luni, 15 ianuarie 2024

Două valuri de cultură pe scena Filarmonicii sătmărene.

        Ziua de 15 ianuarie 2024, Ziua Culturii Naționale, ziua când s-au săvârșit 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, cel despre care Mircea Eliade spunea: „Cât timp va exista, undeva prin lume, un singur exemplar din poeziile lui Eminescu, identitatea neamului nostru este salvată!”, este ziua când ne regăsim în Eminescu, Enescu, Grigorescu și Brâncuși. Nu putea să treacă însemnătatea unei asemenea zile fără să fie remarcată și punctată de cea mai cunoscută instituție de cultură din Satu Mare.

Astăzi (marți), de la ora 19, pe scena Filarmonicii Dinu Lipatti vom putea audia un „Recital cameral dedicat Zilei Culturii Nașionale”. Își vor da concursul, cum ar spune un prezentator de emisiuni TV, Radu Botar - actor, Stela Danciu - vioară, Andrei Dula - violă, Simó Péter - contrabas, Olga Lozovan - violoncel și Alexandra Cotoros - harpă, toți soliștii instrumentiști făcând parte din Orchestra Filarmonicii Dinu Lipatti.

    Vom asculta bucăți muzicale din creațiile compozitorilor Ruggero Leoncavallo, Cornelia Tăutu și Grigoraș Dinicu. Dintre compozițiile lui Grigoraș Dinică nu va lipsi celebra „Hora staccato”, lucrare care a fost prezentată și ieri, la Muzeul de Artă, la vernisajul unei interesante expoziții de pictură românească (nu au lipsit lucrări originale ale lui Grigorescu, Verona, Catargi, Pallady și ale unei pleiade de pictori sătmăreni).

    De asemenea vom asculta la umbra unui fundal muzical, versuri inegalabile ale poeților Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Radu Botar, Nichifor Crainic, Tudor Arghezi, Adrian Păunescu și Ștefan Augustin Doinaș. Pentru această manifestare culturală sunt valabile abonamentele cu nr. 20.

    Spuneam că vor fi două evenimente culturale în această săptămână la filarmonică. Joi, ca de obicei de la ora 19, pe baza abonamentului cu nr. 21 sau a biletului procurat de la casieria din incinta filarmonicii, ne vom putea delecta cu un „Concert cameral” în care au depus suflet, muncă și talent dirijorul olandez Josef Suilen, care revine după nici doi ani de la prima descindere în municipiul nostru (îi puteți vedea biografia în numărul nostru din 28 martie 2022), violoncelistul clujean Octavian Lup, care la rândul lui nu lasă să treacă două primăveri pentru a reveni în Satu Mare (biografie în 9 mai 2022) și Orchestra Filarmonicii Dinu Lipatti.

    Programul zilei de joi este unul sobru încărcat de maturitatea unui violoncel atent la portativul pe care se desfășoară „Concerul pentru violoncel în si minor” al lui Antonin Dvořák, cehul a cărei întreagă activitate se învârte în jurul spiritului ceh, el fiind pentru ținuturile Moraviei, Boemiei și ale Sileziei ceea ce reprezintă Enescu pentru Moldova, Ardeal, Muntenia, Oltenia și Dobrogea. Și viața lui Dvorak am așternut-o în această pagină tot în 2022, dar în 5 decembrie.

    În încheierea serii de joi vom avea parte de „Dansurile simfonice” ale lui Serghei Rahmaninov. Și despre celebrul compozitor rus puteți obține detalii consultând site-ul nostru, www.gazetanord-vest.ro sau cotidianul din urmă cu un an, 9 ianuarie.

    Nu pot să nu mă opresc o secundă asupra proaspetei demisii (23 octombrie 2023) a invitatului nostru de astăzi, Radu Botar,  de la instituția de cultură unde și-a desfășurat activitatea timp de 33 de ani. Semnalează un pericol pe care ar trebui să-i îngrijoreze pe mai mulți slujituri ai artei și culturii: politizarea a tot ceea ce respiră. Redăm mai jos scrisoarea sa de adio către conducerea Teatrului Elvira Godeanu din Târgu Jiu. Nu știu cum s-a încheiat toată tătrășenia, nici nu mă interesează. Importantă este atitudinea actorului și faptul că atrage atenția întregii comunități culturale, și nu numai, asupra pericolului ce ne paște.

     „La Teatrul Dramatic «Elvira Godeanu» s-a creat o situație nouă, cu derapaje flagrante în ceea ce privește modul de a exista și funcționa al acestei instituții. Aceasta este în contradicție vizibilă cu legile specifice de funcționare ale instituțiilor artistice și, de asemenea, cu statutul «lucrătorului cultural»-conform noilor norme de încadrare a artistului în societatea românească. Se adaugă aici și politizarea excesivă, aproape obraznică, a existenței și desfășurării firești a creației artistice în general și a activității teatrale în mod special.

    Astfel, după 33 de ani de activitate susținută și neîntreruptă în teatru și film, mă văd acum în imposibilitatea de a accepta acest mod fantezist și incoerent de conducere și coordonare a activității unei instituții de artă și cultură. Au fost introduse «reguli» absurde de funcționare, precum alinierea la un program absolut neproductiv, deloc creativ și performant, cu un orar de «fabrici și uzine». Toate acestea mă pun în situația de a alege să plec și, iată, înaintez aici și acum demisia mea. Este o opțiune personală prin care consider că am devenit incompatibili, deloc potriviți în a mai continua.

    Prin urmare, colaborarea noastră sub această formă total neartistică și fără valoare nu va mai fi posibilă. Duc cu mine doar regretul că munca mea, alături de acest colectiv, în ceea ce - cu sinceritate - am crezut că aduce plus valoare teatrului, a fost zadarnică și, prin urmare, inutilă. Dar asta e! Obediența, însă, nu ajută la nimic, Dimpotrivă. Incompetența și nepriceperea în a coordona și conduce activitatea unei instituții profesioniste de artă și cultură sunt, din păcate, din ce în ce mai vizibile. Așadar, da, aici punem punct!

    Opriți războaiele!

 

 

 


Niciun comentariu: