miercuri, 3 august 2022

Arbitrul Asistent Video (VAR) este un chin pentru incompetenți

      VAR-ul (videoarbitrajul) ar trebui să ajute nu să-ncurce. La noi VAR-ul încurcă. Încurcă fotbalul, încurcă fotbaliștii, încurcă arbitri, încurcă spectatorii și mai ales încurcă spectacolul. De ce în Franța, Italia, Spania, Germania și Anglia nu încurcă? Păi e simplu. Pe acolo lumea pricepe. Pricepe fotbalistul, pricepe arbitrul și pricepe spectatorul. Chiar și programatorul și tehnicianul care întrețin funcționarea aparaturii pricep ce au de făcut. De aceea acolo fotbalul e cursiv și spectacolul e superb. La noi arbitri ori nu sunt capabili să înțeleagă ce au de făcut și atunci trebuie tratați ca analfabeți funcționali și trimiși în eșaloanele județene, ori tratează subiectul cu infatuare și atunci trebuie penalizați la bani (citește delegări). FRF și LPF probabil au aruncat la gunoi instrucțiunile de utilizare sau, mai rău, n-au trimis oameni la specializare.

   Chiar și Kovacs a greșit la faza în care l-a oprit pe Dugandzic din cursa spre gol în meciul Rapid - FCSB. Dacă ar fi fost fault (în opinia mea nu a fost) ar fi avut vreme să-l dea după încheierea fazei. Dar pe lângă celelalte greșeli ale celorlalți implicați aceasta a fost chiar neglijabilă. Mă refer aici doar la greșelile de utilizare sau neutilizare a VAR-ului. N-am să le explicitez pe fiecare, sunt foarte multe, ci doar pe grupe de greșeli: a) arbitrul (asistentul) nu lasă faza să curgă și abia apoi să intervină dacă nu sunt absolut siguri pe ceea ce au văzut/auzit; b) arbitrul (asistentul) nu revine la sancțiunea inițială dacă în decursul fazei nu a necesitat intervenția VAR-ului sau echipa defavorizată nu a obținut un avantaj evident; c) neștiința arbitrilor din camera VAR să manipuleze aparatura; d) ori aparatura este de foarte proastă calitate, ori programatorii și tehnicienii sunt de fapt veri și nepoți...

   Faptul că s-a păstrat numărul ridicat de goluri, o medie de 20 de goluri pe meci, sunt, alături de spectacolul din tribune și din iarbă, principalele câștiguri ale actualului campionat. Și prezența cu patru echipe în ultimul tur preliminar din Europa este un plus. Este interesant și cum arată podiumul campionatului după trei etape. Nici o echipă calificată în Europa nu se află pe podium și nici o echipă nu a obținut punctaj maxim.

   Argeș - „U” Cluj 3 - 1: Două decizii VAR interpretate împotriva ardelenilor au influențat brutal scorul de pe tabelă.

   Farul - Chindia 0 - 0: Primul meci fără gol. Vinovații sunt Torje și arbitrul Găman.

   Voluntari - UTA 3 - 0: M-a bulversat jocul fără orizont al oaspeților, mai ales al actualei vedete a FCSB-ului. Să fie Miculescu bun doar dacă joacă pe teren propriu? Sunt câteva cazuri în istoria fotbalului românesc. Ultimul gol al lui Miculescu înscris în deplasare a fost în decembrie.

   CFR - Mioveni 4 - 2: Și acest meci a scos în evidență problemele care sălășluiesc în sânul echipei campioane, probleme care nu se regăsesc doar în lot sau în colectivul tehnic. Căderea nocturnei arată lacune în foarte multe direcții.

   Petrolul - Sepsi 1 - 1: Primul punct pentru nou promovați. Primul gol al lui Tamaș (n.a. - de săptămâna trecută îi datorez un miel) după aproape 8 luni. Ultimul l-a înscris tot în poarta unei nou promovate.

   Univ. Craiova - Rapid 0 - 1: Nu știu cât a meritat Rapid și Mutu această victorie dar mă tare bucură. Ce idee? Să-l folosești pe Albu pe postul lui Papeau și invers. Poate că aș fi trăit sfârșitul jocului mai puțin tensionat... 

   FCSB - Craiova '48 1 - 1: Spectacol superb! Nu avem jucători de fotbal în România care să reziste în medie la două jocuri pe săptămână. Cum naiba fac franțujii și britanicii de joacă tăt într-una?

   Hermanstadt - Botoșani 1 - 1: Cine ar fi câștigat acest meci s-ar fi instalat în fotoliul de lider. Au preferat să joace spectaculos și să-l lase pe Hagi pe tron, că tot e obișnuit să priveasacă lumea de la înălțime.

   După cum spuneam, etapa a patra pornește de la un clasament cel puțin neașteptat. Faptul că primele două locuri joacă între ele și ocupantele antipenultimului loc și al ultimului loc joacă de asemenea între ele n-ar trebui să surprindă. Numele lor surprind însă.

   Derbiul etapei se desfășoară luni, de la ora 18 la Botoșani. Teja și Hagi, în ordine inversă, și-au cocoțat echipele pe primele două locuri ale clasamentului. La egal probabil ambele coboară de pe podium.

   Poate unii spun că-s subiectiv că trec meciul de pe Giulești ca al doilea ca importanță al etapei, dar Rapid și Argeș ocupă la ora actuală locuri de play off, așa că sâmbătă de la ora 21,45 ne așteptăm la un regal fotbalistic din partea ambelor echipe. Mutu și Prepeliță vor încerca să se surprindă reciproc prin tactică și componență, jucătorii în schimb vor avea ultimul cuvânt. Nu-i meci ușor pentru nici una din cele două echipe. Mutu între timp a mai adunat două rebuturi: Crivac la 20 de ani are un singur minut jucat în primul eșalon al țării, iar Mățan dospește de inteligență; el este cel care într-un meci al României cu Ungaria având deja un cartonaș galben, a înscris din 11m și și-a dat tricoul jos; ce-a urmat se știe, a luat roșu și România a ratat în final calificarea; să nu uităm că era tricoul României cel pe care l-a aruncat cât colo. Din alt punct de vedere sunt curios cum se va comporta Rapid în fața unei echipe care nu a disputat un meci oficial cu trei zile înainte.

   Chindia - CFR, duminică de la ora 18,30, este un alt joc interesant din această etapă. Se joacă duminică de la 18,30 cine știe pe unde... Forma precară a oaspeților și punctul adus de „gazde” de pe litoral echilibrează partida. Sunt curios dacă Dan Petrescu își va menține tonusul ofensiv pe care l-a arătat cu Mioveni.

   Partida de la Mediaș, sâmbătă ora 19, dintre Hermannstadt și Voluntari devine un mare semn de întrebare după cele dezvăluite de Dani Coman despre echipa sibiană. Așadar se vor întâlni vreo 30 de jucători rămași neplătiți. Gazdele din aprilie, oaspeții pe obiectiv. Mai au chef de joc? Ciobotariu a dat semne de ceva delăsare, Măldărășanu încă nu.

   Derbiul Băniei se dispută pe „Centralul” din Craiova. Returul se va disputa pe „Ion Oblemenco”. Asta cu toate că este același stadion. Chestii oltenești! Duminică de la 21,30 vom avea o partidă nervoasă, dar spectaculoasă. Despre goluri vorbim după...

   Sepsi - UTA, duminică ora 16, ar fi fost o partidă mult mai interesantă în urmă cu două - trei săptămâni. Forma slabă și lotul precar al oaspeților și intervențiile premierului Ungariei, justificate potlogărește prin eforturile financiare către Transilvania (inclusiv pentru Sepsi), va crea probabil o reacție de adversitate care nu are legătură cu sportul. Păcat!

   Etapa se încheie la Mioveni, luni de la ora 21, unde gazdele ajung la pasul doi din triada CFR, FCSB, Univ. Craiova, triadă din care Rapidul tocmai a scăpat, Chindia intră și juveții pașoptiști o încheie. Lotul, valoarea, tradiția și suporterii obligă FCSB-ul să nu mai facă pași greșiți. Aproape sigur va fi o victorie comodă a oaspeților. Chiar lejeră și concludentă.

   Cenușăreasa etapei se dispută din păcate tot la Mediaș, în deschiderea etapei, vineri de la ora 19, între nou promovatele „U” și Petrolul. Două echipe cu galerii superbe dar fără prea multe puncte. Puțin nemeritat acest 0 în dreptul numărului de victorii din clasamentul celor două echipe. Contactul cu Superliga a fost dificil, mai ales că adversarii întâlniți nu au fost de ici de colo.

   Opriți războiul!

Niciun comentariu: