miercuri, 3 ianuarie 2024

La mulți ani!

    Pasionații de povești sportive au fost răsfățați în această perioadă a sărbătorilor de sfârșit și început de an cu competiții de sezon. Strict legate de iarnă am avut și mai avem, în principal, competițiile de sărituri cu schiurile și schi fond. Mai exact „Turneul celor patru trambuline” și „Tour de ski”, ambele debutând în ajunul ultimelor tic-tac-uri ale lui 2023 și terminându-se pe final de sărbători, până spre Sfîntu' Ion. Tenisul și fotbalul n-au ieșit din peisaj. Dacă pentru tenis s-au ales antipozii în raport cu Europa, competițiile oblăduite de ATP și WTA fiind tradițional repartizate zonei australe, în special Australia și Noua Zeelandă, fotbalul se desfășoară la cel mai înalt nivel aici la noi, în Europa, mai precis în Anglia, Italia și Spania (am ales ordinea alfabetică doar pentru a nu intra în conflict cu fanii uneia sau alteia dintre competiții) deocamdată, urmând ca din 12 ianuarie să ne atragă atenția Franța și Germania.

     La o săptămână distanță după Galia și Saxonia răspund prezent și daco-romanii dintre Tisa și Dunăre, de pe Olt și Mureș. de pe Siret și Prut și cei dintre Pontul Euxin și Podul lui Apolodor din Damasc. Eheei, dar până atunci, noi sătmărenii, ne vom urca pe motocicleta lui Manu Gyenes și-i vom păstra viu interesul pentru a ajunge cu bine la capăt. Îl vom adăpa când e deshidratat, îl vom întări printre dușmanele dune de nisip, îi vom șterge transpirația pe ultimii kilometri ai fiecărei etape și îi vom fi călăuze atunci când gps-ul mai dă rateuri. Manu, suntem cu tine!
 
    Anul acesta cel mai dificil raid auto-moto al planetei se desfășoară integral în Arabia Saudită și cuprinde un prolog și douăsprezece etape cu o zi de respiro după primele șase. Pentru Manu competiția începe vineri dimineață la ora 6, ora României și se încheie tot vineri, două săptămâni mai târziu, pe 19 ianuarie, cu câteva ore mai inainte de lovitura de începere a meciului Sepsi - Poli Iași, meci care, probabil, va deschide caruselul primului eșalon al fotbalului românesc în acest an al Domnului 2024, an în care sperăm să bifăm încheierea celor două războaie ce stau în calea prosperiății omenirii.

    Nu închei această primă „Caricatură” din 2024 fără să transmit un gând bun, de admirație și încurajare, pentru toți cei care ne desfată cu aceste frumoase povești de gura sobii, adică pentru sportivi, antrenori și sponsori. Nu-i uităm desigur nici pe cei care nu urmăresc fenomenul sportiv dar îl practică la nivel de sport de masă. Este important să ne mișcăm!

    Opriți războaiele!


Niciun comentariu: