Faptul că Eva Garet, al cărei pian ne va fermeca în prima parte a „Concertului Simfonic”, are doar 16 ani justifică pe deplin titlul acestui articol. Tinerețea pianistei nu impientează asupra calității muzicii produse de ea. Biografia de mai jos garantează asupra acestei afirmații.
Eva GaretSub bagheta dirijorului maghiaro-german Róbert Farkas, Eva ne va purta în lumea lui Ceaikovski. Degetele ei vor pluti peste clapele care prin intermediul unor ciocănele învelite cu pâslă lovesc coardele metalice și scot prin placa (cutia) de rezonanță acordurile „Concertului pentru pian nr. 2” în sol major al celebrului compozitor rus.
Róbert FarkasÎn continuarea programului de joi, 27 octombrie, ora 19 (valabile abonamentele cu nr. 11) vom asculta „Simfonia Mare nr. 9” în do major a lui Franz Schubert. Pentru aceasta vor trece în prim plan violonista Ioana Forna și violoncelistul Dan Cătuna a căror măiestrie va fi demonstrată la solo-urile pe instrumente. Despre ambii membri ai „Orchestrei simfonice a filarmonicii Dinu Lipatti” am mai scris în aceste pagini (vezi ziarele noastre din 4 și 12 iulie a.c.).
Ioana FornaEva Garet
S-a născut la București pe 10 mai 2006 și studiază pianul de la vârsta de 5 ani. În prezent este elevă în clasa a X-a la clasa profesoarei Mihaela Zamfirescu de la Colegiul Național de Muzică George Enescu din București. Eva a urmat cursuri de măiestrie cu Florian Mitrea (Academia Regală de Muzică din Londra), Constantin Sandu (Școala Superioară de Muzică și Artele spectacolului din Porto), Vlad Dimulescu (Universitatea Națională de Muzică București) și Adrian Suciu (Mozarteum Salzburg).
Din clasa întâia și până astăzi a câștigat peste 40 de concursuri de pian din România:
Pro Piano, Millennium Piano, Gradus ad Parnassum, Victor Giuleanu, Ada
Ulubeanu, Piano ArtIs, Olimpiada națională de interpretare muzicală și altele.
În 2016, la vârsta de 10 ani, Eva Garet a devenit cea mai tânără
câștigătoare a trofeului „Lira de aur” de la Suceava. Din 2019, Concursul
„Lira de aur” acordă premiul special Eva Garet celui mai tânăr
finalist. La nivel internațional, Eva a obținut Premiul I la Lleida, în
Spania, la prima ediție a „Concursului de pian pentru copii și tineret
Ricard Viñes”. În 2018 a fost răsplătită cu premiul I la primul „Concurs internațional de pian Mihaela Ursuleasa” din București și cu premiul al
V-lea la „Concursul de pian” de la Ettlingen. În 2019 a fost laureată a
„Concursului concertino Praga”, iar în 2020 a devenit pentru a doua oară
laureată a concursului de la Ettlingen. A obținut premiul I la „Concursul de pian Euregio” din Geilenkirchen, la „Concursul internațional Vladimir Krainev” din Moscova și premiul al II-lea în
cadrul „Concursului internațional de pian din Ferrol” în 2021. Recent a câștigat premiul special al „Concursului național de interpretare instrumentală New Hope” din Cluj.
Eva
Garet a debutat în concert la vârsta de 11 ani, în ianuarie 2018, la
Sala Radio din București, cu Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta lui
Ștefan Novak, evenimentul fiind transmis în direct de Radio România
Muzical. A urmat apoi un alt concert la Filarmonica Ion Dumitrescu din
Râmnicu Vâlcea. În 2021 a concertat cu Jose Trigueros și Orchestra
Simfonică din Galicia. A debutat la Moscova, la Sala Svetlanov, alături
de Orchestra de Cameră Virtuosi of Moscow condusă de Vladimir Spivakov.
Róbert Farkas
Dirijorul maghiar/german Róbert Farkas, dirijor-șef al Orchestrei Simfonice Mav din Budapesta din septembrie 2021, a captat atenția lumii muzicii clasice când a câștigat premiul III al „Concursului internațional Lovro von Matačić”, precum și premiul pentru operă și premiul special al Societății Compozitorilor Croați (HDS) în 2011.
De atunci, a dirijat în mod regulat și a dezvoltat legături artistice puternice cu astfel de orchestre precum Filarmonica Națională a Ungariei, Orchestra Simfonică a Radioului Maghiar și Orchestra Danubia din Budapesta. Cel mai recent, o altă cooperare semnificativă și regulată îl leagă de Orchestra Filarmonicii de Stat Banatul din Timișoara, unde a devenit dirijor invitat principal pentru sezonul 2022/23.
În Germania a dirijat orchestrele Berliner Konzerthausorchester, Berliner Symphoniker, Leipziger Kammerorchester, Heidelberger Philharmoniker, Wuppertaler Sinfonieorchester, Rheinische Philharmonie și Collegium Musicum Pommersfelden.
A mai dirijat la nivel internațional Filarmonica NFM Wroclaw, Filarmonica
Zagreb, Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Croate și Orchestra
Filarmonicii Naționale din Sofia.
În afară de câteva opere clasice precum „Școala îndrăgostiților”, ”Traviata” sau ”Răpirea din serai”, a mai dirijat lucrări moderne și contemporane precum opereta „Moskau, Cheryomushki” de Șostakovici, „Lecția” de Hindemith, opera „Nietzsche Dionysos” de Rihm...
Datorită
minții sale muzicale creative și imaginative, dirijori de renume
internațional precum Iván Fischer, Dmitri Kitajenko și Péter Eötvös îi
însoțesc cariera de mentori.
Farkas s-a născut în Òzd, un orășel din nordul păduros al Ungariei, și a crescut înconjurat de diverse influențe și tradiții muzicale. Apoi a studiat „Dirijatul coral” și „Pedagogia muzicală”, precum și individual cu Tamás Gál și András Ligeti. În 2006, i s-a acordat o bursă Erasmus, care l-a adus la Universitatea de Arte din Berlin, unde și-a continuat studiile în dirijat cu profesorul Lutz Köhler până la obținerea diplomei în 2012.
În cursul anului 2013 a început colaborarea sa cu dirijorul Iván Fischer. Timp de câțiva ani a lucrat cu el îndeaproape la Konzerthausorchester din Berlin și la Budapesta Festival Orchestra din Ungaria, în turnee și acasă.
În 2020 a fost lansat primul său CD, o înregistrare a concertelor pentru pian de Anton Rubinstein cu Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin și pianistul Schaghajegh Nosrati. De asemenea, a dirijat premiera maghiară a Simfoniei a 7-a a lui Ceaikovski cu Orchestra simfonică din Miskolc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu