat, pentru alte 10 echipe, cele de la locurile 5 la 14, această adevărată înfruntare sportivă (credem noi) reprezintă un obiectiv pentru care merită să lupți. Chiar și locurile șapte și opt sunt atractive, asta pentru că himera europeană poate deveni aievea. Tot între acestea se va da o luptă și pentru evitarea locurilor ce duc la baraj sau, eventual, la retrogradarea directă. Am zis locurile 5-14 deoarece între ele sunt doar șapte puncte puse în joc, iar până la finele sezonului regulat mai sunt disponibile câte 27 de puncte pentru fiecare echipă.

    S-ar putea ca revirimentul pe care îl anunțase Dinamo și o ultimă încercare de zvâcnire a celor mai nordici dintre moldoveni să cam încurce puțin lucrurile. Despre campaniile de transferuri putem vorbi doar după ce perioada acestora se încheie. Până atunci...

    ...opriți războaiele!

Niciun comentariu: