„Zilele Muzicale Sătmărene” continuă în această săptămână cu un „Concert simfonic”, sperăm, de excepție. Pentru a ne putea da seama de calitatea acestui concert este suficient ca joi, 13 octombrie, înainte de ora 19, să pătrundem în foaierul Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti din Satu Mare. Acolo, după o scurtă reîntâlnire cu alți melomani și, privind fotografiile înșirate pe un fir al infinitului de pe pereți, cu artiști de azi și de ieri ce ne-au susținut nesațul pentru cultură, vom fi invități să pășim în sala de concert unde iubita noastră orchestră încă mai zumzăie. Pe lângă bilet, pentru acest concert mai este valabil și abonamentul cu nr. 7.
În scurt timp, Radu Postăvaru își va ocupa locul la pupitru în aplauzele noastre și va invita pe solista acestei săptămâni, violonista Diana Jipa să ocupe locul de onoare. Apoi, după un „re minor” al primei noastre violoniste și director al instituției al cărei oaspeți suntem, Emöke Kovacs, pătrundem în partea întâia, allegro moderato, a „Concertului pentru vioară” al lui Jean Sibelius. Compoziția este singurul concert scris de compozitorul finlandez. A fost compus în 1904. Este cunoscut în rândul violoniștilor ca fiind unul dintre cele mai dificile concerte pentru vioară din punctul de vedere al cerințelor tehnice din partea solistului, iar partea a treia este considerată una dintre cele mai bune părți concertistice compuse vreodată pentru acest instrument.
Povestea cuplului Pelleas și Melisande am mai așternut-o în această pagină anul trecut, pe 8 noiembrie. Chiar dacă era narată pe note de un alt compozitor, tragicul sfârșit al eroilor posedați de o iubire interzisă ne va fi redat în partea a doua a concertului tot sub viziunea finlandezului Jean Sibelius, pe numele său real Johan Julius Christian Sibelius, într-o suită simfonică.
Ultima parte a evenimentului va aduce în sala de concerte sătmărene „Serenada pentru orchestră” în fa minor a lui Leó Weiner (16 aprilie 1885 – 13 septembrie 1960). Weiner a fost unul dintre principalii educatori muzicali maghiari din prima jumătate a secolului al XX-lea și un recunoscut compozitor.
Radu Postăvaru
S-a născut la Iași într-o familie de cunoscuți și apreciați muzicieni. A absolvit Universitatea Națională de Muzică din București specializarea compoziție-dirijat, deține studii de licență, master și doctorat în muzică și a participat la diferite seminarii și cursuri de perfecționare în arta dirijorală în Germania, Franța și Italia.
Are peste 1500 de concerte realizate în țară și peste hotare, peste 100 de înregistrări realizate în studiouri sau în sălile de concert ca dirijor, compozitor și pianist și mai mult de 300 de emisiuni de radio și televiziune la care a participat. Activitatea sa artistică apare în peste 600 de articole şi cronici de specialitate în reviste şi ziare importante, precum: Corriere della Sera, Il Giornale, Cultura e spettacoli (Italia), Le Matin, Le temps du Maroc (Maroc), L`Aurore du Jardi (Franţa), Prensa Latina (Spania), Kulturmagazin (Germania), Muzica, Actualitatea Muzicală, Cronica Română (România).
A realizat filme și înregistrări live radio sau tv pentru televiziuni din Japonia, Franța, Italia, Germania, Spania, Maroc, Cehia, Algeria, Portugalia și România.
Radu Postăvaru este laureat al unor importante concursuri și festivaluri de dirijat și compoziţie din țară sau străinătate unde obţine premii și distincții.
Dirijează în țară orchestrele filarmonicilor din Ploiești, Iași, Bacău, Timișoara, Sibiu, Târgu-Mureș, Brașov, Pitești, Arad, Oradea, Satu-Mare, Craiova, Constanța, Botoșani, Orchestra Națională Radio, Orchestra Simfonică București, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Română de Tineret, Orchestra Filarmonicii Naționale și Orchestra Națională de Cameră din Chișinău, iar în străinătate a fost la pupitrul orchestrelor simfonice din Halle (Germania), Grossetto (Italia), Douai (Franța), Teplice, Hradec Králové, Olomouc, (Cehia), Porto (Portugalia).
Radu Postăvaru a făcut de-a lungul anilor concerte și înregistrări ale lucrărilor marilor compozitori, dar mai ales din creația lui Richard Strauss, Franz Liszt, Dmitri Șostakovici, P.I.Ceaikovsky și Paul Constantinescu. A inițiat ciclul de concerte ”Integrala lucrărilor simfonice” ale lui Richard Strauss, de remarcat fiind interpretarea poemelor simfonice ”Also Sprach Zarathustra” cu Orchestra Națională Radio din București, „Till Eulenspiegel” cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii ”Mihai Jora” din Bacău, „Don Juan” cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii ”Paul Constantinescu” din Ploiești, „Don Quijote” cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii ”Moldova” din Iași.
Printre realizările sale muzicale din ultimii ani se numără interpretarea simfoniei „Din Lumea Nouă” de Antonin Dvorak, cu Orchestra Simfonică din Teplice, a poemului simfonic „Vltava” de Bedřich Smetana cu Orchestra Simfonică din Hradec-Kralove, a simfoniei a noua de Dmitri Șostakovici cu Orchestra Simfonică din Olomouc și a lucrării „Verklärte Nacht” de Arnold Schoenberg, cu Orchestra Simfonică București.
Radu Postăvaru promovează muzica modernă și contemporană în concertele sale, precum și tineri interpreți pe care i-a susținut de-a lungul carierei.
Între anii 2015-2020 a fost cadru didactic asociat, specializarea dirijat orchestră la Departamentul de Dirijat, Muzică religioasă și Instrumente complementare, Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală în cadrul Universității Naționale de Muzică din București.
Actualmente este dirijorul permanent al orchestrei simfonice a Filarmonicii ”Paul Constantinescu” din Ploiești și invitat al unor orchestre de prestigiu.
Diana Jipa
Violonista Diana Jipa, născută la Ploiești dar bucureșteancă de la 18 luni, și-a câștigat, de peste 20 de ani, un binemeritat loc în elita artei interpretative românești. Consistența talentului și a calităților sale muzicale a fost confirmată de timpuriu, obținând cele mai importante premii ale competițiilor naționale și debutând ca solistă la vârsta de numai 10 ani alături de orchestra Filarmonicii din Braşov. În scurt timp a devenit o prezenţă constantă pentru scenele de concert din România, evoluând alături de majoritatea filarmonicilor din țară și prezentând concerte și recitaluri peste hotare, în peste 20 de țări de pe 4 continente. Ca recunoaștere a notorietății dobândite în ansamblul tinerei generații de muzicieni români, Diana a fost desemnată să reprezinte România în concertul organizat la Bruxelles, în anul 2007, cu ocazia semnării Tratatului de Aderare a României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană.
Pentru ultimii ani, domeniul muzicii de camera i-a oferit Dianei Jipa un plus de notorietate, realizând, alături de pianistul Ștefan Doniga, unul dintre cele mai active și mai apreciate duo-uri din muzica românească actuală. Cei doi tineri interpreți s-au orientat cu predilecție către promovarea creației muzicale autohtone, susținând în perioada 2018 - 2022, peste 250 de concerte și recitaluri în 11 țări de pe 4 continente și peste 40 de orașe din România, inclusiv Satu Mare. În tot acest timp au inițiat și organizat, cu sprijinul celor mai importante instituții publice de cultură din România, aproximativ 30 de proiecte culturale, turnee naționale și internaționale și serii de evenimente. Rezulatele acestor demersuri artistice au însemnat publicarea a două compact discuri realizate în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune și a peste 50 de materiale audio-video, de la clipuri muzicale la documentare muzicale de lung metraj care au totalizat, în mediul online, peste 2.500.000 de vizualizări. Începând cu anul 2020, compozitori precum Adrian Iorgulescu, Viorel Munteanu, Șerban Nichifor, Ulpiu Vlad, Mihaela Vosganian sau mai tinerii Vlad Răzvan Baciu și Roman Vlad au compus lucrări special pentru cei doi muzicieni.
În domeniul academic, Diana Jipa a absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București, obținând diplomele de licență și master la clasa reputatului violonist şi profesor Florin Croitoru și apoi titlul de doctor în muzică sub îndrumarea prof. univ. dr. Valentina Sandu Dediu.
De-a lungul timpului, violonista Diana Jipa a urmat și absolvit cursuri de perfecţionare susţinute de maeştrii Ștefan Gheorghiu, Wolfgang Marschner, Nataly M. Fichtengoltz, Petru Munteanu, Alexandru Gavrilovici, Sherban Lupu, Anatoly Resnikovsky, Rudolf Koelman, Isaac Schuldman, Krysztof Wegrzyn, dezvoltându-şi un repertoriu deosebit de amplu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu