marți, 30 ianuarie 2024

Varietate de prun

     Știți ce-i avramul? Pentru noi, cei ignoranți în pomicultură, habar n-am avut că avramul este o varietate de prun. Pentru mine, umil cronicar al fotbalului românesc, avram se scrie cu a mare, adică Avram, și înseamnă „familie de arbitri”.


 

    Vasile, tatăl, a stat un an după gratii, între aprilie 2015 și aprilie 2016, condamnat în dosarul „Mită în elicopter”. Fostul șef al CCA fusese condamnat pentru luare de mită şi tentativă la fals în înscrisuri sub semnatură privată, după ce ar fi primit 19.000 euro pentru a delega arbitrii preferaţi de FCM Tg. Mureş în sezonul 2011-2012.

    Sigur că pruncii lui, în frunte cu Marius, fost arbitru FIFA ieșit din arbitraj prin ușa din dos, la doar 41 de ani, nu pot fi învinovățiți de faptele tatălui lor, chiar dacă au fost promovați peste rând în loturi superioare valorii lor intrinsece. Până să ajungă în casele noastre pe ecranele televizoarelor, pe Marius îl puteam acuza doar de lipsă de valoare în arbitraj, dar de când apare pe sticlă, fiind în cunoștință de cauză, îl pot acuza direct de formator de opinii strâmbe. La început era obiectiv în aparițiile lui, dar în ultimul timp a devenit un manipulator de opinie. Chiar se pricepe la acest lucru. Cu frânturi de regulament, cu scoateri din context. cu jumătăți de adevăruri, Marius se descurcă în această „meserie” de parcă ar fi plantat de o agenție de dezinformare (era să scriu pariuri). I-aș recomanda lui Radu Naum, pentru calitatea emisiunilor moderate de el, să renunțe la „varietatea de prun”.

    18 goluri s-au înscris în etapa care a trecut. Cinci victorii și un egal au obținut gazdele (16 puncte), oaspeții plecând cu șapte puncte din care șase obținute de echipe de pe podium. Farul - „48” 1-0 acerb; UTA - Sepsi 2-1 cu aplomb; Oțelul = Petrolul 0-0; Dinamo - Rapid 1-2 în care gazdele nu meritau să piardă, dar altfel ar fi fost viciere de rezultat! Hermannstadt - Botoșani 2-0 simplu; Poli Iași - „U” 1-0 târziu; Univ. Craiova - FCSB 0-3 pe valoare; CFR - Voluntari 4-1 spre satisfacția Mutului.

    Fasonul etapei care urmează este faptul că opt echipe dintre primele 10 clasate joacă între ele și patru din ultimele șase clasate așijderea. Nu mai fac greșeala să rup clasamentul în grupe de echipe pentru că, după cum se vede, constanta acestui campionat este doar distanța dintre FCSB și restul lumii. Oare cât va ține și chestia asta? Un alt chițibuș al etapei este faptul că pentru prima oară într-o etapă disputată la sfârșit de săptămână seara de duminică este fără fotbal românesc.

    FCSB - Farul (luni, ora 20) Derbiul etapei. Pentru a doua oară consecutiv FCSB-ul dispută derbiul etapei cu locul patru. Să aibă același deznodământ? Chiar nu mai introduce latifundiarul nici o insectă malefică? Devine plictisitor. Glumesc desigur. Mă bucură forma internaționalilor români de la echipele de frunte;

    Petrolul - CFR (sâmbătă, ora 17) Antrenorul oaspeților a petrecut de paisprezece ori mai mult timp în vestiarul ploieștenilor decât în cel al clujenilor. Contează? Nu-i ușor pentru gazde cu nărăvașii ardeleni;

    Sepsi - Univ. Craiova (duminică, ora 15,30) O partidă similară cu cea de la Ploiești, dar parcă mai aprigă. În caz de înfrângere oltenii părăsesc primele șase locuri pentru prima oară după o veșnicie. Câtă răbdare să mai aibă Rotaru în acest caz?

    Rapid - Oțelul (sâmbătă, ora 20) Anul acesta Bergodi a câștigat cele două partide disputate după minutul 70, adică după ce s-au produs schimbări în compoziția combatantelor. Credeți că e italianul maestru al schimbărilor? Eu nu cred. Adversarii au mutat în favoarea rapidiștilor, atât Constantino cât și Kopic fiind total neinspirați. Să facă și Dorinel aceeași greșeală?

    „U” - UTA (duminică, ora 13) Ardelencele, ocupante ale locurilor 8 și 12, speră fiecare să obțină cele trei puncte. Ambele au antrenori români de calitate. Jucătorii se vor ridica la nivelul acestora? Ca de obicei când se întâlnesc două echipe de dincoace de Carpați mă rog să nu se termine egal.

    Voluntari - Hermannstadt (luni, ora 17) Hai Sibiul!

    „48” - Dinamo (vineri, ora 20) Cele două jocuri programate vineri se dispută între echipe aflate de la locul 11 în jos, prilej pentru ultimele două clasate să dovedească faptul că merită să rămână în Superligă. La Craiova, în fața juveților lui Mitică, trebuie să performeze Dinamo.

    Botoșani - Poli Iași (vineri, ora 17) Cenușăreasa etapei. În același timp partida reprezintă și derbiul nordului Moldovei. Cum spuneam la meciul precedent, aici ar trebui să demonstreze Botoșaniul.

    Opriți războaiele!

Niciun comentariu: