marți, 16 august 2022

Ansamblul „Flauto dolce” ne propune „Muzică, natură, dragoste”

    Chiar dacă prin foaierul și sala de concerte ale filarmonicii sătmărene încă n-au pătruns pașii melomanilor, artiștii și spectatorii fiind încă pe plajele și în cabanele de pe mapamond, conducerea instituției de cultură sătmărene s-a gândit la câteva acțiuni interesante în această vară. Începută acum două săptămâni micro-stagiunea, cum sugestiv a fost denumită, continuă și în săptămânile următoare cu spectacole atractive.

   În această săptămână, mai exact vineri de la ora 18,30, în curtea „Muzeului de artă” din municipiu va avea loc un interesant concert baroc al ansamblului „Flauto dolce” din Cluj, ansamblu bazat în principal pe muzică veche.

   Flautul dulce (blockflöte), sau flautul drept cum este cunoscut în lumea muzicienilor,  este construit din lemn sau material plastic. Cavitatea rezonantă este conică, cu o extremitate superioară ușor mai largă decât cea inferioară, ceea ce duce la predominanța armonicelor impare în sunet. În partea superioară prezintă un orificiu numit ambușură (A) sau labium în latină, prevăzut cu un canal trapezoidal. Coloana de aer este direcționată (B) spre o deschizătură (C) - șanț longitudinal care se găsește în peretele tubului în partea din față - și are formă de canelură. O parte din aer intră în tub, iar restul se pierde în afara lui. Instrumentul prezintă pe partea frontală un număr variabil de orificii digitale (de obicei șapte, dintre care cele mai îndepărtate două de ambușură pot fi găuri duble) și unul singur pe partea din spate.

 
 
 Flaut drept
 

   Flautul dulce se împarte în flaut dulce sopranino, sopran, alto, tenor, bas, etc. Dintre acestea, cele sopranino, alto și bas sunt construite în Fa, iar cele sopran și tenor în Do. Flautul soprano mai este cunoscut și sub numele de diskant sau deskant.

   Flautul dulce are un ambitus de 2 octave și jumătate, sunetele din octava a treia putând fi luate numai de suflători experimentați. Era foarte apreciat in perioada renașterii și a barocului când era utilizat în creațiile lui Handel, Bach sau Telemann.

   Ansamblul Flauto Dolce 

   A luat naștere la Cluj, în anul 2000, la inițiativa lui Zoltán Majó, fiind alcătuit din trei instrumentişti și o soprană (pe lânga Zoltan Majo, mai fac parte din ansamblu Maria Szabo - flaut drept, Noemi Miklos - clavecin și soprana Mihaela Maxim), toți având o bogată experiență artistică.

                             Noemi, Mihaela, Zoltan și Maria

  Repertoriul ansamblului este format din muzica veche și tradițională din Europa occidentală, formația propunându-și, în egala măsură, atât redescoperirea muzicii vechi, tradiționale, din spațiul românesc, cât și interpretarea unor compoziţii contemporane, unele dintre acestea fiind prezentate în primă audiţie absolută.

   Ansamblul Flauto Dolce folosește drept resurse muzicale diferite culegeri și manuscrise de epocă, integrând în stilul său influențe orientale (turceşti, ebraice, ţigăneşti, armeneşti etc.) sau de alta natură, dar și din folclorul autentic și din muzica veche autohtonă, de curte sau orășenească.

   Flauto Dolce a colaborat cu mai mulți muzicieni de marcă în cei 22 de ani de existență, a sustinut peste 300 de concerte și numeroase turnee in Europa și a avut o puternică implicare în organizarea anuală a unui festival de muzică veche la Cluj.

   De la început și până în prezent ansamblul Flauto Dolce a rămas în următoarea componență:

   Zoltan Majo - Directorul artistic este licențiat al Academiei de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, specialitatea flaut. A participat la mai multe seminarii și cursuri de măiestrie în Austria, Ungaria și Elveția. Este un neobosit promotor al muzicii vechi, autohtone. A activat în mai multe formații clujene de muzica veche (Musica Antiqua, Claudiopolis, Baroc Transylvania). A realizat numeroase transcripții și aranjamente după diferite manuscrise și culegeri de muzică autohtonă. Predă la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj. A susținut concerte camerale în numeroase țări din Europa.

   Maria Szabo - Licențiată a Academiei de muzica „Gheorghe Dima” din Cluj, specialitatea pedagogie muzicală și flaut drept. A participat la mai multe seminarii și cursuri de măiestrie în Germania, Austria, Ungaria, Norvegia și Elveția. Are o intensă activitate pedagogică si concertistică, fiind membru fondator al ansamblului Flauto Dolce. În anul 2013, alături de formatia Les Ramages, a fost laureată cu premiul II la Concursul de muzică barocă „La Stravaganza” de la Academia de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. Este profesoară de muzica la Liceul Waldorf din aceeași localitate.

   Mihaela Maxim - Soprana a absolvit secția de canto a Academiei de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, urmând mai multe cursuri de măiestrie. Este laureată la numeroase competiții de interpretare vocală, naționale și internaționale. În 2008 și-a completat studiile de muzică veche la Trondheim (Norvegia) cu Jan van Elsacker și la Krieglach (Austria) cu Mieke van der Sluis.

   Noemi Miklos - Licențiată a Academiei de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, specialitatea orgă, unde a studiat cu Ursula Philippi și Erich Türk. A participat la mai multe seminarii și cursuri de măiestrie, în Germania și România. Timp de un semestru, a studiat la Hochschule für Musik din Freiburg (Germania). În anul 2005, a câștigat premiul publicului la Concursul de orgă de la Zürich-Wiedikon (Elveția). Este cadru didactic la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj.

 

 


Niciun comentariu: