duminică, 30 octombrie 2022

O zi de joi cu Mozart și Paganini

    „Concertul simfonic” de joi, 3 nov, de la ora 19 va fi un concert de forță în care dirijorul român Leonard Boga și violonistul kazah Roman Kim ne vor demonstra cu măiestria lor de ce spunem despre Wolfgang Amadeus Mozart și Niccolò Paganini că sunt monștri sacri ai muzicii culte. După cum vedeți Filarmonica Dinu Lipatti păstrează la nivel înalt numele invitaților chiar dacă Zilele Muzicale Sătmărene”, ediția a VL-a s-a încheiat.

   Pentru început „Flautul fermecat” al lui Mozart ne lasă să-i ghicim tainele iubirii dintre Tamino și Pamina ascultându-i uvertura. Flautul fermecat (titlul original: în germană Die Zauberflöte) este o operă în două acte, a cărei muzică a fost compusă de Wolfgang Amadeus Mozart, pe un libret scris în limba germană de Emanuel Schikaneder. Premiera absolută a operei a avut loc la Viena, la Burgtheater, la data de 30 septembrie 1791, sub conducerea muzicală a compozitorului, iar rolul păsărarului la jucat chiar libretistul.
   În continuare rămânem în compania lui Mozart. Trecem însă pe o compoziție simfonică, mai precis vom asculta „Simfonia nr. 39 în mi bemol major”. Aceasta, supranumită și „Eroica”, este o compoziție a lui Wolfgang Amadeus Mozart care face parte din grupul ultimelor trei simfonii compuse în vara anului 1788. Este formată din patru părți, ca majoritatea simfoniilor clasice, tipar stabilit de Joseph Haydn. Prima parte este rapidă, precedată de un ritm sincopat, iar partea a patra este tot rapidă, ca un perpetuum mobile, din care răzbate chiar umorul. Partea a doua, din care nu lipesc unele accente dramatice, este lentă, iar partea a treia este obișnuitul menuet. Simfonia constituie o capodoperă, ca și celalte două simfonii, prin suflul nou pe care îl aduce.

   În ultima parte a serii de joi trecem pe Paganini, unde Roman Kim ne va purta cu arcușul și digitația sa prin toate armoniile „Concertului nr. 1 pentru vioară în re major” imaginate de Niccolò.

    Mai menționăm că pentru a urmări acest concert puteți desprinde tichetele cu nr. 12 de pe abonamentele dumneavoastră sau puteți cumpăra bilete de la sediu. Despre Leonard Boga am mai scris în aceste pagini, vezi în colecția noastră articolele din 4 mai 2021.

   Niccolò Paganini

   Paganini (n. la Genova în  Republica Genova – d. la Nisa în Monarhia din Iulie) a fost un violonist, violist, chitarist și compozitor italian. Este unul din cei mai faimoși virtuozi ai viorii și este considerat unul dintre cei mai mari violoniști din toate timpurile, având o intonație și o tehnică inovativă perfectă.

   Înainte de a deveni un virtuoz, aflat permanent în turnee, Paganini a fost angajat ca violonist la proaspăt înființata „Orchestră Națională” din Lucca. Din cauza dificultăților economice prin care trecea orașul pe vremea aceea, orchestra a fost desființată la scurt timp. În 1805, Napoleon i-a atribuit principatul Lucca surorii sale, Elisa Baciocchi, care în 1806 l-a invitat pe Paganini să se angajeze în orchestra de cameră a Curții ca al doilea violonist. După ce și această orchestră a fost desființată, Paganini a devenit membru al cvartetului de coarde al familiei ducale și a început să-i dea lecții de muzică tânărului prinț, dirijând, de asemenea, spectacole de operă. În 1809, invocând motive personale, Paganini a părăsit activitățile din Lucca și a început o viață de turnee.
   Pentru promovarea activității concertistice a violoniștilor debutanți, începând din 1954, la Genova are loc la Teatrul Carlo Felice în lunile septembrie și octombrie Premiul Paganini sau Concursul internațional de vioară „Niccolò Paganini”. După primele 49 de ediții anuale, începând după 2002 concursul se ține la fiecare doi ani.

   De o dificultate remarcabilă, concursul constă din trei faze: faza preliminară, faza semifinală și faza finală. Pentru primele două, accesul în sală este liber și pot fi ascultate diverse bucăți solistice pentru vioară, cu acompaniament de pian. Faza a treia are loc cu acompaniament de orchestră. Cei șase finaliști sunt premiați, iar în data de 12 octombrie câștigătorul are onoarea de a cânta cu faimoasa vioară a lui Paganini: Il Cannone.

   Roman Kim 

   S-a născut în Kazahstan într-o familie cu origini tătare, belaruse și coreene. A primit prima vioară la vârsta de cinci ani, iar la șapte ani a câștigat premii la concursuri naționale. A studiat la Școala Centrală de Muzică din Moscova în perioada 2000-2008 cu Galina Turchaninova și a fost bursier al Fundației Mstislav Rostropovici. A câștigat primul Concurs Internațional de Muzică pentru Copii Rotary din Rusia în 2002. A urmat cursuri de master cu Maxim Vengerov, Midori Goto, Lewis Kaplan, Miriam Fried și Gidon Kremer.

    În 2008, la vârsta de 16 ani, Roman Kim a fost admis la Universitatea de Muzică din Köln, unde a studiat cu Viktor Tretyakov. În 2012 a câștigat premiul I la a 28-a ediție Valsesia Musica din Italia. În calitate de câștigător al Concursului Internațional de Muzică de la Köln (2011), a cântat cu Orchestra Radio WDR din Köln. Kim cântă la vioară construită de Giuseppe Guarneri (Cremona, 1695), deținută de Deutsche Stiftung Musikleben Foundation. 

   „Cei mai importanți profesori ai mei au fost instructorul Conservatorului de Stat din Moscova Galina Turchaninova și Viktor Tretiakov”, spune Kim. „Turchaninova mi-a oferit o bază tehnică minunată, iar Tretiakov m-a afectat foarte puternic din punct de vedere muzical”. 
   Kim este specializat în concerte pentru vioară din perioada romantică și în lucrări virtuoase pentru vioară. Kim a studiat în profunzime tehnicile cu arcușul și digitația legendarului violonist Paganini și, la fel ca Paganini, a creat noi aranjamente pentru diverse lucrări muzicale. Kim a mai declarat că Jimi Hendrix este o altă sursă de inspirație pentru el. Versiunea lui Kim a Air on a G String” (tradus din engleză „Aer pe coarda sol”, cunoscut și sub denumirea de „Aer pentru coarda sol” sau „Aer celebrat”, este aranjamentul lui August Wilhelmj din 1871 al celei de-a doua mișcări a Suitei orchestrale nr. 3 a lui Johann Sebastian Bach în re major) a lui Bach i-a adus recunoaștere internațională în 2011 și a fost vizionată de peste 700.000 de ori de către pasionați.
   În ultimul timp poartă niște ochelari speciali, de formă piramidală, al căror mister nu l-am descoperit. Aceștia îi dau un aer aparte, puțin extravagant, care ne face să înțelegem de ce-l iubește pe Jimi Hendrix.

miercuri, 26 octombrie 2022

Bătălia pentru locul doi

   Meciul Rapid - CFR este doar aparent o bătălie pentru locul doi. Indiferent de rezultatul acestui meci decalajul de puncte poate fi acoperit cu prisosință de ardeleni din cele două meciuri restante pe care le mai au de disputat din turul campionatului. Din etapa care s-a încheiat, fără a lua în considerare derbiul, de o calitate excepțională, putem spune că avem un campionat nu numai din ce în ce mai interesant, ci și pe o scală valorică superioară. Fonic spus am trecut de pe scala undelor scurte pe cea a undelor medii. De s-ar auzi și în Europa...

   În etapa ce a trecut s-au înscris 16 goluri, ceea ce a făcut să scadă media golurilor pe meci de la 2,(2) la 2,2. Pricaz în hribe! Rapid - Farul 1-1 de povestit strănepoților; Voluntari - Chindia 0-3 spre bucuria nomazilor aflați mai mulți în tribune decât gazdele; 48 - Hermannstadt 1-1 cu câte un mitan pentru fiecare și o demitere; Mioveni - Botoșani 0-0 fără ca apărările să exceleze; UTA - Univ. Craiova 1-2 unde roșul creează dezechilibru; „U” - CFR 1-2 unde arbitrul creează dezechilibru; Petrolul - Argeș 2-0 cu o demitere; Sepsi - FCSB 0-1 cu un alt arbitraj de lapidat.

   În etapa care ne paște am descoperit noi ciudățenii. Șase din primele șapte clasate joacă în deplasare. Ba mai mult, nici una din cele opt echipe care joacă în deplasare nu ocupă vreun loc din ultima treime a clasamentului. Să fie o etapă a oaspeților? Tot ce e posibil. Dacă scoatem Rapidul din calcule echipele care joacă acasă au doar 15 victorii și nu mai puțin de 21 de înfrângeri în meciurile disputate pe teren propriu în turul campionatului. Etapa trecută, cam cu aceeași dinamică, gazdele nu au obținut decât o singură victorie pe lângă cele patru înfrângeri suferite.

   Rapid - CFR (duminică, ora 21) Din nou derbiul se dispută pe Giulești. Mutu sădește, Petrescu betonează. Așa a fost în tur. Rezistă noua garnitură a ceferiștilor în fața galeriei rapidiștilor? Noile achiziții de la echipa clujeană parcă ar fi capabile să dezvolte mai mult fotbal de calitate. Vor fi lăsate?

   Sepsi - Univ. Craiova (sâmbătă. ora 21,30) Oltenii vor punctaj maxim după periplul prin Ardeal. Dacă la Arad au beneficiat de un arbitraj vădit favorabil nu cred că se va întâmpla același lucru și la Sf. Gheorghe. Mai ales că secuii au fost clar defavorizați în ultimul timp. Trebuie să apară un echilibru pe undeva. Zic asta nu în sensul că ar trebui un arbitraj care să-i favorizeze și pe ei.

   48 - Farul (vineri, ora 21) Până la ora la care scriu aceste rânduri gazdele nu au antrenor. Antrenorii de valoare au personalitate și nu prea agreează patronii cu capricii. Se mai întâmplă uneori, la cei în devenire, să accepte câte un patron părinte, dar doar dacă ar conta la ceva în portofoliul lor. Nu mă refer aici la buzunar ci la „cazier”. Constănțenii sunt favoriți detașat.

   Voluntari - Petrolul (sâmbătă, ora 19) Din nou gazdele din tribună vor fi coplește de prezența oaspeților. De data asta masiv. Cred că Petrolul și Budescu vor avea un meci ușor. Ciobotariu și ai lui nu mai au nici o tragere de inimă. Or fi ei cu salariile la zi dar bonusurile promise anul trecut au fost uitate complet.

   Mioveni - Hermannstadt (luni, ora 18) Măldă are ocazia de data această să revină complet pe linia de plutire. Totuși, echipa argeșeană nu se va lăsa ușor. Ținând cont că regățenii nu au obținbut nici o victorie acasă putem spune că sibienii sunt favoriți în fața lanternei roșii.

   „U” - FCSB (luni, ora 21) Bucureștenii au avantajul moral al locului șase, loc de play-off. Ei știu foarte bine că un eventual eșec în restanța de la Botoșani i-ar face să părăsească acel fotoliu care pentru moldoveni ar fi de onoare. De aceea vor da totul la Cluj pentru confirmarea rezultatelor din ultimul timp. Atenție! Nu și a jocului. În ultima perioadă acesta fluctuează între jocuri bune și jocuri anoste. Pe de altă parte „U”-iștii trebuie să demonstreze că locul lor nu e pe penultima treaptă a clasamentului și că jocul cu CFR nu a fost doar o pasăre rară. Din faptul că acest meci a fost plasat la închiderea etapei mă face să cred că din nou în Europa România va fi reprezentată de un...

   Chindia - Botoșani (vineri, ora 18) Chiar dacă a fost așezat în deschiderea etapei cred că acest meci va dispune de toate argumentele unui meci interesant. Poate nu prin realizări tehnice sau spectaculare, dar cei doi antrenori se vor autodepăși în tactică și inspirație. Cel puțin vor încerca.

   UTA - Argeș (duminică, ora 18,15) Dacă m-ați fi întrebat acum vreo patru luni cu siguranță n-aș fi crezut că la începutul returului meciul dintre urmașii lui Domide și cei ai lui Dobrin ar putea fi Cenușăreasa etapei. Să vedem ce au de spus.

   Opriți războiul!

luni, 24 octombrie 2022

Cronica unui meci răscolitor

  Amintirile trezite de jocul Rapid - Farul sunt multe. Unele frumoase, altele mi-au umezit vișiniu ochii. Dar până să vă vorbersc despre ele să vă spun câteva concluzii pe care le-am gândit la rece, adică după 72 de ore de la terminarea meciului.

   „Mai bine o bară frumoasă decât un gol urât”. Mai mult decât o concluzie, lucuțiunea asta fără predicat dar cu verb adânc, a străbătut de-a lungul și de-a latul tribunele din Giulești cu fiorul lucrului bine făcut. Normal că Rapid merita victoria dar nu regret nici o fază, nici o ratare și nici un gol pe care le-am văzut vineri seară. Nici măcar rezultatul final nu-l regret. A fost un meci pe cinste!

   Nu pot să nu fiu supărat pe Hagi. A făcut două afirmații, ușor demontabile, care arată că acest extraordinar jucător și bun antrenor are un caracter mic. „La pauză trebuia să fie 3-0 pentru noi” și „...arbitri au greșit în defavoarea noastră”. În prima repriză Farul a avut patru ocazii. Golul, o ratare și două faze pornite din ofside (una semnalizată de arbitru, cealaltă ar fi fost revelată de VAR). Cum să dai trei goluri din două posibilități? Rapid în schimb a ratat de patru ori. Inclusiv o bară.

   A doua afirmație a lui Hagi mi-o explic astfel: de atâtea ori arbitri au luat decizii în favoarea echipei sale când nu merita încât i se pare o normalitate. Kovacs a făcut unul din cele mai bune meciuri ale sale și îl felicit pentru aceasta. După cum am mai scris, nu se poate să conduci un meci de la un capăt la altul fără greșeli. Și Mutu ar fi putut invoca vreo două cornere și faulturi. Contează modul cursiv și imparțial cu care a condus disputa.

   Nu sunt chiar așa de imparțial precum arbitrul când scriu aceste rânduri deoarece voi vorbi în continuare doar de Rapid. Albu - cel mai bun meci de când este la Rapid; Junior Morais - rapidist trup și suflet; Onea - oare de ce nu joacă tot timpul așa?; Emmers - un jucător care, spre surprinderea mea, crește de la meci la meci; Săpunaru - autorul unui gol în stil profesionist. Pe cine ai putea alege jucătorul meciului fără să-i nedreptățești pe ceilalți?

   V-am promis că am să mă uit și peste umăr. Era pe la sfârșitul primului meu an de liceean. Potcoava din Giulești m-a atras din nou, ca un magnet în formă de U. Cu o seară înainte tocmai ne întorceam acasă după egalul cu scântei obținut pe terenul din Crevedia. Chiar a trebuit să-mi cos jambierele. Dimineața am uitat. Nu aveam în cap decât Rică, Dan Coe, Culae, Dumitru, Bebiță, Neagu, Codreanu... Pe restul i-am uitat. Seara la meci a fost superb. 1-0 pentru noi.

   Terminasem armata. Cele nouă luni de cătănie mi-au fost utile. Matematica, educația fizică (materiile mele preferate) pe de o parte, lucrul manual și socialismul științific (materiile la care aș fi chiulit cu plăcere dacă nu aveam nevoie de bursă să pot rămâne în București), au rămas undeva în urmă. Ierarhia, stereotipia și obligatoriu erau noțiuni pe care nu tare le agreeam. Nici nu le înțelegeam. Armata m-a făcut să le înțeleg utilitatea. Nu și să le agreez.

   Terminasem armata și a trebuit să părăsesc unitatea militară (1300, tancuri, Baia Mare) cu o oră înainte de ultima etapă a turului. Rapid juca cu Farul la Constanța. Aveam nevoie de cel puțin un egal pentru a nu retrograda. Farul ne-a bătut cu 2-1. Lacrimile îmi curgeau de pe obraz pe sticla vitrinei unui magazin care vindea televizoare. Acolo, pe trotuar, văzusem pentru prima și ultima oară un portar de fotbal surprins în ofsaid. Am pierdut și trenul în seara aceea. Am dormit în sala de așteptare.

   Sfârșitul mileniului doi. Am închiriat un taxi, cu tot cu șofer bineînțeles, și am vizitat vreo 12 agenții de publicitate și vreo trei firme de succes ale vremii. A fost o zi fructuoasă dar obositoare. Seara mi-am petrecut-o prin Giulești. Restaurantul Potcoava și stadionul Valentin Stănescu mi-au fost gazde. Rapid - Farul 3-0. Superbă zi. Memorabilă. Atunci, în acel august, timp de vreo trei-patru zile am pus bazele dezvoltării unui prese de cea mai bună calitate în Satu Mare. Ar fi fost păcat ca oameni de presă atât de capabili, precum avea Sătmarul la acea vreme, să nu iasă în evidență din cauza lipsei banilor.

   Opriți războiul!

   

duminică, 23 octombrie 2022

Tinerețea urcă pe scena Filarmonicii Dinu Lipatti

    Faptul că Eva Garet, al cărei pian ne va fermeca în prima parte a „Concertului Simfonic”, are doar 16 ani justifică pe deplin titlul acestui articol. Tinerețea pianistei nu impientează asupra calității muzicii produse de ea. Biografia de mai jos garantează asupra acestei afirmații.

                                         Eva Garet

   Sub bagheta dirijorului maghiaro-german Róbert Farkas, Eva ne va purta în lumea lui Ceaikovski. Degetele ei vor pluti peste clapele care prin intermediul unor ciocănele învelite cu pâslă lovesc coardele metalice și scot prin placa (cutia) de rezonanță acordurile „Concertului pentru pian nr. 2” în sol major al celebrului compozitor rus.

                                     Róbert Farkas

     În continuarea programului de joi, 27 octombrie, ora 19 (valabile abonamentele cu nr. 11) vom asculta „Simfonia Mare nr. 9” în do major a lui Franz Schubert. Pentru aceasta vor trece în prim plan violonista Ioana Forna și violoncelistul Dan Cătuna a căror măiestrie va fi demonstrată la solo-urile pe instrumente. Despre ambii membri ai „Orchestrei simfonice a filarmonicii Dinu Lipatti” am mai scris în aceste pagini (vezi ziarele noastre din 4 și 12 iulie a.c.).

                                         Ioana Forna

                                           Dan Cătuna

   Eva Garet  

   S-a născut la București pe 10 mai 2006 și studiază pianul de la vârsta de 5 ani. În prezent este elevă în clasa a X-a la clasa profesoarei Mihaela Zamfirescu de la Colegiul Național de Muzică George Enescu din București. Eva a urmat cursuri de măiestrie cu Florian Mitrea (Academia Regală de Muzică din Londra), Constantin Sandu (Școala Superioară de Muzică și Artele spectacolului din Porto), Vlad Dimulescu (Universitatea Națională de Muzică București) și Adrian Suciu (Mozarteum Salzburg).

    Din clasa întâia și până astăzi a câștigat peste 40 de concursuri de pian din România: Pro Piano, Millennium Piano, Gradus ad Parnassum, Victor Giuleanu, Ada Ulubeanu, Piano ArtIs, Olimpiada națională de interpretare muzicală și altele. În 2016, la vârsta de 10 ani, Eva Garet a devenit cea mai tânără câștigătoare a trofeului „Lira de aur” de la Suceava. Din 2019, Concursul „Lira de aur” acordă premiul special Eva Garet celui mai tânăr finalist. La nivel internațional, Eva a obținut Premiul I la Lleida, în Spania, la prima ediție a „Concursului de pian pentru copii și tineret Ricard Viñes”. În 2018 a fost răsplătită cu premiul I la primul „Concurs internațional de pian Mihaela Ursuleasa” din București și cu premiul al V-lea la „Concursul de pian” de la Ettlingen. În 2019 a fost laureată a „Concursului concertino Praga”, iar în 2020 a devenit pentru a doua oară laureată a concursului de la Ettlingen. A obținut premiul I la „Concursul de pian Euregio” din Geilenkirchen, la „Concursul internațional Vladimir Krainev” din Moscova și premiul al II-lea în cadrul „Concursului internațional de pian din Ferrol” în 2021. Recent a câștigat premiul special al „Concursului național de interpretare instrumentală New Hope” din Cluj.

   Eva Garet a debutat în concert la vârsta de 11 ani, în ianuarie 2018, la Sala Radio din București, cu Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta lui Ștefan Novak, evenimentul fiind transmis în direct de Radio România Muzical. A urmat apoi un alt concert la Filarmonica Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea. În 2021 a concertat cu Jose Trigueros și Orchestra Simfonică din Galicia. A debutat la Moscova, la Sala Svetlanov, alături de Orchestra de Cameră Virtuosi of Moscow condusă de Vladimir Spivakov.

   Róbert Farkas

   Dirijorul maghiar/german Róbert Farkas, dirijor-șef al Orchestrei Simfonice Mav din Budapesta din septembrie 2021, a captat atenția lumii muzicii clasice când a câștigat premiul III al „Concursului internațional Lovro von Matačić”, precum și premiul pentru operă și premiul special al Societății Compozitorilor Croați (HDS) în 2011.

   De atunci, a dirijat în mod regulat și a dezvoltat legături artistice puternice cu astfel de orchestre precum Filarmonica Națională a Ungariei, Orchestra Simfonică a Radioului Maghiar și Orchestra Danubia din Budapesta. Cel mai recent, o altă cooperare semnificativă și regulată îl leagă de Orchestra Filarmonicii de Stat Banatul din Timișoara, unde a devenit dirijor invitat principal pentru sezonul 2022/23.

   În Germania a dirijat orchestrele Berliner Konzerthausorchester, Berliner Symphoniker, Leipziger Kammerorchester, Heidelberger Philharmoniker, Wuppertaler Sinfonieorchester, Rheinische Philharmonie și Collegium Musicum Pommersfelden. 

   A mai dirijat la nivel internațional Filarmonica NFM Wroclaw, Filarmonica Zagreb, Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Croate și Orchestra Filarmonicii Naționale din Sofia.

   În afară de câteva opere clasice precum „Școala îndrăgostiților”, ”Traviata” sau ”Răpirea din serai”, a mai dirijat lucrări moderne și contemporane precum opereta „Moskau, Cheryomushki” de Șostakovici, „Lecția” de Hindemith, opera „Nietzsche Dionysos” de Rihm...

   Datorită minții sale muzicale creative și imaginative, dirijori de renume internațional precum Iván Fischer, Dmitri Kitajenko și Péter Eötvös îi însoțesc cariera de mentori.

   Farkas s-a născut în Òzd, un orășel din nordul păduros al Ungariei, și a crescut înconjurat de diverse influențe și tradiții muzicale. Apoi a studiat „Dirijatul coral” și „Pedagogia muzicală”, precum și individual cu Tamás Gál și András Ligeti. În 2006, i s-a acordat o bursă Erasmus,  care l-a adus la Universitatea de Arte din Berlin, unde și-a continuat studiile în dirijat cu profesorul Lutz Köhler până la obținerea diplomei în 2012.

   În cursul anului 2013 a început colaborarea sa cu dirijorul Iván Fischer. Timp de câțiva ani a lucrat cu el îndeaproape la Konzerthausorchester din Berlin și la Budapesta Festival Orchestra din Ungaria, în turnee și acasă. 

   În 2020 a fost lansat primul său CD, o înregistrare a concertelor pentru pian de Anton Rubinstein cu Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin și pianistul Schaghajegh Nosrati. De asemenea, a dirijat premiera maghiară a Simfoniei a 7-a a lui Ceaikovski cu Orchestra simfonică din Miskolc. 




 


 

 

 

 

 

 

miercuri, 19 octombrie 2022

Derbiul turului de campionat

    Chiar în ultima etapă a turului, mai bine zis chiar în deschiderea ultimei etape a turului de campionat, se va disputa derbiul campionatului. A campionatului de până acum. Cine ar fi crezut că Farul și Rapid vor ocupa primele două locuri la sfârșitul turului? Poate hazardul care a aranjat bilele la formarea țintarului.

   Luni seară, odată cu ultimul meci al etapei a patrusprezecea, s-a consemnat cea de-a șasea victorie a gazdelor. În rest un egal și o victorie a Rapidului la Mediaș. Iar a fost o etapă săracă în ceea ce privește miracolul fotbalului: golul. Doar 15 realizări, ceea ce a coborât media golurilor pe meci la 2,(2) goluri/meci.

   Argeș - Voluntari 0-0 (scor alb, partidă albă); Hermannstadt - Rapid 0-2 (ca-ntre vișinii); Botoșani - 48 1-0; Farul - „U” 2-0; Univ. Craiova - Petrolul 2-1 (la partidele de sâmbătă nu am fost în țară); Chindia - Mioveni 1-0 (chinuit și miorlăit); FCSB - UTA 2-1 (joc minunat); CFR - Sepsi 2-1 (joc frumos, cartonașe țepene în jebul lui Kovacs). Cam asta a fost!

   Ultima etapă ar trebui să fie antrenantă deoarece cinci din primele șapte clasate joacă în deplasare și patru din ultimele cinci clasate joacă acasă. Lăsând la o parte poliloghia din șapou bazată mai mult pe emoții decât pe cifre, tot ar trebui să ne pregătim pentru meciuri spectaculoase.

   Rapid - Farul (vineri, ora 20,30) Ziceam despre fraza prolixă din șapou. Păi cu doar trei puncte din cele două partide restanță, CFR-ul ar coborî Rapidul pe locul trei. Poate că FRF-ul a încercat să le înfrâneze frustrările rapidiștilor în Cupa României, neacordându-le dumbrăvițenilor un penalti care se vedea și de pe portavion. Strategiile lui Mutu și Hagi ar trebui să se confrunte numai pe teren. Nu s-ar putea juca partida aceasta fără arbitri și fără arbitraje?

   Sepsi - FCSB (luni, ora 21) A doua partidă ca importanță pentru partea superioară a clasamentului se dispută la Sf. Gheorghe. O victorie a gazdelor ar rupe clasamentul în două: primele șase și lumea a doua. Să fie din nou revoltat Bergodi la sfârșitul partidei?

   „U” - CFR (duminică, ora 21) Derbiul clujean ar putea părea disproporționat. Istoria ne spune altceva.

   48 - Hermannstadt (sâmbătă, ora 21,45) De remarcat că pentru prima oară în acest campionat primele patru partide ca importanță au fost programate după ora 20. Meciul reprezintă un nou duel Oltenia - Ardeal. Până acum „ai noștri” nu stau rău. Să vedem după.

   UTA - Univ. Craiova (sâmbătă, ora 18,15) Un alt meci în care Carpații Meridionali despart combatantele. Cred că va fi un meci frumos, cu faze spectaculoase la ambele porți. Nu uitați de bere și semințe (cola și chipsurile sunt dăunătoare sănătății).

   Petrolul - Argeș (luni, ora 18,15) Ca și în derbiul turului se întâlnesc două echipe istorice ce ne-au reprezentat în câteva rânduri în competițiile europene, ambele având titluri de campioană în palmares. Petrolul (fondat în 1924 cu numele de Juventus București) cu patru titluri (unul interbelic) și trei cupe și Argeșul (fondat în 1953 cu numele de Dinamo Pitești) cu două titluri au semnat în cartea de onoare a fotbalului românesc.

   Voluntari - Chindia (sâmbătă, ora 17) Gazdele fără susținători și oaspeții fără casă se vor întâlni într-o partidă fără țară. Din nou 8 țări prezente în primul 11 al voluntărenilor în precedenta partidă. Chindia au și ei șapte națiuni în lot.

   Mioveni - Botoșani (duminică, ora 13,30) Meciul de matineu este și Cenușăreasa etapei. Așa e și normal. Sper totuși ca moldovenii să nu se obișnuiască prea mult cu această oră. Sunt singura echipă din Mioldova. Poli Iași nu-i sigur că promovează iar Oțelul Galați n-ar face decât să-i ia locul în caz de colaps. Nici asta nu-i sigur!

   Opriți războiul!

Pensiunea Kis din Hajduszaboslo

       Pensiunea Kis din Hajduszoboszlo m-a surprins prin ineditul ei. Are ceva aparte care te cheamă să revii. Lăsând la o parte amabilitatea gazdei, multitudinea de avantaje rezultate din poziționare și dotările din camere, plutește un aer interesant, incitant. Un aer în care chiar și un personaj mai puțin curios respiră ciudat. Puțin excentric, puțin fantezist, aerul din Pensiunea Kis are acel vino-ncoa pe care nu prea poți să-l refuzi.


   Experiența de 23 de ani a gazdei, cele 365 de zile pe an în care pensiunea este deschisă și aerul despre care vă vorbeam au făcut ca peste 4900 din cei aproape 6800 de turiști unici care i-au trecut pragul să revină. Turiști de toate naționalitățile s-au bucurat de condițiile oferite: 10 camere spațioase cu aer condiționat, chicinete și dușuri fiecare, din care 2 pentru persoane cu dizabilități, 2 cu dormitoare duble și 6 camere cu pat matrimonial în care se poate pune un pat suplimentar.

   Recepția funcționează în sezon 24 de ore/zi. După doi ani de pandemie, pe care Eniko Kis, managerul pensiunii, i-a folosit pentru o renovare completă și o dotare cu aparate moderne, pensiunea arată ca nouă. În recepție există distribuitoare automate de gustări și băuturi răcoritoare și un scaun de masaj. Parcarea este acoperită și are control video. Cuptor din cărămidă în curte adaptabil pentru diverse moduri de a găti. Masă de ping-pong, acces la spălătorie, saloane la parter și etaj și WI-FI peste tot, sunt alte atracții pentru care vă recomandăm Kis Panzio.

   Prețurile sunt accesibile. Astă vară au fost de 27 Euro/persoană/noapte pentru adulți și 15 Euro/persoană/noapte pentru copii. Suita pentru șase persoane costă 112 Euro/noapte iar cea pentru patru persoane costă 81 Euro/noapte. Prețul include micul dejun (se consumă la restaurantul Patko), TVA-ul și taxa locală de turism.

   Cafeneaua Little Charles, aflată tot sub administrația doamnei Eniko, este un adevărat colț de rai. Ar fi păcat să nu savurați licoarea cafenie într-un decor ce vă cască gura automat, mai ales că în același timp puteți urmări și procesul prăjirii cafelei.





Lungul drum

    „În cimitir paște un cal. Peste primul război mondial. Și peste al doilea război mondial.

         Plâng melodios 

        Doamnele cu voal

        Bărbații din  primul

        Și fii din al doilea

                       Mondial

   Așa își începea Adrian Ivanițchi, acum câteva mii de ani, una din creațiile sale în versuri puse mai târziu pe note și aduse astăzi la rampă de Ada Milea. Ideea e că aș continua aceste versuri cu

    Iar azi își plâng nepoții

    Din al treilea nonsens.


   Al treilea război mondial. Încă nu a început dar e pe terminate. Conceput de minți târzii cu noime și dedesubturi josnice. Nu asta era ideea noii mele priviri peste umăr dar m-a luat valul. M-a luat cu drumul întortocheat și lung al zilei de ieri către ziua sau noaptea de mâine. Frustrat sau nervos, nu contează, mă-ncontrez cu neputința.

   Ideea e că se moare. Nu numai în Ucraina. Se moare pe baricade la Paris. Se moare în Brazilia (acolo moare natura). Mor mame în Afganistan și ghețari la Polul Nord. Moare holda-n plină vară și legumele-n cămară. Se moare prea devreme, prea fără sens. Se moare neîmpăcat. De ce nu lăsăm timpul să curgă normal? Răspunsul este pentru că avem arme, avem tehnologie și avem ambiții. Parcă armele erau pentru apărare, tehnologia pentru dezvoltare iar ambițiile pentru prosperitate!? N-am prea nimerit-o. Toate-s pe dos!

   Poate că regretatul Emil Brumaru a încercat să ne edifice în „Amintiri din rai”:

„Îmbătrânim de dragul morții?
Vrem să privim, deși-i târziu,
Cum sunt canaturile porții
Prin care trece tot ce-i viu?
 

Pășim prea repede? Ne-nghesuim?
Poate ne-așteaptă bucuria grea
Ca, în sfârșit, s-aflăm, să știm
Unde murim? De ce murim,
Când să-nțelegem ce-i cu noi am început abia?”

   Atunci când s-a descoperit focul s-au născut și primii incendiatori. Atunci când s-a descoperit praful de pușcă în loc să-l folosim doar pașnic, în mine sau cariere, s-au fabricat arme de foc. Atunci când s-a ajuns la intimitatea atomului s-au fabricat arme nucleare. Atunci când s-au inventat medicamente s-au fabricat arme biologice. Atunci când...

   Ce rost mai au bibliotecile, muzeele, catedralele de toate riturile, statuile, filarmonicele, teatrele, stadioanele, sălile de sport, pârtiile...? Ce rol mai au munții, oceanele, continentele, cascadele, peșterile...? Piramidele și celelalte minuni ale lumii de ce au mai fost construite? Apa, aerul, lemnul și metalele de ce nu ne opresc de la autodistrugere?

   Ba or s-o facă! Vom știi să ne apărăm de aceste minți bolnave al căror produs e neantul. Vom știi să luăm degetul de pe butonul roșu și să-l vindecăm de instabilitate psihică. Vom învăța să recuperăm vremea văduvită de bucurii. Vom reuși să redobândim timpul privat de realizări. Cuvântul mamă îl vor pronunța și strănepoții noștri iar răsăritul va surprinde iar natura în fiecare dimineață.

   Încerc să închei aceste fumigene gânduri cu cea care moare ultima: speranța. Și pentru asta recurg tot la niște versuri. De data asta vă aduc aminte de „Fișa personală” a lui Adrian Păunescu:

    „Eu sunt din țara lui Foaie Verde

    Eu sunt din neamul lui Făt Frumos

    Urmele mele nu se pot pierde

    C-am străbătut veșnicia pe jos”

  Opriți războiul!

   

  

   

luni, 17 octombrie 2022

Din nou un Stradivarius pe scena Filarmonicii Dinu Lipatti

    Două evenimente cu muzică de cea mai bună calitate sunt programate în această săptămână în cadrul „Zilelor muzicale sătmărene” (ZMS). Până să vă spun despre ce e vorba vă atrag atenția asupra unui fapt peste care s-ar putea trece ca peste un fapt divers. Nu e chiar așa. Este vorba despre proiectul conducerii Filarmonicii Dinu Lipatti, proiectul „Arca lui Noe”, de a conștientiza generațiile viitoare că muzica are și o formă de ridicat nivel cultural. Timp de două săptămâni 1700 de copii (preșcolari și școlari) din Satu Mare, Oaș și Codru au făcut cunoștință cu Mozart și cu vioara chiar în splendida sală a filarmonicii sătmărene. Alți 800 de copii din Baia Mare și Tășnad au primit în vizită Orchestra filarmonicii Dinu Lipatti.

                                         Demény Balázs

   Astăzi, marți 18 octombrie ora 19, Filarmonica Dinu Lipatti ne răsfață cu un „Recital la pian” al lui Demény Balázs. Maestrul, de la mângâierea clapelor și până la bruscarea lor, ne va purta prin toate tainele interpretării la pian. Pentru aceasta a cerut ajutorul lui Claude Debussy, a tatălui său Demény Attila și a idolului său Franz Liszt a cărui „Sonată” în si minor va încheia recitalul. Din Debussy a ales piesele „Imagini”, „Reflexii în apă”, „Omagiu lui Rameu” și „Mișcare”. De la recent dispărutul compozitor și pianist clujean Demény Attila, Balázs a ales 10 piese pentru pian. Despre biografia lui Balázs puteți afla amănunte răsfoind arhiva noastră de pe site sau de la Biblioteca Județeană. A fost publicată pe 7 decembrie 2020. Pentru acest recital sunt valabile abonamentele cu nr. 9

   Joi, 20 octombrie ora 19, pe baza abonamentelor cu nr. 10 vom avea onoarea de a asculta din nou un Stradivarius. În cadrul turneului internațional „Stradivarius opera” Răzvan (vioară) și Andreea (pian) Stoica ne concentrează atenția asupra „Meditației” lui Jules Massenet, asupra „Ariei lui Lenski” din opera Evgheni Oneghin a lui Piotr Ilici Ceaikovski, asupra „Fanteziei Carmen” a lui Pablo de Sarasate după opera „Carmen” de Bizet și asupra „Multelor bătăi ale inimii” lui Nicolo Paganini pentru Rossini.

 Răzvan și Andreea Stoica

   Despre Răzvan Stoica puteți afla amănunte din amplul interviu pe care i l-a luat colega mea Raluca Jofi în urmă cu un an, mai precis în 17 februarie 2021. Despre sora sa, Andreea Stoica vă putem informa că s-a născut în București în 1981, că a început să cânte la pian la vârsta de cinci ani și că la șase ani a fost admisă la Conservatorul de Muzică (Liceul) George Enescu din București ca elev de frunte la clasa de pian fiind considerată o minune de copil iar la 12 ani debutează în orchestra ca solist în Concertul Mozart pentru pian cu „Orchestra București”.



    După debutul ei orchestral, a fost angajată în turnee de concerte și recitaluri în toată Europa și Japonia. A urmat cursuri de master în Italia, Germania, Coreea și Țările de Jos cu pianiști de top ca Maurizio Pollini, Constantin Ionescu Vovu, Andre Previn și mulți alții. A terminat Universitatea de Muzică din București în 1999. Începând cu 1996 și-a lărgit orizontul muzical cu muzica de cameră care a devenit mai târziu o parte fundamentală a carierei sale.



    Împreună cu fratele ei, violonistul Razvan F. Stoica, au format un duo de nedespărțit („Stoica Duo”) care a adus spectacole în Europa, SUA și Japonia. Despre spectacolele de concert și discografia „Stoica Duo” se vorbește la superlativ atât din partea criticilor, cât și a publicului.

Di tanti palpiti

   Pentru a explica noima acestor compoziții am recurs la programele sălilor de concerte din Roma și Milano de la mijlocul secolului douăzeci:

   „Relațiile muzicale dintre Paganini și Rossini sunt destul de consistente. Influența lui Paganini asupra stilului instrumental al lui Rossini este detectabilă, dar mai presus de toate este detectabilă o influență a stilului vocal al lui Rossini asupra celui instrumental al lui Paganini (melodica paganiniană este condiționată aproape în totalitate de stilurile vocale tipice operei italiene de la începutul secolului al XIX-lea și se referă în mod clar la compozitor). La această condiționare stilistică globală trebuie adăugată apoi înclinația marcantă a lui Paganini pentru muzica rossiniană, documentată, tot din punct de vedere al invenției muzicale, de lucrări precum numeroasele variații ale temelor lui Rossini.

   <<Multele bătăi ale inimii>> (sau <<Di tanti palpiti>>, în original) se deschide cu o introducere, <<Larghetto cantabile>>, în cadrul căreia vioara solo expune tema rosiniană, îmbogățită de numeroase decorații virtuozice. Introducerea, <<Andantino>>, este urmată de trei variațiuni și de o cadenza finală. Prima variație este în același timp cu <<Andantino>> precedent; personajul este clar virtuos. A doua variație, <<Un poco poco>> introduce o paranteză relaxantă, bogată în prețiozitatea tonală rafinată a instrumentului solo. A treia variație, <<Più mosso>>, revine la splendorile decorative ale virtuozității instrumentale, marcate de o impetuoasă <<Cadenza>> finală.” - la Roma.

   „În 1813, Tancredi, prezentat pe scena Fenice și imediat după aceea la Scala din Milano, îl lansase pe tânărul Rossini în cariera strălucitoare care, în curând, l-ar fi făcut idolul teatrelor din toată Europa. Succesul lucrării a fost atât de mare încât imediat s-au făcut nenumărate transcrieri și variații asupra temelor preferate. Nici măcar Paganini nu a scăpat de modă, alegând cabaletta <<Di tanti palpiti>>, o melodie tandră și persuasivă, admirată de Stendhal și celebrată ca fiind însăși emblema artei cântecului italian. Din tema rossiniană, Paganini a preluat reperul pentru a țese o serie de variații în care atmosfera tipic lounge, cerută de gen, este colorată cu vene sulfuroase în pasajele celei mai uimitoare virtuozități.

   Această compoziție este împărțită în două părți fără altă relație reciprocă decât legătura foarte evidentă cu formele și stilul melodramei. Tema cantabila a viorii solo este o arie de operă perfectă. Și mai melodramatică este ultima secțiune a introducerii, care adoptă modurile recitativului, sau mai bine zis a scenei mari care precede atacul cantabilei într-o operă. Frumoasa temă rosiniană (Andantino) este transcrisă fidel şi păstrează caracterul expresiv, o tandreţe melancolică, pe care o are Tancredi. Cele trei variații folosesc toate descoperirile tehnicii lui Paganini: pași de agilitate de tot felul executați cu toate tehnicile de arc, armonici duble...” - la Milano.

   Fantezia Carmen 

   Fantezia Carmen de Pablo de Sarasate este o fantezie de vioară pe teme din opera Carmen de Georges Bizet. O versiune cu acompaniament de pian a fost publicată în 1882.

   Fantezia Carmen este una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Sarasate și este adesea interpretată la concursuri de vioară. A fost dedicată lui Joseph Hellmesberger. Datorită tehnicilor sale delicate și pasiunii sanguine inspirate de operă, este considerată una dintre cele mai provocatoare și solicitante piese de tehnică pentru vioară.

   Piesa conține o adaptare a Aragonezei, Habanera, un interludiu, Seguidilla și Dansul țiganilor.

  1. Allegro moderato
    După o scurtă introducere din partea orchestrei, vioara cântă material din Aragonaise. Tehnicile includ glissando, flageolet și pizzicato.
  2. Moderat
    Această mișcare folosește material, extensiv ornamentat, din Habanera din actul 1: "Dragostea este o pasăre rebelă".
  3. Lento assai
    Tratamentul batjocoritor al lui Carmen asupra lui Zuniga în actul 1 ("Tra la la ... tăiați-mă, ardeți-mă") este tema acestei mișcări. Se termină într-un flageolet.
  4. Allegro moderato
    Seguidilla din actul 1 ("Aproape de zidurile cetății Sevilla") este aici cu ornamente, inclusiv pizzicato, trill și glissando.
  5. Moderat
    Această mișcare se bazează pe scena de la începutul actului 2 în care Carmen și prietenii ei Frasquita și Mercédès îi distrează pe Zuniga și alți ofițeri ("Tijele sistrului zornăiau", sistrul fiind un instrument muzical spaniol de percuție cu tije, scoici și rondele). Cea mai dificilă mișcare din punct de vedere tehnic dintre cele cinci, folosește treimi rapide și în mișcare; arpegii rapide care acoperă gama instrumentului; și o accelerare finală cu tempo virtuos.

 


joi, 13 octombrie 2022

Una pe față... alta pe dos...

   Etapa ce a trecut a fost cam săracă în goluri. Doar 14 goluri (a scăzut media de goluri pe joc la 2,25). Dar și unul dintre cele mai frumoase jocuri s-a consumat tot în etapa cu numărul de negrăit. Mă refer la jocul de la Ploiești (0-2), unde gazdele și absenții de la Silkeborg ne-au demonstrat că se joacă fotbal de calitate și în România. Celelalte jocuri s-ar rezuma cam așa: Voluntari - Mioveni 3-1 (Cenușăreasă fecundă); Argeș - Univ. Craiova 1-0 (ce bube are Garita de joacă în România?); „U” - Hermannstadt 1-0 (nu sunt două înfrângeri fără a treia?); Rapid - Botoșani 1-1 (cu gândul la Papeau); Sepsi - Farul 1-0 (din nou Hagi mângâiat pe căpșor de judecători); 48 - Chindia 0-1 (bagheta lui Petrea e „fermecată”?); UTA - CFR 1-1 (un alt meci de calitate).

   Ar trebui să avem o etapă spectaculoasă. Asta pentru că patru din primele șase clasate joacă meciuri acasă având, cu o excepție, adversare din prima jumătate a clasamentului. Doar lidera aparent are un joc mai ușor. Sper totuși ca studenții ardeleni să nu fie oropsiți, discret dar eficace, de județi.

   Hermannstadt - Rapid (vineri, ora 21) Derbiul etapei. După două rezultate proaste ale celor două combatante ar putea veni al treilea. Meciul egal nu le coafează pe nici una din echipe. La Sibiu sunt câțiva rapidiști, la Rapid sunt câțiva ardeleni. Amu, ce-o fi o fi!

   CFR - Sepsi (luni, ora 21) Închiderea etapei. Este celălalt joc în care combat două echipe aflate pe locuri de play-off. Aici se bat ungurenii din capitala Ardealului cu regățenii din capitala Ținutului Secuiesc. Tăte-s pe dos!

   Universitatea Craiova - Petrolul (sâmbătă, ora 21) Măi ce rezonanțe. Oltenii de pe Jiu au primul cuvânt de spus. Nu-i bine să se joace cu focul prin preajma petrolului. Azdruncă-te să te copârcesc (vorbă oltenească necuprinsă prin lexicoane; s-ar traduce prin „întind-te să te acopăr”)!

   Farul - „U” (sâmbătă, ora 18) Cum spuneam și mai sus mi-e frică doar de michiduță. Tulai Doamne!

   Argeș - Voluntari (vineri, ora 18,15) Deschiderea etapei. Aș prefera ca după acest meci să se facă schimb de locuri. În clasament vorbesc. 10 meșteri mari și cu Straton 11 să doboare multinaționala din Voluntari. La ultimul meci au fost reprezentanți a opt țări în primul unsprezece: România, Moldova, Slovacia, Republica Cehă, Albania, Insulele Capului Verde, Mexic și Argentina. Din Câmpia Română până-n Patagonia!

   FCSB - UTA (duminică, ora 21) E rândul arădenilor să mărșăluiască printre primele trei clasate din campionatul trecut. După campioană vine vicea (scuzați-mi licența). Cei ce Fac Ce Spune Becali ar putea continua meciurile spectaculoase din ultima vreme din campionat mai ales că au pus la dospit valorile. Nici textiliștii n-au înnădit rău de-o vreme, dar arbitrii i-au nedreptățit cu Constanța și Sibiul. Bea Poenare agheasmă!

   Botoșani - 48 (sâmbătă, ora 15,30) Lungă deplasare. Fură juveții sprinteni la minte de puseră în car licoare de viță de vie nealtoită, proapătă, de toamnă. Văd ei ce fac cu ea. Ori o gâlgâie, ori o dau rușfet la șoldoveni. Facă-se voia lor!

   Chindia - Mioveni (duminică, ora 14) Cenușăreasa etapei. Nici una din echipe nu poate părăsi ultimele două locuri, indiferent de rezultat. Fânul de sub corlata nomazilor ar putea fi din nou neatins, prilej pentru Petrea să spună din nou că victoria a fost meritată. Chiar dacă jocul arată contrariul. Tăte-s pe față!

   Opriți războiul!