miercuri, 31 august 2022

Unicarm - liderul, inima și sufletul economiei sătmărene

   Ar putea fi considerate pompoase cuvintele din titlu. Or fi ele pompoase dar este purul adevăr. Stau dovadă toate cifrele care definesc aritmetic și statistic starea de fapt a economiei sătmărene. De la cifra de afaceri la taxele și impozitele plătite către stat  toți parametri definesc situarea în fruntea economiei sătmărene a Unicarmului. Pentru a afla acestea este suficient să deschideți site-ul nostru și acolo, sub același titlu veți descoperi un articol mult mai complex, cu descrieri amănunțite și cifre reale asupra a tot ceea ce înseamnă universul Unicarm.

 Unicarm - liderul economiei sătmărene

   Pe plan național Unicarmul se află pe același loc unu între societățile implicate în industria alimentară și pe unul din locurile fruntașe ale economiei naționale. Galeria de trofee, mărturia partenerilor de afaceri, cifrele statistice, sondajele și instituțiile oficiale ale României sunt dovezi de netăgăduit în acest sens.

   Dacă Unicarmul se află unde se află pe scara valorică a economiei românești, dacă Unicarmul este liderul, inima și sufletul economiei sătmărene, se datorează  în principal unui singur om. Un om care a știut să coaguleze în jurul lui spiritele bune, de valoare, care să dea sens noțiunilor de dezvoltare, profit și grija pentru om. Un om care a știut să îndepărteze spiritele rele, nocive, care agresau cu tot felul de tentații care i-ar fi ușurat calea spre o prosperitate pentru sine, fără să-i mai pese de bucuria și sănătatea oamenilor din jurul lui.

 Unicarm - inima economiei sătmărene

   În emisiunea „Incursiune în cotidian” de vineri 2 septembrie de la ora 21 de pe postul Nord-Vest TV veți avea nenumărate dovezi în acest sens. Cele 13 ore petrecute săptămâna aceasta în imperiul Unicarm au fost 13 ceasuri bune. Am vizitat în amănunțime fiecare din cele patru fabrici ale imperiului (carne, lapte, panificație/patiserie și înghețată). Am străbătut pe jos străzile „orașului” Unicarm, mai precis străzile care delimitau cvartalurile de blocuri de produse din unul din cele cinci depozite de produse, întins pe zeci de mii de metri pătrați. Am străbătut în lung și în lat, alți câțiva kilometri pătrați, ferma de bovine (peste 2000 de capete pentru a căror hrană ferma deține și o fabrică de nutrețuri). Am trecut printre rafturile a câtorva magazine Unicarm din județ. Altfel spus am cotrobăit prin toate ungherele afacerii Unicarm.

   Ca orice ziarist care se respectă am încercat să văd și ceea ce nu dorește să ni se arate. Am mai ieșit din traseele pregătite de gazde și am mai tras cu ochiul și acolo unde nu eram invitați. Surpiza a fost pozitivă. Aceeași curățenie impecabilă, aceeași grijă pentru sănătatea oamenilor din interiorul și din afara imperiului Unicarm. Am mai pus întrebări în stânga și în dreapta inginerilor, tehnicienilor și îngrijitorilor care se ocupau de bunul mers al lucrurilor. Răspunsurile ar putea fi înglobate într-o singură idee: mulr de muncă dar merită.

   Acel „merită” include de la salariul cu care este remunerat fiecare pentru ceea ce face la garanția asupra calității produsului scos pe piață, indiferent că acesta este brut, semipreparat sau produs finit. Ne-au scos în evidență faptul că un produs de calitate îndoielnică ar putea avea consecințe nefaste asupra sănătății populației, a românului, cum îi place să se exprime Vasile Lucuț.

Unicarm - sufletul economiei sătmărene

   Și dacă tot am pomenit despre Vasile Lucuț, să vă spunem că el este acel om în jurul căruia se învârte întregul univers Unicarm. El este factotumul acestui imperiu. El este capul limpede, acțiunea și emoția celei mai mari societăți comerciale românești din industria alimentară. Vă redau mai jos păsul lui pentru care de multe ori suferă și caută soluții:

   „Sunt român. Oșan prin naștere. Sunt un om al acestor meleaguri pentru care m-am pus chezaș asupra bunăstării oamenilor care îl locuiesc. Mă doare sufletul atunci când văd că produse din afara României, produse de calitate îndoielnică, produse care pot chiar afecta sănătatea românului pe termen lung, își fac din ce în ce mai mult loc pe rafturile magazinelor, mai ales ale magazinelor aferente multinaționalelor. Atenție oameni buni! Nu calitatea este motivul pentru care ele își fac loc pe rafturi în fața produselor autohtone. Altele sunt motivele și istețimea voastră, istețimea cu care este dotat românul în general de la Păcală și până la Moisil, le bănuiește desigur. De la șpagă și până la lobby nu este o cale așa de lungă.”

   Când te afli în preajma acestui suflet de român, a acestui oșean neaoș care tace și face, simți cum prin toți porii lui transpiră încredre. Prin toată ființa lui transmite dorința de mai bine. Nu doar a lui personală sau doar a celor din preajma lui. Încap în această dorință toți oșenii, toți românii și chiar locuitorii întregii planete. Nu prea vrea să povestească dar, de-a lungul timpului, a făcut o sumedenie de opere de caritate în principal pentru sătmăreni. Dotarea spitalelor cu aparatură modernă, implicarea în învățământul sătmărean prin donații, sprijinirea culturii (în principal a oamenilor de cultură), sunt doar câteva direcții în care zeci de milioane de euro s-au scurs din visteria imperiului Unicarm către cei ai căror nevoi au fost iminente.

   Conștient că nimic nu s-ar putea face fără a avea în spate un stat puternic, Vasile Lucuț își plătește cu conștiinciozitate „dările” către statul român. Cu aceeași conștiinciozitate cu care în fiecare duminică, înconjurat de familie, inclusiv de cei trei nepoți (Antoniu - 13 ani, Antonia - 5 ani și Ilinca - aproape 4 ani) se prezintă în fața Domnului, căruia îi mulțumește și în fața căruia se închină pios.

  

   

Niciun comentariu: